Copyright: Mondriaan Fonds
Inzending Alessandra Covini
Inzending Bram van Kaathoven
Inzending Katarzyna Nowak
Inzending Rademacher de Vries
Copyright: Mondriaan Fonds
Inzending Alessandra Covini
Inzending Bram van Kaathoven
Inzending Katarzyna Nowak
Inzending Rademacher de Vries

Kandidaten eindronde Prix de Rome architectuur bekend

16 april 2018, 10:40
De jury van de Prix de Rome architectuur 2018 heeft vier architecten geselecteerd voor de shortlist. Zij mogen voor de eindronde een fictief ontwerp maken voor het Sixhaven-gebied in Amsterdam, zo heeft het Mondriaan Fonds bekendgemaakt. Er waren 66 plannen ingezonden voor de eerste ronde. 

De geselecteerde architecten ontvangen ieder een werkbudget en worden in de gelegenheid gesteld tijdens een werkperiode van drie maanden een nieuw ontwerp te maken in reactie op de door de jury geformuleerde opdracht, met als thema ‘High Pressure’. Deze ontwerpvoorstellen worden vanaf half oktober tentoongesteld bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Op basis van de nieuwe plannen zal later die maand de winnaar bekend worden gemaakt. De winnende architect ontvangt een bedrag van 40.000 euro en een werkperiode in de American Academy in Rome.

Eerste ronde
De eerste ronde, die de vorm van een Open Oproep had, was toegespitst op een landelijke locatie in Oost-Groningen. Onder de titel ‘Low Pressure’ werden deelnemers uitgedaagd een interventie te ontwerpen voor het gebied rondom de dorpen Hongerige Wolf en Ganzedijk en de tussenliggende dijk.

Bij het selecteren van kandidaten voor de shortlist speelden criteria als een vernieuwende houding, de ruimtelijke kwaliteit van de ingreep, een radicaal, onverwacht of verrassend ontwerp en de verdere potentie van ontwikkeling een belangrijke rol. Bovendien was de jury op zoek naar kandidaten die een serieuze studie van het gebied maakten en ruimtelijke oplossingen voorstellen die aansluiten op de analyses en ideeën die zij formuleerden.  

Andere criteria waren de relevantie voor het gebied en de vraag of de plannen in staat waren om iets in beweging te zetten. Gebruikten de kandidaten hun verbeelding? Of stelden zij nieuwe denkmodellen voor?

De kandidaten De jury heeft vier kandidaten geselecteerd die volgens haar deze kwaliteiten in zich dragen en die de jury nieuwsgierig hebben gemaakt naar hun volgende stappen. Het gaat om (met motivatie van de jury):

Alessandra Covini (Milaan 1988, eigenaar Studio Ossidiana, Rotterdam)

De jury is gefascineerd door Alessandra Covini’s goed uitgevoerde voorstel voor een systeem voor nieuwe vormen van collectiviteit. Zij toont affiniteit met het gebied door de bestaande typologieën van de gebouwen in de omgeving te bestuderen en als uitgangspunt van haar ontwerp te nemen. Ook zit er een zekere energie in haar voorstel. Zij is een van de weinige kandidaten die haar ideeën in een ruimtelijk ontwerp weet om te zetten. Zij probeert voor dit voorstel op een andere schaal te werken en de jury ziet potentie in de vervolgstappen die zij kan maken.

Bram van Kaathoven (1991 Lieshout, werkt bij Bauhütte / TU Eindhoven)

Met zijn uitdagende tekst en 3D-statement becommentarieerde Bram van Kaathoven de opdracht zoals deze door de jury werd geformuleerd. In zijn 3D-statement had hij het lef om de uiterste consequentie te trekken van zijn pleidooi om ‘low pressure’ zeer serieus en letterlijk te nemen, namelijk door niet in te grijpen. De jury merkt op dat hij goed geïnformeerd is en zijn voorstel voor een ruimte zonder mensen goed heeft doorgedacht.

Katarzyna Nowak (1985 Czestichowa/Polen, werkt bij MVRDV, Rotterdam)

De jury was onder de indruk van de maquette die Katarzyna Nowak maakte als onderdeel van haar project ‘Four Chambers’. Zij ontwierp een aantal krachtige ruimtes in het landschap. Het feit dat deze ruimtes zich onder de grond bevinden is tegelijkertijd onrealistisch en interessant. Dat is wat de jury aantrok, evenals de ruimtelijke kwaliteit en de inventieve wijze waarop Nowak vooruit kijkt.

Rademacher de Vries / David Rademacher (1984 Maastricht), Christopher de Vries (1985, Maastricht) (partners Rademacher de Vries Architects, Amsterdam)

Met hun voorstel ‘States of exception’ stelt het duo Rademacher de Vries op slimme wijze de problemen in het gebied aan de orde waarbij zij nieuwe denkmodellen aanleveren voor het creëren van ruimtelijke oplossingen. Zij weten duidelijk waar zij over spreken en zijn in staat een helder scenario te formuleren. De jury prijst hun vrijheid van denken.

Opdracht eindronde
Waar de open oproep voor de eerste ronde zich richtte op een Low Pressure gebied, concentreert de eindronde zich op High Pressure: een opdracht in een populaire stedelijke omgeving, op een locatie waar iedereen wil wonen. De vier shortlist architecten wordt verzocht om een voorstel te doen voor het gebied bij de Sixhaven tegenover het Centraal Station in Amsterdam-Noord.

De kandidaten worden uitgedaagd om een zorgvuldig ontworpen architectonisch voorstel te doen, een plan met een kritisch perspectief op Amsterdam in de 21 eeuw. De jury vraagt om betekenisvolle niet-commercieel voorstellen die van betekenis zijn voor de stad, een plek die door velen gekoesterd wordt.

Jury
De jury van de Prix de Rome 2018 bestaat uit: Mels Crouwel (architect/ partner Benthem Crouwel Architects), Frank Havermans (beeldend kunstenaar/ontwerper Studio Frank Havermans), Afaina de Jong (architect / eigenaar AFARAI), Oana Rades (architect, eigenaar Shift architecture urbanism), Ronald Rietveld (architect, partner RAAAF, winnaar Prix de Rome 2006) en Peter Cachola Schmal (directeur Deutsches Architekturmuseum). Voorzitter is Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds. 

Andere nieuwsberichten

Studio MAKS maakt winnend ontwerp bezoekerscentrum IST Austria

Gisteren, 17:13

Boek over interieurs herrijzend Nederland

Gisteren, 16:26

Berger Barnett Architecten wint tender IKC Elzenhagen Zuid in Amsterdam

Gisteren, 15:21

Tilburg Architectuur Film Festival in teken van landschap

Gisteren, 14:23

Nieuw stadion Feyenoord pas in 2024 klaar

Gisteren, 17:00

Alarmbel wegens tekort aan sociale huurwoning

Gisteren, 09:40

Prijsvraag voor biodiversiteit in gebouwde omgeving

22 maart, 5:18

Video: Thierry Baudet over architectuur

22 maart, 4:00

Amsterdam wil Slotervaartziekenhuis in handen krijgen

21 maart, 10:06

Zandvoort steekt vier miljoen in Formule 1

21 maart, 9:51
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan