Nieuwe situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer
Gevel met stalen lamellen
Copyright: Mike Bink en Twycer
Multifuncitonele zaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Horeca in het Open Podium op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Atelier op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuwe situatie 's avonds
Copyright: Mike Bink en Twycer
Oorspronkelijke situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuwe situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer
Gevel met stalen lamellen
Copyright: Mike Bink en Twycer
Multifuncitonele zaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal op de derde verdieping
Copyright: Mike Bink en Twycer
Horeca in het Open Podium op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Atelier op de begane grond
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuw leslokaal
Copyright: Mike Bink en Twycer
Nieuwe situatie 's avonds
Copyright: Mike Bink en Twycer
Oorspronkelijke situatie
Copyright: Mike Bink en Twycer

Groen+Schild vernieuwt huis voor de amateurkunst in Eindhoven

21 maart 2018, 14:58
Het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) besloot om al zijn kunstonderwijs te centreren op één locatie. Studio Groen+Schild heeft daartoe een van de bestaande panden gerenoveerd en uitgebreid tot een open en gastvrij gebouw.

Het CKE, een educatieve instelling voor amateurkunst, was gevestigd op twee locaties in de stad. In opdracht van het CKE heeft Studio Groen+Schild de bestaande muziekschool, een pand uit 1979, geschikt gemaakt voor het samenvoegen van al haar activiteiten.

De muzieklokalen, dansstudio’s, werkruimtes en de concertzaal zijn gerenoveerd en installatietechnisch gemoderniseerd. Studio Groen+Schild voegde een derde verdieping toe, die leslokalen  voor beeldende kunst en multifunctionele zalen voor dans en theater huisvest.

Verlaging begane grond
Het CKE wenste een ‘open podium’ en een horecafunctie op de begane grond. Om daarbij het contact met de stad te versterken heeft het architectenbureau een deel van de beganegrondvloer verlaagd tot op het maaiveld.

Dit vroeg om een complexe aanpassing aan de fundering van de begane grond, aldus het architectenbureau. Volgens Studio Groen+Schild is dit door aannemer Hazenberg Bouw gerealiseerd met gebruikmaking van innovatieve vijzeltechnieken en ondersteuningsconstructies.

Transparantie
Een grotendeels glazen plint draagt verder bij aan het open en uitnodigende karakter van het nieuwe CKE-gebouw. De hogere verdiepingen zijn voorzien van een tweede gevel met stalen lamellen, wat het gebouw een nieuwe identiteit geeft.

’s Avonds is dat nog sterker, volgens de architecten: “Het interieur en de activiteiten zijn dan nog zichtbaarder; het nodigt uit om het huis voor de amateurkunst binnen te gaan.”

Efficiënt en duurzaam
De keuze voor één efficiënt en duurzaam gebouw heeft het CKE een energiereductie van minimaal 65% opgeleverd, stelt Studio Groen+Schild. Dat is nog indrukwekkender als je je bedenkt dat het centrum nu 15% meer functionele vierkante meters gebruikt dan voorheen in de twee gebouwen samen.

Door de keuze voor een multifunctionele invulling van zowel de nieuwe als de bestaande – gerenoveerde – ruimtes is het gebruik intensiever en de leegstand lager. Voorts is gekozen voor duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen, waaronder de aluminium gevelplaten van de uitbreiding. 

Andere nieuwsberichten

Ontwerpprijsvraag voor biobased bouwen op woningbouwlocatie Oirschot

30 minuten geleden

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

Gisteren, 16:12

NEXT architects en Juurlink+Geluk presenteren woningbouwproject HOOF

Gisteren, 15:41

Architectuur van Bofill tussen monumentaal en intiem

Gisteren, 12:25

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

1 uur geleden

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

Gisteren, 17:56

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

Gisteren, 14:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

Gisteren, 11:42

'Gemeenten willen regels zonnepanelen in beschermd gebied versoepelen'

Gisteren, 09:37

Onderzoek: nog steeds veel kantoren onvoldoende duurzaam

14 januari, 9:59
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan