Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: Dok architecten
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: PixelPool
Copyright: Dok architecten

Gebouw Scheldeplein krijgt oude grandeur terug

27 juni 2018, 13:43
Het gebouw aan het Amsterdamse Scheldeplein met onder andere het bekende bowlingcentrum Knijn staat aan de vooravond van een herontwikkeling. De gevel van het uit 1931 stammend pand wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie en er komen negen appartementen op het gebouw. Dok architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Het gebouw, dat de gehele kop van een huizenblok beslaat en oorspronkelijk is ontworpen door de architect N.Ch. Dekker, heeft door de jaren heen de nodige functieveranderingen ondergaan. Eerst was het een bedrijfspand voor garagebedrijf Sieberg, later werden naast het bowlingcentrum en een parkeergarage een bank en een supermarkt in het gebouw gehuisvest.

Ontwikkelaar Caransa Groep heeft het pand in 2012 aangekocht. Twee jaar daarna werd de parkeergarage gerenoveerd en weer een jaar later onderging de Albert Heijn een verbouwing en uitbreiding binnen het gebouw zelf. Na de inpandige aanpassingen is nu de buitenkant van het gebouw aan de beurt. In 2020 is dit karwei geklaard, verwacht de ontwikkelaar.

Oorspronkelijke raampartijen
De gevel, waarvan met name de plint in de huidige situatie rommelig oogt, krijgt zijn oude grandeur terug. De oorspronkelijke raampartijen, die verdeeld waren in kleine ruitjes, nemen de plek weer in van de later aangebrachte grote raampartijen. Het Beiersch graniet rondom de kozijnen en het zacht rode metselwerk blijven behouden bij de renovatie.

In het gevelbeeld mag ook de oorspronkelijke glazen lantaarn niet ontbreken, laat Dok architecten weten. Deze wordt teruggebracht op de bestaande toren. De huidige reclame-uitingen op het pand worden vervangen door een subtielere variant, met een slanke belettering in een koperen/gele kleur. Het uurwerk wordt gehandhaafd en opnieuw in werking gesteld.

De nieuwe dakopbouw is aan de zijde van het Scheldeplein voorzien van stalen penanten, waarmee het ritme van de bestaande gevel wordt doorgezet. De penanten, die met glas zijn omkleed en van verlichting in de kop zijn voorzien, dienen tevens als terrasafscheiding voor de woningen. De gevel aan de Geleenstraat is vergelijkbaar met die aan het Scheldeplein.

Opener
De gevel aan de Geulstraat wijkt af van de andere twee gevels en zal na de renovatie opener zijn dan nu het geval is. De gevel wordt over de totale breedte voorzien van beglazing en er komt een nieuw pannendak waarbij de hellingshoek is afgestemd op die van het huidige. In de nieuwe bovengelegen gevel wordt de bestaande (gerenoveerde) gevel gerepeteerd.

In de dakopbouw komen drie- en vierkamerappartementen, met een vloeroppervlak van 128 tot 174 vierkante meter. De woningen aan Geulstraatzijde krijgen een beschut gelijkvloers terras onder een pergola. De appartementen aan de kant van de Geleenstraat zuidzijde beschikken over een ruim dakterras uitgerust met zonnescherm dat het hele terras van schaduw kan voorzien. Het zonnescherm kan eveneens onzichtbaar worden ingeklapt. 

Andere nieuwsberichten

KAAN Architecten presenteert bezoekerscentrum Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Gisteren, 17:13

HilberinkBosch voegt prominent woongebouw toe aan Bossche Paleiskwartier

Gisteren, 16:34

Compacte uitbreiding scholencomplex met ruimte voor groen

Gisteren, 15:04

Vernieuwde publiekhal van gemeentehuis Moerdijk is groen en gastvrij

Gisteren, 11:56

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

Gisteren, 17:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

Gisteren, 16:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55

Advies: vijf nationale landschapsparken in Nederland

20 november, 9:18

Amsterdamse haven moet 'duurzame batterij' worden

19 november, 1:26
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan