Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: David de Larrea Remiro
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Olafur Eliasson en Sebastian Behmann, architect en hoofd van de ontwerpafdeling bij Studio Olafur Eliasson
Copyright: David de Larrea Remiro
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: David de Larrea Remiro
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Copyright: Anders Sune Berg
Olafur Eliasson en Sebastian Behmann, architect en hoofd van de ontwerpafdeling bij Studio Olafur Eliasson
Copyright: David de Larrea Remiro

Eliasson ontwerpt Fjordenhus als een gestileerde klif

5 juni 2018, 14:30
De opdracht voor het hoofdkantoor van Kirk Kapital in Vejle, Denemarken, heeft Olafur Eliasson met zijn studio benaderd met het idee van een totaalkunstwerk. Fjordenhus, met opvallende gebogen ven elliptische vormen, wordt 9 juni geopend.

Fjordenhus, het fjordhuis, rijst in de haven van Vejle op uit het water als een steile, gestileerde klif, of een organische burcht. De haven naderend vanuit het stadscentrum via de hoofdas komt het gebouw in beeld, achter een royaal plein van Havneøen (haveneiland). Dit gemengd woon- en commerciëel gebied is momenteel in ontwikkeling.

Met het iconische Fjordenhus als herkenningspunt heeft Studio Olafur Eliasson een relatie gecreëerd tussen het stadscentrum en de haven en fjord. Vanaf het plein bereiken bewoners en bezoekers de publiek toegankelijke begane grond van Fjordenhus, of ze kunnen wandelen langs de steiger, ontworpen door landschapsarchitect Günther Vogt.

Cilinders en ellipsen
De basisvorm van het gebouw bestaat uit vier elkaar doorsnijdende cilinders, die strekken tot een hoogte van 28 meter. Hieruit zijn volumes gesneden die zowel de plattegrond van het gebouw als de openingen in de gevel hebben bepaald. Het resultaat is een complexe structuur van gebogen, ronde en elliptische vormen, getordeerde muren en parabolische bogen.

Het gebouw biedt drie verdiepingen met hoogtes van 3,2 meter. De verschillende plattegronden van de verdiepingen zijn georganiseerd rond cirkels en ellipsen. De begane grond, met een dubbele hoogte, staat in het teken van de relatie met het water.

Dialoog
De haven dringt op de begane grond als het ware het gebouw binnen. Twee waterpartijen – ecosystemen – in het interieur zijn voorzien van locatiespecifieke kunstwerken van Eliasson. “Zowel de architecturale ruimtes als de kunstwerken gaan een dialoog aan met het altijd wisselende wateroppervlak”, aldus Studio Olafur Eliasson.

Een belangrijke reden voor deze architectuur was voor Eliasson en zijn architectenteam het bewerkstelligen van een nauwe relatie tussen Fjordenhus en de natuurlijke omgeving, leggen ze uit. Naast het de waterzones op de begane grond zijn er de balkons, vensters en andere openingen in uiteenlopende vormen, die de fjord van Vejle en de elementen ‘kadreren’, aldus de kunstenaar.

Totaalkunst
De complexe constructie is gerealiseerd met behulp van betonbekisting uit 3D-gesneden piepschuim, vervaardigd door Odico. De betonnen constructie is bekleed met door Eliasson speciaal ontworpen geglazuurd baksteen.

Fjordenhus is het eerste volledige gebouw dat Studio Olafur Eliasson heeft ontworpen. De opdracht van Kirk Kapital is opgepakt als een totaalkunstwerk. Niet alleen de geglazuurde baksteen, ook tal van kunstwerken en interieurelementen als verlichting en meubilair zijn speciaal door Eliasson ontworpen voor dit project. 

Andere nieuwsberichten

Winnaars Betonprijs 2019 bekend

15 november, 2:13

Tentoonstelling over Bruno Taut in Museum Het Schip

15 november, 11:57

Atelier van Berlo winnaar Next Step Award 2019

14 november, 6:00

Stedelijk Museum toont ontwerp uit eigen 125-jarig bestaan

14 november, 3:26

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27

Stikstof: het echte werk komt nog

14 november, 9:45

'Randstad niet uit de brand met stikstofmaatregelen'

14 november, 9:34

Kamer kritisch over verbranden biomassa

13 november, 5:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan