Coop Himmelb(l)au wint prijsvraag ECB

18 januari 2005, 13:44
De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft een besluit genomen met betrekking tot het ontwerp voor het nieuwe kantoorgebouw van de ECB in Frankfurt am Main in Duitsland. Na diepgaande discussies en een zorgvuldige, op de selectiecriteria gebaseerde evaluatie van de sterke en zwakke punten van alle drie prijswinnende ontwerpen uit de internationale ontwerpwedstrijd voor stadsontwikkeling en bouwkundig ontwerp, is de Raad van Bestuur tot de slotsom gekomen dat het herziene ontwerp van COOP HIMMELB(L)AU het best voldoet aan de functionele en technische vereisten zoals die zijn gespecificeerd door de ECB, en kenmerken heeft die de waarden van de ECB weerspiegelen en in architectonische vorm weergeven. Dit besluit bevestigt het oordeel van de internationale jury, die de eerste prijs aan dit project toekende. Het voornaamste element van dit ontwerp is een karakteristiek, dynamisch ensemble van drie gebouwen: een 184 meter hoog gebouw met een gedraaide vorm, een “groundscraper” en de Grossmarkthalle. De “groundscraper” contrasteert met het verticale van de met elkaar verbonden torens en gaat een wisselwerking aan met het ontwerp voor de Grossmarkthalle, waarbij het harmonie creëert en het uiterlijk van dit unieke monument respecteert. In het bijzonder wordt hierbij, wanneer vanaf de zuidzijde van de rivier de Main wordt gekeken, de westvleugel nu goed zichtbaar.

Het hoge gebouw bestaat uit twee veelhoekige, middels een atrium met elkaar verbonden kantoortorens. Dit atrium dient als het communicatieve hart met verbindingsplatforms en gemeenschappelijke ruimten. Dit komt tegemoet aan twee belangrijke elementen van de wedstrijdvoorschriften: het nieuwe gebouw diende “interactieve communicatie te bevorderen” en “teamwerk te stimuleren”. Dit ontwerp voldoet buitengewoon goed aan de complexe functionele vereisten en garandeert werkplaatsen van uitstekende kwaliteit.

De andere ontwerpvoorstellen
De tweede-prijswinnaars, ASP Schweger Assoziierte, hadden hun oorspronkelijke ontwerpvoorstel aangepast om de algehele proporties van het nieuwe gebouw te verbeteren, en boden aldus een goede oplossing voor de complexe functionele vereisten. De “sky bridge”, die drie slanke torens verbindt, gaf de ECB een unieke en herkenbare identiteit in de skyline van de stad. Tevens vormden nieuwe glazen verbindingsbruggen onderdeel van het gereviseerde voorstel om zo de communicatie te bevorderen. Dit transparante ontwerp weerspiegelde eveneens de waarden van de ECB op adequate wijze. Het aanzienlijk herziene landschapsontwerp creëerde een harmonieuze omgeving, die tegelijkertijd veilig was voor de ECB en haar personeel. Het ontwerpvoorstel van de derde-prijswinnaars, 54f architekten+ingenieure/T. R. Hamzah & Yeang, was een “groep” losstaande wolkenkrabbers die goed integreerde in de skyline en die uitdrukking gaf aan de waarden van de ECB in een combinatie van lichtheid, transparantie en elegantie. Het ontwerp bood flexibele werkplaatsen van hoge kwaliteit. Bovendien lag in dit voorstel de nadruk op het zorgvuldige gebruik van hulpbronnen, aangezien het gebaseerd was op een milieuvriendelijke benadering. Het contourrijke landschap, ineengestrengeld met de gebouwen en het omringende gebied, integreerde het ontwerp op harmonieuze wijze in de bestaande stadsstructuur van het Ostend van Frankfurt.

Andere nieuwsberichten

Multifunctioneel centrum en brede school Rockanje in gebruik genomen

Gisteren, 14:19

Winnaars Archiprix 2020 bekend

Gisteren, 11:50

Heembouw ontwerpt en realiseert kantoor NVM in Papendorp

Gisteren, 10:31

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 4:16

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

Gisteren, 15:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

Gisteren, 09:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

Gisteren, 09:00

Tweede corona-quickscan BNA: zorgen op lange termijn blijven

2 juli, 9:58

Planbureau: te weinig aandacht voor groen in herstelplan kabinet

2 juli, 9:26

Impasse tussen Rijk en stichting over renovatie Vredespaleis

1 juli, 5:10
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan