Van 't Klooster directeur Dudok Architectuur Centrum

5 februari 2018, 14:42
Indira van ’t Klooster is benoemd tot directeur van het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in Hilversum. Onder haar leiding wil het architectuurcentrum verder professionaliseren en aansluiting vinden bij zowel de landelijke en internationale thema’s en debatten. Dat heeft het DAC maandag bekendgemaakt.

“Met Indira van ’t Klooster krijgt het DAC een energieke, kritische directeur, met een groot nationaal en internationaal netwerk”, stelt Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het DAC-bestuur. Volgens de bestuursvoorzitter heeft Van ’t Klooster ‘een grote nieuwsgierigheid voor ontwikkelingen in politiek, techniek en maatschappij die de disciplines architectuur en stedenbouw uitdagen’.

“Bovendien is zij een ervaren - en vrolijke - debatleider.  Met die kwaliteiten kan zij het maatschappelijk draagvlak voor ruimtelijke kwaliteit vergroten en bijdragen aan het inzicht dat architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed grote maatschappelijke en culturele betekenis hebben”, zegt Van Koningsbruggen.

Plannen voor een divers programma rondom erfgoed, architectuur, stedenbouw, landschap en media heeft Van ‘t Klooster legio: ”De kracht van een architectuurcentrum ligt in de koppeling van actuele lokale onderwerpen aan landelijke ruimtelijke thema’s en een internationale context”, vertelt ze.

“Denk bijvoorbeeld aan de woningbouwproductie in Hilversum; 64,5 procent van de nieuwbouwproductie is sociale huur. Dat is ver boven het landelijke gemiddelde van 27 procent. Een groot aanbod aan huurwoningen zegt iets over de toegankelijkheid van de woningmarkt, gelijke kansen en een grote diversiteit aan bewonersgroepen. Een stad als Wenen is hier sinds 1900 beroemd om. Zijn er in Hilversum architectonische ambities gekoppeld aan dit beleid? En wat betekent dat voor de ontwikkeling van de stad?”

Media-imago
Van ’t Klooster zoekt ook een koppeling met het media-imago van Hilversum. “Dat kan nog wel een tandje scherper en creatiever”, zegt zij. “Op 1 juni aanstaande is de laatste uitzending van realityshow Utopia. 4500 uitzendingen aan de rand van onze mediastad en we merken er niks van! Terwijl het thema Utopia een prachtig uitgangspunt is om de ambities voor de regio in bredere zin te verkennen. Daarbij kunnen we teruggrijpen op historische voorbeelden, zoals het utopische Walden van Frederik van Eeden nabij Bussum en in de Horstermeer (1898-1907), en vooruitkijken naar de toekomst met ambities voor een echte circulaire stad bijvoorbeeld.”

“In Europa wordt ook nu nog op tal van plekken geëxperimenteerd, zonder camera’s,  maar bijzonder innovatief,  en relevant voor de rol van de regio Gooi en Vecht  inzake regionale voedselproductie en klimaatbestendigheid bijvoorbeeld. De Dag van de Architectuur in juni wordt dan ook georganiseerd onder de noemer Utopia en het thema ‘de ideale stad’ zal in komende stadsgesprekken worden onderzocht. Ik verheug me overigens op samenwerking met andere culturele instellingen in Hilversum en de regio.”

Architectuur Lokaal
Van ’t Klooster (1971) is sinds 2004 werkzaam bij Architectuur Lokaal en was verder onder meer tussen 2012 en 2016 hoofdredacteur bij architectuurmagazine A10. De architectuurhistorica is geen onbekende voor het DAC. Zo heeft ze vorig jaar twee stadsgesprekken gemodereerd voor het architectuurcentrum. Van ’t Klooster woont ook in Hilversum. 

Andere nieuwsberichten

Politiebureau als 'uitkijkpost' naast een park

20 september, 2:47

Waterlooplein krijgt multifunctionele marktboxen

20 september, 12:25

Definitief ontwerp stadion Feyenoord gepresenteerd

20 september, 10:46

Tentoonstelling bij BOZAR rond architectenbureau Baukunst

20 september, 9:07

Amsterdam wil fors meer wooncoöperaties

2 uur geleden

'Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland'

2 uur geleden

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

20 september, 3:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

20 september, 9:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

19 september, 9:31
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan