Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
In Antwoord op Versailles. Een Voorzichtig Manifest voor Empirische Architectuur
Copyright: Jesper Baltussen
Unfamiliar Territory. Onbekend terrein, de benadering van landschappen na vertrek van de mens
Copyright: Barbara Prezelj
The Bank of England. Een dialectisch project
Copyright: Loed Stolte
Rhizome.Een groeiende horizontale structuur van betaalbare woningen in Menem, Addis Ababa
Copyright: Arianna Fornasiero en Paolo Turconi
Stromende Kracht. Een visie voor de rivierdelta als één aaneengesloten natuurgebied
Copyright: Mirte van Laarhoven
De Werkplaats. Manifest van de tektoniek aan de Via Jecore
Copyright: Jeroen Brosky
In Antwoord op Versailles. Een Voorzichtig Manifest voor Empirische Architectuur
Copyright: Jesper Baltussen
Unfamiliar Territory. Onbekend terrein, de benadering van landschappen na vertrek van de mens
Copyright: Barbara Prezelj
The Bank of England. Een dialectisch project
Copyright: Loed Stolte
Rhizome.Een groeiende horizontale structuur van betaalbare woningen in Menem, Addis Ababa
Copyright: Arianna Fornasiero en Paolo Turconi
Stromende Kracht. Een visie voor de rivierdelta als één aaneengesloten natuurgebied
Copyright: Mirte van Laarhoven
De Werkplaats. Manifest van de tektoniek aan de Via Jecore
Copyright: Jeroen Brosky

Winnaars Archiprix 2018 bekend

4 juni 2018, 14:25
Zaterdag zijn in Tilburg de winnaars van Archiprix 2018 bekendgemaakt. De eerste prijs ging naar Jesper Baltussen (TU Eindhoven), de tweede prijs was voor Barbara Prezelj (TU Delft). Daarnaast werden vier afstudeerprojecten beloond met een eervolle vermelding.

Dit jaar heeft de jury 26 afstudeerprojecten, die door de verschillende ontwerpopleidingen als beste waren geselecteerd, beoordeeld. Het merendeel van de plannen gaat in op maatschappelijk relevante opgaven, variërend van hergebruik, sociale woningbouw tot ecologie.

Het is bemoedigend, zo stelt de jury, dat de nieuwe generatie zich betrokken voelt bij de maatschappij en dat ze haar kennis inzet om oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke problemen. De kwaliteit van de presentatie is over de gehele linie van een hoog niveau, zo oordeelde de jury. Dat geldt in het bijzonder voor de aangeleverde boeken die niet alleen inhoudelijk diepgravende studies bevatten maar veelal ook uitzonderlijk goed zijn vormgegeven.

Prijzen en eervolle vermeldingenmet commentaar van de jury

Eerste prijs
In Antwoord op Versailles. Een Voorzichtig Manifest voor Empirische Architectuur, ontworpen door: Jesper Baltussen, TU-Eindhoven (architectuur)

In antwoord op Versailles is een radicaal experiment dat een geheel nieuwe ontwerphouding presenteert. Op basis van een fascinerende nieuwe ontwerpbenadering wordt een nieuwe ruimtelijke indeling voor het complex van de Eerste Kamer der Staten-Generaal ontwikkeld. De ontwerper zoekt naar een insteek om de gebrekkige bezoekersinfrastructuur van het eeuwenoude ongeordend gegroeide complex aan het Binnenhof te verbeteren.

In het waardevolle, zeer academische rapport slaagt de ontwerper op lovenswaardige wijze in zijn bedoeling met een empirische ontwerpbenadering te onderbouwen. Het is duidelijk dat de gevolgde benadering recht doet aan de historische kwaliteit van het complex en dat het een belangrijke bijdrage levert aan de discussie over en de ontwikkeling van het vakgebied.

Tweede prijs
Unfamiliar Territory. Onbekend terrein, de benadering van landschappen na vertrek van de mens, ontworpen door: Barbara Prezelj, TU-Delft (landschapsarchitectuur)

Unfamiliar Territory stelt een bijzondere benadering voor over hoe men om kan gaan met de meest vervuilde wastelands. Het intrigerende plan zoekt naar een fundamentele oplossing voor een sterk vervuild landschap in de buurt van Parijs. De mate van vervuiling, met onder meer radioactief afval en bommen, maakt dat er momenteel eigenlijk niets mogelijk is. Het fascinerende plan is in eerste instantie moeilijk te doorgronden, dat komt mede omdat er geen eindbeeld is ontworpen waar naar wordt toegewerkt.

Op basis van een diepgaande verkenning ontwikkelt de ontwerpster als een componist op uiterst knappe wijze een proces waarbij ze 300 jaar vooruitkijkt. De vernieuwende landschapsarchitectonische benadering brengt een proces op gang waarbij door de tijd heen steeds weer andere actoren de toekomstige ontwikkelingen bepalen waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor tuinlieden. Het gedurfde plan zet een nieuwe stap in het denken over de ontwikkeling van een landschap op de lange termijn.

Eervolle vermeldingen
The Bank of England. Een dialectisch project, ontworpen door: Loed Stolte, TU-Delft (architectuur)

Het ambitieuze plan voor de transformatie van de Engelse centrale bank onderzoekt alle mogelijke aspecten die relevant zijn voor het instituut. Op basis daarvan wordt een indrukwekkend ontwerp gemaakt waarbij de nieuwbouw boven het bestaande complex van de bank of England in Londen zweeft. Met een krachtig conceptueel plan wordt het thema van een publiek instituut bevraagd.

Rhizome.Een groeiende horizontale structuur van betaalbare woningen in Menem, Addis Ababa, ontworpen door: Arianna Fornasiero en Paolo Turconi, TU-Delft (architectuur)

Het afstudeerplan presenteert een overtuigend voorstel voor betaalbare woningen in Addis Ababa. Aan het ontwerp gaat een indrukwekkende analyse vooraf die gebaseerd is op lokaal onderzoek naar allerhande aspecten die voor de opgave relevant zijn. Het project voorziet in twee bouwmethodes die tot in detail zijn uitgewerkt. Het is zonneklaar dat dit afstudeerplan de gangbare praktijk waarbij een Duitse firma in opdracht van de Ethiopische overheid appartementen realiseert op alle niveaus in kwaliteit overstijgt.

Stromende Kracht. Een visie voor de rivierdelta als één aaneengesloten natuurgebied, ontworpen door: Mirte van Laarhoven, AvB Amsterdam (landschapsarchitectuur)

Een project met de ambitie om het Nederlandse rivierengebied om te vormen tot een natuurlandschap met internationale allure. Het ontwerp bestrijkt het hele rivierengebied, op kleinere schaal worden drie locaties uitgewerkt. Voor het stimuleren van de natuurontwikkeling worden verschillende landschapsvormers ontworpen. Samen vormen ze een toolbox waarmee processen in het landschap in gang gezet kunnen worden, een mooie toepassing van op zichzelf bekende principes.

De Werkplaats. Manifest van de tektoniek aan de Via Jecore , ontworpen door: Jeroen Brosky, AvB Maastricht (architectuur)

De houtwerkplaats ligt aan een oude route die de dorpen in de Limburgse Jekervallei verbindt. De ontwerper constateert dat de vallei beschadigd is geraakt na de industriële revolutie en wil de samenhang terugbrengen tussen de natuur en het leven in de vallei. Dat doet hij op radicale wijze door een nieuwe toeristische route te introduceren en daaraan de werkplaats te situeren in harmonie met de context. In dat laatste slaagt het prachtig gepresenteerde ontwerp op overtuigende wijze.

De jury
De jury bestond dit jaar uit: Lilith van Assem (Lilith Ronner van Hooijdonk - architectuur), Marco Broekman (marco.broekman - stedenbouw), Albert Herder (studioninedots - architectuur), Véronique Patteeuw (theorie) en Philomene van der Vliet (BOOM! landscape - landschapsarchitectuur). De secretaris van de jury is Henk van der Veen van Archiprix.   

Andere nieuwsberichten

Plan Nieuwe Oogst wint prijsvraag biobased bouwen Oirschot

Gisteren, 16:32

De bouw van Le Sud aan de Groene Loper Maastricht gestart

Gisteren, 15:51

Winnaars Nationale Staalprijs 2022 bekend

Gisteren, 13:58

Uitbreiding hogeschoolcampus Mönchengladbach door team met Atelier Kempe Thill

Gisteren, 11:24

Huizenprijzen volgens makelaars flink gedaald in zomerkwartaal

Gisteren, 14:47

Verlies Floriade loopt weer verder op voor Almere

Gisteren, 09:55

'Plan voor IJbruggen in de ijskast'

Gisteren, 09:11

Remkes: stel natuur centraal en sta soms uitstel stikstofdoel toe

5 oktober, 3:24

Nederlands vastgoed in trek bij offshorebedrijven

5 oktober, 10:03

Vastgoedadviseur: bedrijven voorzichtig met nieuwe kantoorruimte

4 oktober, 11:33
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan