Copyright: MoederscheimMooonen Architects
Copyright: MoederscheimMooonen Architects
Copyright: MoederscheimMooonen Architects
Copyright: MoederscheimMooonen Architects
Copyright: MoederscheimMooonen Architects
Copyright: MoederscheimMooonen Architects

MoederscheimMoonen presenteert definitief ontwerp Leuvepaviljoen

12 maart 2018, 12:02
Aan de Schiedamse dijk en de Leuvehaven, een historische plek in Rotterdam, komt het nieuwe Leuvepaviljoen. MoederscheimMoonen Architects heeft onlangs het definitieve ontwerp voor het multifunctionele gebouw gepresenteerd.

De Leuvehaven, gelegen in het centrum van de stad, is de plek waar de Rotterdamse haven ooit is ontstaan, legt MoederscheimMoonen uit. Nu liggen er historische schepen, staat op de kade een aantal losse paviljoens en op de kop van de kade het Maritiem Museum. De gemeente wil in dit gebied de komende jaren investeren voor een aantrekkelijk verblijfsklimaat.

De losstaande paviljoens worden vervangen door het Leuvepaviljoen, dat 1.400 m2 bvo biedt . Het nieuwe gebouw gaat onderdak bieden aan het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee publiek toegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum en twee horecagelegenheden, met terrassen aan het water.

Opvallende koppen
De contouren voor het ontwerp lagen bij aanvang al behoorlijk vast, aldus het architectenbureau. Door de stedenbouwkundige kaders kan het paviljoen maximaal acht meter breed zijn; het programma strekt zich daardoor uit langs de Schiedamsedijk en ligt het parallel aan de voornaamste looprichting.

Vanwege de langwerpige vorm van het paviljoen heeft MoederscheimMoonen ervoor gekozen om de koppen te gebruiken als blikvangers. Hier heeft het bureau riante overstekken ontworpen om extra aandacht naar het gebouw te trekken.

Doorzicht
De plint van het paviljoen wordt zo transparante mogelijk. Dit moet ervoor zorgen dat er op allerlei plekken rondom het gebouw zicht is op de activiteiten in het paviljoen en dat er zicht door het paviljoen heen is. In het gevelbeeld golft de plint omhoog; op verschillende plekken reikt het glas tot dubbele hoogte.

Boven de plint is de gevel overwegend gesloten. De aluminium beplating wordt uitgevoerd in een donkere kleur en driehoekige vormen, waarmee de architecten refereren naar de stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. Door de driehoeken hier en daar weg te laten ontstaat op sommige plekken een spel van licht en schaduw en krijgt de gevel diepte.

Robuust en hedendaags
Volgens het architectenbureau is het ontwerp “enerzijds industrieel en robuust, maar anderzijds ook hightech en contemporain”. Het is niet alleen de stad Rotterdam die flink aan het veranderen is; ook de Rotterdamse haven is aan verandering onderhevig.

Was voorheen het beeld van de haven overwegend “stoer en enigszins grof”, de hedendaagse haven is feitelijk grotendeels computergestuurd en behoorlijk hightech. “We hebben getracht om in ons ontwerp deze gelaagdheid en het meervoudige karakter tot uitdrukking te brengen”, zegt architect Erik Moederscheim.

Hergebruik constructie
Een bijzonder aspect aan het ontwerp is het hergebruik van de constructie van de bestaande paviljoens. Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit de bestaande fundering en de stramienen van de staalconstructie van de bestaande gebouwen, aldus het architectenbureau.

Het grootste deel van staalconstructie blijft staan voor hergebruik in het Leuvepaviljoen. Andere onderdelen van de huidige staalconstructie zullen fungeren als donorprofielen elders.

Bouw
MoederscheimMoonen heeft het ontwerp gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam. Het bureau heeft eind 2016 de architectenselectie voor het ontwerp gewonnen.

Naar verwachting start de ontmanteling van de bestaande paviljoens in het najaar van 2018. De bouw van het Leuvepaviljoen volgt in 2019.

De buitenruimte wordt eveneens vernieuwd, wat gefaseerd zal gebeuren. Het streven is dat de Leuvehaven hier eind 2019, begin 2020 is veranderd in een groenere en levendiger plek. 

Andere nieuwsberichten

Theo Verburg presenteert ontwerp islamitisch cultureel centrum

21 minuten geleden

Een winkelgevel als haute couture van UNStudio

45 minuten geleden

V&D-complex tussen Rokin en Kalverstraat door Office Winhov ontrafeld

Vandaag, 10:25

Ingrijpende verbouwing stationsplein Oostende voltooid

Gisteren, 16:04

Feyenoord stelt mogelijke verhuizing naar nieuw stadion jaar uit

3 uur geleden

Nieuwbouw sociale huurwoningen naar dieptepunt

Vandaag, 09:24

BNA: architecten zijn wat minder positief

9 december, 3:19

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

9 december, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

9 december, 9:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan