Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture
Copyright: Reset Architecture

Schuur herbestemd tot archeologisch museum

6 februari 2018, 13:07
Afgelopen jaar is in een herbestemde schuur op de buitenplaats Haanwijk nabij het Brabantse Halder een archeologisch museum geopend. Grootste ingreep binnen deze transformatie is het plaatsen van een houten volume in de binnenruimte, dat de ruimtelijke organisatie in drie zones verdeelt. Reset Architecture is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Museum Romeins Halder beschikt over een collectie van vondsten die zijn gedaan op een nabijgelegen archeologische vindplaats. Het museum biedt verder educatie aan onder meer schoolklassen, maar er wordt ook onderzoek verricht. Dit wordt ruimtelijk gefaciliteerd in een ontvangst- en presentatieruimte, tentoonstellingsruimte en een studieruimte voor de medewerkers.

De zonescheiding was mogelijk door in de langsrichting van de schuur een houten volume te plaatsen. Het volume deelt met een schuine lijn de plattegrond in tweeën. Met de schuine lijn ontstaat een verrassend ruimtelijk perspectief die het zicht en de ervaring van de hoge schuur intuïtief stuurt.

In het volume zijn kleinere ruimtes met een laag plafond en hoge geluidsabsorptie gecreëerd. Hier kunnen bezoekers in alle rust hun aandacht naar de kleine tentoongestelde voorwerpen laten uitgaan. De verdieping is voor de museummedewerkers ingericht voor onderzoek en overleg.   

Subtiele omgang
Er is niet gekozen voor een generieke neutrale witte tentoonstellingsruimte maar gezocht naar een subtiele omgang met de aanwezige karakteristiek. “De schuur is het enige gebouw op de buitenplaats zonder monumentale status, maar in zijn soort, wederopbouwschuur, toch bijzonder”, meldt Reset Architecture.

In het interieur waren de vier houten spantconstructies en de sporenkap dominant in de beeldvorming van de ruimte. De spanten zijn in ruw hout als gebinten opgebouwd met kreupele stijlen en een groot aantal dwarsverbindingen. De combinatie van het ruwe hout met ambachtelijke gemaakte verbindingen is typerend voor de aanpak binnen dit project. Met behulp van ‘boerse’ materialen en verfijnde detaillering is getracht om bestaand en nieuw op een vanzelfsprekende wijze met elkaar te verweven.

Hout
Dankzij de sfeerbepalende populierenhouten wanden en plafonds wordt daarnaast het omringende bos gecontinueerd in het interieur. Vrij letterlijk zelfs, want het hout is gerooid in de directe omgeving. “Het dak is geïsoleerd met vlas dakplaten die zijn aangebracht op een populieren dakbeschot op de bestaande sporen”, laat Reset Architecture weten. 

"Houtskeletbouw voorzetwanden met vlasisolatie isoleren de twee bestaande, koud tegen elkaar gemetselde, halfsteense muren. De voorzetwanden zijn afgewerkt met Lehmstuc en Lehmfarben. De nieuwe geïsoleerde betonvloer is gepolijst zodat geen extra afwerkvloer nodig is”, aldus het bureau.

Gebiedsvisie
De herbestemming is een eerste stap in de revitalisering van de buitenplaats en onderdeel van een grotere visie voor aaneengeschakelde buitenplaatsen in het gebied aan de Dommel. Sinds 2013 werkt Reset architecture voor natuurorganisatie Brabants Landschap aan een gebiedsvisie waarin hedendaagse kunst een relatie aangaat met het aanwezige natuur- en cultuurlandschap. In samenwerking met het Noordbrabants Museum is een onder andere een beelden- en land-artpark gepland; Buitenmuseum Out Herlaer. 

Andere nieuwsberichten

Ingetogen en krachtig functioneel gebouw door Space Encounters

2 uur geleden

Groen licht voor definitief ontwerp Theater aan de Parade

2 uur geleden

Christo wilde omhullen om te laten zien

4 uur geleden

Stuur nu jullie project in voor de Zorggebouw van het Jaar 2020-prijs

Vandaag, 09:02

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

4 uur geleden

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25

Kamer wil crisisaanpak voor afhandeling bevingsschade

28 mei, 9:05

Gerecyclede plastic weg gaat in productie

27 mei, 4:54
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan