Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: David Chipperfield Architects
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: David Chipperfield Architects
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: David Chipperfield Architects
Conceptschets
Copyright: David Chipperfield
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: David Chipperfield Architects
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: David Chipperfield Architects
Copyright: Noshe
Copyright: Noshe
Copyright: David Chipperfield Architects
Conceptschets
Copyright: David Chipperfield

Een duidelijk volume en een open vorm van Chipperfield

2 juli 2018, 16:04
In het centrum van Seoul is het nieuwe hoofdkantoor van Amorepacific, Korea’s grootste onderneming in schoonheidsproducten, gerealiseerd. David Chipperfield Architects Berlin heeft een hoofdkantoor voor Amorepacific ontworpen, dat een verbinding met die dynamische omgeving aangaat door letterlijke openheid.

Het nieuwe gebouw voor Amorepacific staat op de plek waar de onderneming als sinds 1956 is gevestigd. De locatie grenst aan een voormalige Amerikaanse militaire zone, die momenteel een transformatie ondergaat tot het ruim opgezette openbare Yongsan Park en een zakendistrict.

Verbinding
De transformatie van het gebied maakt deel uit van een masterplan, dat het stedelijk weefsel van de wijk Yongsan ingrijpend heeft veranderd. Het betreft de grootste hoogbouwontwikkeling in Zuid-Korea. David Chipperfield Architects heeft een hoofdkantoor voor Amorepacific ontworpen, dat aansluiting zoekt bij zowel de historische kleinschaligere bebouwing als het nieuwe masterplan.

“Gebouwen van deze schaal hebben een publieke verantwoordelijkheid, die moet worden ingevuld door een publieke bestemming te bieden voorbij de uiterlijke vorm”, stelt het architectenbureau. “Een ‘place to be’ waar de dynamiek van het stadsleven door alle inwoners van Seoul kan worden genoten.” Volgens het bureau sluit dat bovendien nauw aan bij de bedrijfsethiek, die is gericht op verbinding.

Openingen
Het hoofdkantoor is ontworpen als een enkel, duidelijk volume met een centrale ‘leegte’ die ventilatie en daglicht in het gebouw moet maximaliseren. De open binnenruimte is door drie grote openingen, waarin terrassen en tuinen als recreatieve ruimtes voor de gebouwgebruikers liggen, verbonden met de omgeving.

De openingen bieden naar verschillende zijden uitzicht op de stad en de bergen in de verte en scheppen daarmee, aldus de architecten, een gevoel van oriëntatie en verbinding. Ze geven tevens schaal aan het gebouw en het groen dat in de openingen is toegepast legt een visuele verbinding met het naastgelegen park.

Voorzieningen
De buitenste laag van de gevel is als het ware opgetild, zodat ook op maaiveld het gebouw zich opent naar de omgeving. Het gebouw nodigt het publiek naar binnen, waar een royaal atrium ligt. Die fungeert als centrale entree en als evenementenruimte. Hier rond liggen openbare functies als een museum, auditorium, bibliotheek, restaurants en kinderopvang.

Boven het atrium ligt de binnenplaats, die het ontmoetingspunt voor de medewerkers van de kantoorverdiepingen is. Op deze verdieping liggen ook voorzieningen als het bedrijfsrestaurant, cafés, en fitness-ruimtes. In totaal biedt het gebouw een vloeroppervlak van 216,000 m2.

Gevel
De gevels zijn voorzien van een semi-transparante zonwering, die bijdraagt aan de milieuprestaties van het gebouw. Daarnaast draagt deze gevelbekleding bij aan een sterke en coherente, alsook een open en lichte vorm, aldus David Chipperfield Architects. 

Andere nieuwsberichten

Common Affairs ontwerpt cultureel complex Hoogeveen

Gisteren, 15:06

Uitbreiding als aanvulling en contrast bestaande school

Gisteren, 13:40

Architectenweb Podcast | TechArchitect – Gesprek met Floor Arons over projecten uitwerken in BIM

Gisteren, 12:00

Nieuw glazen dak bekroont Nationale Bank van België

Gisteren, 10:42

Kijktip: Terug naar de Akbarstraat

Gisteren, 15:52

BNA Make Happen!-avond in teken van duurzame doelen VN

Gisteren, 11:31

'Hoekse Lijn valt 175 miljoen euro duurder uit'

Gisteren, 09:24

Steeds minder parkeerplekken bij nieuwbouwwoningen

16 januari, 4:11

Commissie Bos: meer woningen nodig voor thuiszorg ouderen

16 januari, 9:47

'Gemeenten weren buitenstaanders vanwege woningnood'

16 januari, 9:07
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan