Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Met ontwerpster Anouk van de Sande zijn graphics ontwikkeld voor de transparante wanden als 'identiteitslaag' in het interieur
Copyright: Anouk van de Sande
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum
Copyright: Proof of the sum

Ingrijpend verbouwd Stadskantoor Alkmaar faciliteert nieuw organisatiemodel

27 augustus 2018, 11:54
Sinds kort werken alle ambtenaren van de gemeente Alkmaar in het bestaande Stadskantoor, dat daartoe grootscheeps onder handen is genomen. Bij de architectenselectie koos de gemeente in mei 2017 voor Proof of the sum op basis van diens visie ‘de kracht van magnetisme’.

Een aantal jaren geleden formuleerde Alkmaar de ambitie om de innovatiefste 100.000+-gemeente in Nederland op het gebied van dienstverlening en in onderlinge samenwerking te worden. De werkwijze verschuift van afdelingen met vaste teams en een eigen vastomlijnd takenpakket naar een organisatie met wisselende teams op basis van competenties en eigen verantwoordelijkheden.

De huisvesting zag ze als een cruciaal middel om die doelstelling te bereiken en het nieuwe organisatiemodel te ondersteunen. Na een ingrijpende verbouwing van het pand werken de circa 600 ambtenaren, die voorheen op vijf verschillende locaties in de stad waren gehuisvest, alle in het Stadskantoor aan het Mallegatsplein. Daarbij is gekozen voor een huisvesting zonder vlekkenplan.

Nieuwe vides
Het Stadskantoor is in zijn originele vorm in 2001 in gebruik genomen. Het door Bonnema architecten ontworpen gebouw is langgerekt en heeft vijf verdiepingen. Op de tweede verdieping bevinden zich alle publieksfuncties, UWV en Haltewerk. De drie daarboven gelegen verdiepingen bevatten de kantoren van de gemeente; dit vormde het projectgebied van de verbouwing,

Proof of the sum heeft twee grote vides in het langgerekte gebouw aangebracht. Ze verbinden de derde, vierde en vijfde verdieping ruimtelijk en programmatisch sterk met elkaar. Om de werknemers gedurende de dag op vanzelfsprekende wijze het hele gebouw te laten gebruiken, zijn alle gemeenschappelijke functies rondom deze as geprojecteerd.

Gedeelde functies
Op de derde verdieping liggen hier het netwerkcafé en het service-center, waar medewerkers terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld IT of faciliteiten. Ook de ruimte met lockers heeft hier een prominente plaats en is vormgegeven als een informele overlegplek.

Een grote tribunetrap leidt naar de vierde verdieping, waar rond de vides het interne opleidingsprogramma van de gemeente is ondergebracht. De zogeheten Alkmaar Academy beschikt over diverse leer- en onderwijsplekken, uiteenlopend van een grote instructieruimte tot kleine ‘break-out’-plekken.

Een kleinere trap in de volgende vide voert naar het vergadercentrum waar plaats is voor zowel grote als kleinere groepen. De bedrijvigheid rondom de vides staat in contrast met de rust en privacy op de aangrenzende werkvloeren. Die zijn met verschillende plekken gericht op verschillende vormen van werken, individueel of in kleine teams.

Positioneren
Vergaderruimtes liggen als losse volumes in de plattegrond. Dit brengt de menselijke schaal in het gebouw en stuurt de bewegingen in de plattegrond. In de koppen van het gebouw zijn plekken gecreëerd voor samenkomst op kleinere schaal, leggen de architecten uit. Hier zijn pantry’s, lange leesbanken en ruimte voor korte brainstormsessies ingericht.

“Door het spelen met de positionering van diverse gedeelde functies en individuele plekken is in het gebouw een interessant magnetisch veld gecreëerd”, aldus Proof of the sum. Volgens het bureau zorgt “strategisch programmeren en zorgvuldig positioneren” voor verwachte en onverwachte ontmoetingen, zo belangrijk voor innovatie.

Inrichting
Vanwege de geringe verdiepingshoogte zijn plafonds geregeld weggelaten en zijn, zoals boven de werkplekken langs de gevel, geïntegreerde klimaateilanden toegepast. Verlichting, ventilatie, koeling, sprinkler en smartbuilding-sensoren zijn alle in één modulair eilandconcept opgenomen. In het midden van de plattegrond vormt een centrale installatiestrook de nieuwe technische slagader.

Bij het ontwerp van de losse inrichting is zoveel mogelijk hergebruik aangewend. Verder hebben de architecten gekozen voor een beperkt palet aan materialen en kleuren.

Plafonds, buitengevels en installaties zijn wit, binnenwanden, trappen en balustrades zacht grijs, kozijnen, vast meubilair en de vloeren in de collectieve zones zijn zwart. Oud-roze vloerbedekking in de individuele werkomgeving en groene accenten in de losse inrichting bieden een zachte aanvulling.

Teamprestatie
Het project is een teamprestatie, benadrukt Proof of the sum. Een kernteam van de gemeente en YNNO zijn verantwoordelijk voor werkplekconcept, programma van eisen en het projectmanagement tot en met aanbesteding.

Verdere medewerkende partijen waren WFO Bouwadvies (constructief ontwerp), HE-adviseurs (installatietechnische ontwerpaspecten), Nieman Raadgevende Adviseurs (brandveiligheid en akoestiek) en ICS adviseurs (aanbestedingsproces). Het project is gerealiseerd door Verwol Integrale Projectinrichting, Warmtebouw en Gouweloos als voornaamste onderaannemers.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan