Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX
Copyright: VELUX

‘Benader Nederlandse BENG-eisen breder’

21 juni 2018, 10:43
De huidige Nederlandse ambities voor energieneutraal bouwen zijn te veel gericht op CO2-reductie alleen. De werkgroep die momenteel in opdracht van de overheid onderzoek doet, kijkt hoofdzakelijk naar de kostenoptimalisatie van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen).

Het zou verstandig zijn om de blik op BENG te verbreden en ruimte te geven om aan te sluiten op deze komende Europese richtlijn. Dat zorgt voor meer inzicht, beweegt huizenbezitters en gebouweigenaren eerder in duurzame renovaties te investeren en biedt daarmee betere kansen de milieudoelstellingen te halen.

Deze oproep hebben vier Deense bedrijven (VELUX, ROCKWOOL, Danfoss en Grundfos) een afgelopen maandag op de Deense ambassade aan aanwezige Tweede Kamerleden, rijksambtenaren en marktpartijen tijdens het ‘Van BENG naar BETER’ seminar.

Richtlijnen hand in hand
De basis van de huidige BENG-definitie is de EPBD (Energy Performance Building Directive) 2010. Deze is vooral gericht op energiereductie. Deze maand zal de vernieuwde EPBD 2018 in het publicatieblad van de Europese Unie officieel worden gepubliceerd. De ministers van de EU-lidstaten hebben de komende 20 maanden de tijd deze in hun eigen wetgeving te implementeren.

Deze nieuwe, leidende Europese richtlijn geeft nog nadrukkelijker aan dat energie-efficiëntie niet mag leiden tot een verslechtering van sociale aspecten in de gebouwde omgeving, zoals veiligheid (waaronder brand), wooncomfort en gezondheid. Ze zouden juist hand in hand moeten gaan stelt deze richtlijn.

Van BENG naar Beter
Vanuit verschillende invalshoeken werd tijdens het seminar ingegaan op de behoefte voor een holistische benadering van BENG. Vanaf 1 januari 2019 moeten alle nieuw te bouwen overheidsgebouwen aan de BENG-eisen voldoen. Daarna volgen overige gebouwen en woningen.

“Het is daarom van belang om nu al ruimte te laten binnen de ambities van de BENG-eisen om straks ook aan de bredere EPBD 2018 eisen te kunnen voldoen,” zo stelt Hannie Stappers, woordvoerder namens de Deense bedrijven.

Ruimer draagvlak voor renovatie door wooncomfort
Nederland staat vooral voor een uitdaging ten aanzien van renovaties van bestaande bouw. Daarvoor is draagvlak nodig, onder meer van particuliere huiseigenaren en bewoners van huurwoningen. Tijdens het seminar werd het Deense ‘BetterHome’-initiatief gepresenteerd.

Dit bewezen concept is door een brede groep bedrijven en organisaties in Denemarken ontwikkeld en laat zien dat bewoners niet zozeer worden geprikkeld door lagere energiekosten alleen, maar ook door het verbeteren van hun dagelijkse wooncomfort. Met een dergelijke aanpak kan de Nederlandse overheid huizenbezitters en gebouweigenaren eerder bewegen in duurzame renovaties te investeren.

Aansluitend op het seminar vonden op de Deense ambassade tussen BetterHome en een aantal Nederlandse financiële instellingen gesprekken plaats over de financiële mogelijkheden om comfortabele energierenovaties te kunnen ondersteunen.

Over de EPBD 2018
De BENG regelgeving is de Nederlandse vertaling van de leidende Europese EPBD 2010. De nieuwe geoptimaliseerde versie, EBPD 2018, is onderschreven door de ministers van de EU-lidstaten en wordt in juni 2018 officieel gepubliceerd. De geconsolideerde tekst is te lezen op de website van het Europees Parlement: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2018-0099+0+DOC+PDF+V0//NL

Over BetterHome
Better Home is een door de industrie geïnitieerde renovatieservice voor huiseigenaren. De ultramoderne ‘one-stop-shop’-oplossing werd in 2014 gelanceerd door Danfoss, Grundfos, ROCKWOOL en VELUX. De ‘one-stop-shopping’-dienst van een aantal Deense ondernemingen biedt huiseigenaren in Denemarken en Zweden een zorgeloos renovatieproces dankzij training en digitale hulpmiddelen voor aannemers.

Het netwerk bestaat momenteel uit 3.500 aannemers uit 105 organisaties, 5 banken en hypotheekverstrekkers en 4 nutsbedrijven, stellen de initiatiefnemers. In 2016 werden naar hun zeggen ongeveer 200 projecten, voornamelijk eengezinswoningen gebouwd tussen 1950 en 1990, gerenoveerd.

De gemiddelde projectomvang was 70.000 euro met een energiebesparing van 30-70%. Dit resulteerde in een indirecte omzet van 13 miljoen euro in 2017. 
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

2 uur geleden

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

4 uur geleden

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

11 minuten geleden

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

1 uur geleden

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

3 uur geleden

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan