Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Vlad Feoktistov
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman
Copyright: Lard Buurman

Een bibliotheek met wandelbrug tussen bomen

15 augustus 2018, 16:37
In het nieuwe Xiangmi Park van de Chinese stad Shenzhen is een wetenschapsbibliotheek naar ontwerp van MLA+ gerealiseerd. Met de lichte en transparante constructie en een wandelpad tussen de boomtoppen heeft het architectenbureau een verbinding tussen het gebouw en de parkomgeving gemaakt.

Het Xiangmi Park is een voormalig agrarisch onderzoekscentrum, dat door de stadsuitbreidingen sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is opgeslokt. Daarbij bleef het behouden, inclusief een grote lychee-boomgaard, visvijvers, een bloemenmarkt, een laan met palmbomen en tal van andere grote bomen.

Het groene gebied midden in de stad kan nu een belangrijke functie vervullen als Xiangmi Park, waar de inwoners van de stad lokale natuur kunnen ervaren. Het masterplan voor de herbestemming heeft veel van de bestaande landschappelijke kwaliteiten behouden en voegt daaraan nieuwe mogelijkheden, zoals voor recreatie en educatie, toe.

De gebouwen in het stadspark hebben een duidelijke verbinding met de groene omgeving. Daarbij zijn ze, in plaats van een inbreuk op het landschap te maken, middelen om de kwaliteiten van het park te versterken. Dat ligt in de lijn van de Chinese landschapsarchitectuur, legt MLA+ uit.

Licht gebouw
Het door MLA+ ontworpen Xiangmi Science Library is een lichtgewicht gebouw, uitgebreid met een boomtoppenpad. De staalconstructie en de volledig glazen gevel vormen de basis voor de heldere en luchtige uitstraling van het bibliotheekgebouw. Grote overstekken van staal met poedercoating dienen als zonwering en verwijzen tegelijkertijd naar lokale architectuur.

Het gebouw biedt ruimte aan een vergaderzaal, een leeszaal, een boekenmagazijn en kantoren voor administratie. De publiek toegankelijke ruimtes zijn opgetild om de natuurbeleving te intensiveren en om een terras met uitzicht te creëren. Het bibliotheekgebouw is ook een openbare trap: voor bezoekers is het gebouw de verbinding tussen de begane grond en het niveau van het wandelpad.

Dialoog met boomlandschap
Gelegen tussen de bomen, biedt de Xiangmi Science Library een van verdieping tot verdieping veranderende ervaring van de omringende natuur, stelt MLA+. Met zijn open begane grond wordt het gebouw een deel van de schaduwrijke bosbodem.

De lamelstructuur op de eerste verdieping gaat een relatie aan met de omringende boomstammen. De hogere verdiepingen liggen tussen het dichte bladerdak en bieden een beslotener, intiemer gevoel. De bovenste verdieping biedt uitzicht op de stad en de omgeving. Als landschapsarchitect was ZEN landscape architects bij het project betrokken.

Andere nieuwsberichten

Nieuwe uitstraling voor gerenoveerd en uitgebreid winkelcentrum

Gisteren, 14:27

Woongebouw sluitstuk centrumvernieuwing Krimpen aan de Lek

Gisteren, 12:26

Stichting Brainport Smart District acht slimme wijk van UNSense haalbaar

Gisteren, 11:16

Powerhouse Company ontwerpt drijvend GCA-kantoor in Rijnhaven

20 januari, 3:10

Vlaamse architectuur vertaald naar andere stedelijke contexten

Gisteren, 13:21

'Hergebruik producten en grondstoffen loopt wereldwijd terug'

Gisteren, 10:08

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift

Gisteren, 09:33

Topontwerpers eren beroemde slaapbank Martin Visser

20 januari, 4:37

'Spaarstand' moet datacenters flink energiezuiniger maken

20 januari, 1:14

Wijkwinkelcentra doen het goed ondanks onlineshoppen

20 januari, 9:57
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan