Rivieroever
Copyright: Herzog & de Meuron
Gebouw 2
Copyright: Herzog & de Meuron
Uitzicht
Copyright: Herzog & de Meuron
Monument en nieuwbouw
Copyright: Herzog & de Meuron
Boulevard over het Badaevsky-brouwerijterrein
Copyright: Herzog & de Meuron
Rivieroever
Copyright: Herzog & de Meuron
Gebouw 2
Copyright: Herzog & de Meuron
Uitzicht
Copyright: Herzog & de Meuron
Monument en nieuwbouw
Copyright: Herzog & de Meuron
Boulevard over het Badaevsky-brouwerijterrein
Copyright: Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron ontwerpt opgetilde woonblokken voor Moskou

27 maart 2018, 12:19
Het voormalige fabrieksterrein van de Badaevsky-brouwerij in centraal Moskou moet een levendige nieuwe stadswijk worden, met ruimte voor woningen, kantoren en winkels. Herzog & de Meuron geeft de historische industriële gebouwen nieuwe bestemmingen en situeert ze in een nieuw aangelegd park; daarboven verrijzen, op een bos van stelten, nieuwe gebouwvolumes als liggende wolkenkrabbers.

Het fabrieksterrein van de Badaevsky pivovarennyy zavod, de Badaevsky-brouwerij, is zes hectare groot en ligt tussen de rivier en de Kutuzovsky Avenue. Ondanks dat het een befaamd terrein op een prominente plek in het centrum van de Russische metropool is, ligt het er sinds de sluiting van de brouwerij in de jaren 2000 verlaten en vervallen bij.

Het streven is om het fabrieksterrein en de rivieroever te herontwikkelen en te openen naar de stad. Meer dan 35.000 m2 aan industriële gebouwen moet worden gerenoveerd en getransformeerd voor nieuw gebruik.

Daarnaast moet er meer dan 100.000 m2 aan nieuw programma worden toegevoegd om het een levendige plek te maken en de renovatie van het industriële complex te ondersteunen. Herzog & de Meuron is aangewezen als architectenbureau voor het Badaevsky-project.

Monumentale gebouwen
Van de drie oorspronkelijke fabrieksgebouwen, gebouwd tussen 1875 en 1912, is Gebouw 2 verloren gegaan. De twee andere gebouwen, in respectievelijk ‘Russisch neoromantische’ en Britse industriële baksteenarchitectuur, zijn inmiddels aangemerkt als monumenten en moeten behouden blijven. Op de rest van het terrein zijn nieuwe ontwikkelingen mogelijk, met een maximale hoogte van 75 meter.

Herzog & de Meuron wil het gebied openen naar de stad en de buurt door de constructies zonder monumentenstatus te verwijderen. Tussen de rivier en de behouden historische gebouwen komt een parkachtige omgeving.

Renovatie en reconstructie
Gebouw 1, met een oppervlak van 20.000 m2, gaat onderdak bieden aan een markthal, modewinkel, een co-working space met vergaderruimte en een grote sportschool. De verschillende functies worden met elkaar verbonden door centrale atria. De houten daken worden voorzien van lichtstraten. Gebouw 2 wordt volgens het oorspronkelijke ontwerp herbouwd in baksteen. Onder meer moet hierin een kleine brouwerij komen.

Gebouw 3 is feitelijk een samenstel van volumes, zoals fabriekshallen, productieruimtes, koepels, silo’s en een neogotische watertoren. Gebruikmakend van de complexe structuur voegt Herzog & de Meuron hier een traditioneel badhuis, een kunstencentrum, een kinderopvang en appartementen als puzzelstukken in elkaar.

Wolkenstrijkijzer
Voor de nieuwbouw op het terrein heeft hebben de architecten allerlei gebouwtypologieën langs de rivieroevers bedacht, maar, zo laten ze weten, “maar alles dat we probeerden voelde verkeerd.” Herzog & de Meuron vreesde dat er meer en minder geprivilegieerde  gebieden zouden ontstaan en dat het openbaar groen tot een minimum zou moeten worden teruggebracht.

Het bureau vond de oplossing in het optillen van de volumes die ze aanvankelijk grondgebonden hadden ontworpen; zij het met enige aarzeling, want de uitkomst deed misschien teveel denken aan El Lissitzky’s Wolkenbügel. Gestut door een veelheid aan stelten heeft het ontwerp echter niet de heroïsche uitstraling van het icoon van de Russische avant-garde, concludeerde Herzog & de Meuron.

Wonen met uitzicht
Het bos van stelten verbindt de 35 meter opgetilde gebouwvolumes met de grond, terwijl op maaiveld ruimte is voor een nieuw stadspark. Tevens voegt het architectenbureau een enorm functioneel oppervlak aan het terrein toe, terwijl de historisch gebouwen hun verbinding met de rivier behouden. Tegelijkertijd creëert het bureau woonruimte met aantrekkelijke uitzichten.

De opgetilde gebouwen bieden circa 100.000 m2 woonoppervlak. De sterk geïndividualiseerde appartementen krijgen volglazen gevels en grote balkons. De bovenste verdieping biedt ruimte aan acht ‘sky villas’, die hun grote buitenruimten op het dak hebben. Een drielaags ondergronds complex verbindt alle gebouwen op het terrein en biedt parkeerruimte en ondersteunende faciliteiten. 

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan