Copyright: RAW Module
Copyright: Qupz
Copyright: RAW Module
Copyright: Qupz

Twee modulaire concepten winnen #ReinventTheHabitat

1 mei 2018, 14:30
Startup Thorp heeft de winnaars bekendgemaakt van de internationale competitie  Reinvent The Habitat, waarmee de onderneming radicaal andere ideeën over wonen zocht. Twee modulaire concepten – RAW Module en Qupz – zijn als winnaars aangewezen.

Met Reinvent The Habitat heeft Thorb einde vorig jaar partijen – zowel binnen als buiten de bouwsector – uitgedaagd om met eigenwijze en vernieuwende ideeën over woningbouw te komen. Het woongeluk van de consument diende daarbij een uitgangspunt te zijn. Tegelijkertijd moesten de concepten de kostprijs van een woning flink verlagen.

Uit de bijna tweehonderd internationale inzendingen die aan een of meer van de gestelde criteria voldeden, zijn allereerst vijf finalisten geselecteerd. Na een compacte presentatie van de concepten door de geselecteerde partijen, hebben de initiatiefnemers van Thorb (AM, BAM Wonen en Eigen Haard) twee winnaars aangewezen.

RAW Module
Het Zuid-Afrikaanse RAW Module (Corné Hambides) biedt, naar eigen zeggen, een innovatief en duurzaam modulair concept dat de voordelen van conventionele constructie en PPVC (prefabricated, prefinished volumetric construction) combineert. RAW Module gaat uit van modules, fabrieksklaar met geïntegreerd meubelwerk, apparatuur en nutsvoorzieningen (elektriciteit, sanitair, gas), waarbij in afwerkingen ruimte is voor de persoonlijke stijl van de consument.

Volgens RAW Module betekent de prefabricage niet alleen een snellere bouwtijd, tegen lagere kosten, met een hogere en constante kwaliteit. Ook leidt het concept tot minder afval en een verbeterde impact op het milieu.

Thorp noemt het systeem goed doordacht en (bijna) marktklaar. Het concept is al gebouwd in Zuid-Afrika en wordt daar momenteel bewoond. De startup verwacht het concept daardoor hier snel te kunnen ontwikkelen en opschalen.

Qupz
Ook Qupix, van Pepijn van de Staak, gaat uit van een modulaire benadering. In een licht, flexibel, verplaatsbaar en modulair constructiegrid kunnen verschillende bouweenheden, de zogenoemde Qupz, worden geplaatst. Voor de Qupz bestaat volgens Qupix volledige vrijheid in ontwerp en materialisering. De modules worden onderling verbonden met een standaardkoppeling.

Op deze wijze kan de bouwer of consument naar behoefte het bouwwerk laten groeien of krimpen en naar eigen smaak en budget samenstellen, aldus de onderneming. Een Qupz-systeem is op uiteenlopende ondergronden en terreinen, alsook op of zelfs in gebouwen te realiseren. Omdat de constructie zeer licht is, is heien vrijwel nooit nodig, volgens Thorp.

Thorb noemt Qupz een vernieuwende visie en ziet een groot potentieel. “Dat zit onder meer in de sector-overstijgende platformbenadering”, legt Thorp uit. “Partnerpartijen kunnen hun eigen woonruimtes ontwerpen en bewoners kunnen een plug-en-play huis kiezen van hun favoriete lifestyle-merk.”

Testen in Delft
Thorb gaat direct aan de slag met de twee winnende concepten. Samen met RAW Module gaat de de jonge onderneming werken aan een configuratie voor de Nederlandse markt. Deze configuratie willen de partijen voor het einde van 2018 bouwen en testen op The Green Village in Delft.

Samen met Qupz gaat Thorb eerst aan de slag met de gedetailleerde engineering en verdere digitale ontwikkeling. Vervolgens zal de onderneming ook dit concept bouwen en testen. 

Andere nieuwsberichten

Namelok geeft museumcafé van Anne Frank Huis ruimte voor reflectie

18 minuten geleden

Studentencomplex in Amsterdamse Houthavens bereikt hoogste punt

2 uur geleden

AM onthult plannen voor woontoren in centrum Almere

Vandaag, 12:08

Happel Cornelisse Verhoeven toont opgeleverde brandweerkazerne Wilrijk

Vandaag, 11:50

Vierde vestiging Broeinest geopend in Utrecht

Vandaag, 11:00

'Marker Wadden zorgen voor nieuw leven in Markermeer'

Vandaag, 09:47

CDA en SP pleiten opnieuw voor Nationaal Historisch Museum

Vandaag, 09:27

Schiphol neemt extra maatregelen tegen stikstofuitstoot

14 februari, 11:51

Marinierskazerne definitief niet naar Vlissingen

14 februari, 9:31

'Meer actie nodig om stikstofkwestie bouw op te lossen'

14 februari, 9:07
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan