Portret + video: Martin Aarts

13 april 2018, 4:15
Deze week heeft Martin Aarts (1952) afscheid genomen als stedenbouwkundige van de gemeente Rotterdam. Onder meer als drijvende kracht achter het Binnenstadsplan van 1985 speelde hij een belangrijke rol in de ruimtelijke ontwikkeling van de Maasstad de afgelopen 34 jaar. Uit dit plan vloeiden vele projecten die Rotterdam de afgelopen jaren op de wereldkaart hebben gezet.

Het nieuwe centraal station, de Markthal, de nieuwe gebouwen op de Wilhelminapier; het zijn maar enkele voorbeelden van attracties die Rotterdam de afgelopen vijf jaar internationaal in de kijker hebben gespeeld. De stad kreeg lovende kritieken in de pers, trok steeds meer toeristen en werd ook weer (en misschien zelfs wel té) populair als plek om te gaan wonen.

De genoemde projecten zijn allemaal voortgevloeid uit de manier waarop Aarts richting gegeven heeft aan het Binnenstadsplan uit 1985. “Hij heeft gezegd: je moet enerzijds over de stad als geheel nadenken en aan de andere kant moet je een aantal gebieden gericht gaan ontwikkelen. Hieruit zijn onder meer het Museumpark, Schouwburgplein en de ontwikkeling van de Binnenrotte voortgekomen”, zegt Chris van Langen, directeur van de Academie van Bouwkunst Rotterdam tegen Architectenweb.

“Het was voor het eerst dat er in Rotterdam op die manier over het ontwikkelen van de binnenstad werd nagedacht. In het verlengde van het Binnenstadsplan is Riek Bakker vanaf 1987 als directeur Stadsontwikkeling op deze wijze gaan werken, met de Kop van Zuid als bekendste voorbeeld”, zegt Van Langen, die tussen 1990 en 2000 bij de dS+V van de gemeente Rotterdam samenwerkte met Aarts.

Gemengd stedelijk milieu
Een van de speerpunten in Aarts’ visie was het creëren van een gemengd stedelijk milieu. “Een van de ingewikkeldste dingen in Rotterdam is altijd geweest om ervoor te zorgen dat de binnenstad bewoners heeft. In vergelijking met andere grote steden zijn dat er nog steeds weinig. Als je er dan bijvoorbeeld een laag toerisme overheen legt zonder dat er gewoond wordt, haal je het leven weg, vond Aarts.”

Een van Aarts grootste kwaliteiten was volgens Van Langen het binnenhalen van externe partijen om opnieuw over de stad te kunnen nadenken. “Dat deed hij bijvoorbeeld met OMA bij het Museumpark en West 8 bij de Binnenrotte en het Schouwburgplein. Met behulp van hun kennis kon de gemeente op een slimmere wijze omgaan met de actuele opgaven van dat moment”, zegt Van Langen.

“Aarts was er volledig van doordrongen dat je als stedenbouwkundige dienst alleen te weinig weet om dingen te kunnen veranderen. Daarom zocht hij samenwerking, niet alleen met architectenbureaus, maar ook bijvoorbeeld met kennisinstellingen. Kennisvermeerdering dankzij samenwerking was een cruciaal deel van zijn werk.”

Kennis delen
Kennis delen deed Aarts ook door les te geven op onder meer de Academie van Bouwkunst Rotterdam, de stad te vertegenwoordigen op internationale congressen en niet in de laatste plaats door boeken te schrijven. Op zijn naam staan onder meer de publicaties ‘Vijftig jaar Wederopbouw van Rotterdam, een Geschiedenis van Toekomstvisies’ en ‘Accelerating Rotterdam’.

Bij zijn afscheid van de gemeente Rotterdam kreeg Aarts de Rotterdammert uitgereikt, een erepenning van de Maasstad voor die zich intensief hebben ingezet voor de stad en de Rotterdammer en zich daarbij zeer verdienstelijk hebben gemaakt. 
https://youtu.be/Sw6vAEUAc1M

Andere nieuwsberichten

Studio MAKS maakt winnend ontwerp bezoekerscentrum IST Austria

Gisteren, 17:13

Boek over interieurs herrijzend Nederland

Gisteren, 16:26

Berger Barnett Architecten wint tender IKC Elzenhagen Zuid in Amsterdam

Gisteren, 15:21

Tilburg Architectuur Film Festival in teken van landschap

Gisteren, 14:23

Nieuw stadion Feyenoord pas in 2024 klaar

Gisteren, 17:00

Alarmbel wegens tekort aan sociale huurwoning

Gisteren, 09:40

Prijsvraag voor biodiversiteit in gebouwde omgeving

22 maart, 5:18

Video: Thierry Baudet over architectuur

22 maart, 4:00

Amsterdam wil Slotervaartziekenhuis in handen krijgen

21 maart, 10:06

Zandvoort steekt vier miljoen in Formule 1

21 maart, 9:51
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan