Rivieroever
Copyright: Herzog & de Meuron
Gebouw 2
Copyright: Herzog & de Meuron
Uitzicht
Copyright: Herzog & de Meuron
Monument en nieuwbouw
Copyright: Herzog & de Meuron
Boulevard over het Badaevsky-brouwerijterrein
Copyright: Herzog & de Meuron
Rivieroever
Copyright: Herzog & de Meuron
Gebouw 2
Copyright: Herzog & de Meuron
Uitzicht
Copyright: Herzog & de Meuron
Monument en nieuwbouw
Copyright: Herzog & de Meuron
Boulevard over het Badaevsky-brouwerijterrein
Copyright: Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron ontwerpt opgetilde woonblokken voor Moskou

27 maart 2018, 12:19
Het voormalige fabrieksterrein van de Badaevsky-brouwerij in centraal Moskou moet een levendige nieuwe stadswijk worden, met ruimte voor woningen, kantoren en winkels. Herzog & de Meuron geeft de historische industriële gebouwen nieuwe bestemmingen en situeert ze in een nieuw aangelegd park; daarboven verrijzen, op een bos van stelten, nieuwe gebouwvolumes als liggende wolkenkrabbers.

Het fabrieksterrein van de Badaevsky pivovarennyy zavod, de Badaevsky-brouwerij, is zes hectare groot en ligt tussen de rivier en de Kutuzovsky Avenue. Ondanks dat het een befaamd terrein op een prominente plek in het centrum van de Russische metropool is, ligt het er sinds de sluiting van de brouwerij in de jaren 2000 verlaten en vervallen bij.

Het streven is om het fabrieksterrein en de rivieroever te herontwikkelen en te openen naar de stad. Meer dan 35.000 m2 aan industriële gebouwen moet worden gerenoveerd en getransformeerd voor nieuw gebruik.

Daarnaast moet er meer dan 100.000 m2 aan nieuw programma worden toegevoegd om het een levendige plek te maken en de renovatie van het industriële complex te ondersteunen. Herzog & de Meuron is aangewezen als architectenbureau voor het Badaevsky-project.

Monumentale gebouwen
Van de drie oorspronkelijke fabrieksgebouwen, gebouwd tussen 1875 en 1912, is Gebouw 2 verloren gegaan. De twee andere gebouwen, in respectievelijk ‘Russisch neoromantische’ en Britse industriële baksteenarchitectuur, zijn inmiddels aangemerkt als monumenten en moeten behouden blijven. Op de rest van het terrein zijn nieuwe ontwikkelingen mogelijk, met een maximale hoogte van 75 meter.

Herzog & de Meuron wil het gebied openen naar de stad en de buurt door de constructies zonder monumentenstatus te verwijderen. Tussen de rivier en de behouden historische gebouwen komt een parkachtige omgeving.

Renovatie en reconstructie
Gebouw 1, met een oppervlak van 20.000 m2, gaat onderdak bieden aan een markthal, modewinkel, een co-working space met vergaderruimte en een grote sportschool. De verschillende functies worden met elkaar verbonden door centrale atria. De houten daken worden voorzien van lichtstraten. Gebouw 2 wordt volgens het oorspronkelijke ontwerp herbouwd in baksteen. Onder meer moet hierin een kleine brouwerij komen.

Gebouw 3 is feitelijk een samenstel van volumes, zoals fabriekshallen, productieruimtes, koepels, silo’s en een neogotische watertoren. Gebruikmakend van de complexe structuur voegt Herzog & de Meuron hier een traditioneel badhuis, een kunstencentrum, een kinderopvang en appartementen als puzzelstukken in elkaar.

Wolkenstrijkijzer
Voor de nieuwbouw op het terrein heeft hebben de architecten allerlei gebouwtypologieën langs de rivieroevers bedacht, maar, zo laten ze weten, “maar alles dat we probeerden voelde verkeerd.” Herzog & de Meuron vreesde dat er meer en minder geprivilegieerde  gebieden zouden ontstaan en dat het openbaar groen tot een minimum zou moeten worden teruggebracht.

Het bureau vond de oplossing in het optillen van de volumes die ze aanvankelijk grondgebonden hadden ontworpen; zij het met enige aarzeling, want de uitkomst deed misschien teveel denken aan El Lissitzky’s Wolkenbügel. Gestut door een veelheid aan stelten heeft het ontwerp echter niet de heroïsche uitstraling van het icoon van de Russische avant-garde, concludeerde Herzog & de Meuron.

Wonen met uitzicht
Het bos van stelten verbindt de 35 meter opgetilde gebouwvolumes met de grond, terwijl op maaiveld ruimte is voor een nieuw stadspark. Tevens voegt het architectenbureau een enorm functioneel oppervlak aan het terrein toe, terwijl de historisch gebouwen hun verbinding met de rivier behouden. Tegelijkertijd creëert het bureau woonruimte met aantrekkelijke uitzichten.

De opgetilde gebouwen bieden circa 100.000 m2 woonoppervlak. De sterk geïndividualiseerde appartementen krijgen volglazen gevels en grote balkons. De bovenste verdieping biedt ruimte aan acht ‘sky villas’, die hun grote buitenruimten op het dak hebben. Een drielaags ondergronds complex verbindt alle gebouwen op het terrein en biedt parkeerruimte en ondersteunende faciliteiten. 

Andere nieuwsberichten

Team GROUP A bekijkt mogelijkheden nooit gebruikte metrostations Antwerpen

1 uur geleden

Zuid-Holland en Rotterdam tekenen het Woon-werkakkoord Feyenoord City.

2 uur geleden

Bart van der Vossen neemt afscheid bij Rijnboutt

Vandaag, 13:41

Video: de klimaatbestendige stad

Vandaag, 10:24

Rutte: investeren in klimaataanpassing is ook waar voor ons geld

4 uur geleden

'Lagere overheden hebben 1,8 miljard nodig voor klimaatakkoord'

Vandaag, 09:18

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan