Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: Daria Scagliola & Stijn Brakkee
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten
Copyright: helgasnelarchitecten

Nieuwe manier van werken ondergebracht in standaard kantoor

18 april 2018, 16:07
Een nieuwe manier van werken faciliteren in een standaard kantoorpand. Dat was de opgave waar helgasnelarchitecten zich voor gesteld zag bij de nieuwe huisvesting van woningcorporatie De Goede Woning in Zoetermeer. De oplossing vond het bureau in het creëren van een open ruimte, waar de medewerkers gestimuleerd worden elkaar en de bewoners te helpen.

De Goede Woning heeft zich gevestigd in een vrij doordeweeks kantoorpand met een diepte van 14,40 meter en een verhuurbare oppervlakte van 500 vierkante meter per verdieping. Tegelijkertijd was de woningcorporatie op zoek naar een nieuwe manier van werken. Bewoners moesten niet langer stuiten op balies en doorverwijzingen binnen de organisatie, maar op open en directe wijze geholpen worden.

Om het pand geschikt te maken voor dit dienstverleningsconcept, moesten er structurele aanpassingen worden gedaan. Hoewel het gebouw voorzien is van twee afgesloten trappenhuizen en liften, wilde het bureau een open verbinding tussen de verdiepingen creëren. Dit werk stimulerend voor communicatie, interactie en ontmoeting, enkele belangrijke thema’s binnen de nieuwe werkwijze.

Er zijn twee vides gecreëerd, die ten opzichte van elkaar verschoven liggen. Daarin zijn trappen gelegd. De vides laten tevens het zonlicht binnenvallen, dat in samenspel met het hout van de wanden en het meubilair plus de aanvullende kleuren van het interieur zorgt voor een ‘blonde’, natuurlijke sfeer. Door de afgeronde vorm van de wanden en meubels wordt de ruimte verzacht.

Open spreekplek
De bewoners worden ontvangen in een open ruimte, waar ze eerst een kop koffie aangeboden krijgen en vervolgens hun vragen kunnen stellen in een open spreekplek.

De medewerkers, die jarenlang gewend waren te werken achter een ‘veilige’ hoge balie, zijn door de architecten geholpen om te wennen aan de nieuwe situatie. “Veiligheid wordt gevormd door sociale controle van je collega’s en een omgeving die met aandacht voor het detail en met aandacht voor de bezoekers is ontworpen”, verklaart helgasnelarchitecten.

De medewerkers hebben eveneens een bijdrage geleverd aan het schetsontwerp. Dat gebeurde in vier groepen en acht workshops, waarbij niet alleen de nieuwe werkomgeving ontstond, maar de organisatie ook leerde op een nieuwe manier naar zichzelf te kijken.   

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsgebouw met open en zachte uitstraling door De Twee Snoeken

4 uur geleden

J.O.N.G. architecten presenteert houten vakantiewoning Oudemirdum

Vandaag, 12:21

Natuurhuis van architecten|en|en heeft prefab muren met stro

Vandaag, 11:23

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

Vandaag, 09:00

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

Vandaag, 14:14

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Vandaag, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

Vandaag, 09:37

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan