Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Stijn Bollaert
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects
Copyright: Civic Architects

Paviljoen biedt publieke ruimte in stalen kader

23 januari 2018, 12:14
In de Tilburgse Piushaven is deze maand een nieuw ontvangstpaviljoen in gebruik genomen. Het gezamenlijk ontwerp van Civic Architects en Bright Urban Futures huisvest een restaurant en schept extra openbare ruimte binnen een stalen kader.

Het ontvangstpaviljoen Hopliedenkade staat aan de kop van de Piushaven in Tilburg. Een belangrijke plek voor de stad: de Hopliedenkade diende in het verleden voor graanoverslag; in recentere tijden was ze de plek waar publieke evenementen werden georganiseerd.

Openbare ruimte
Op een bestaande pier hebben de studio’s Civic Architects en Bright Urban Futures, leden van The Cloud Collective, het robuuste paviljoen gesitueerd. De ferme stalen constructie huisvest een restaurant en schept tegelijkertijd een nieuwe publieke ruimte. Tevens dient het als herkenningspunt voor gasten van de passantenhaven.

Restaurant RAK is met de lange zijde direct aan het water geplaatst, waardoor de ruimte voor het etablissement vrij blijft en bezoekers tot het einde van de pier kunnen doorlopen. Het overstekende dak zorgt voor een beschutte plek. Via een trap kunnen bezoekers het dak bereiken, dat deels fungeert als een publiek plateau.

Constructie is architectuur
De vormgeving van het paviljoen hebben de architecten gebaseerd op de locatie. De zwarte museumschepen en de robuuste bruggen vormen iconische attributen van de oude binnenhaven, leggen ze uit. Met de basale hoofdvorm, de krachtige constructie, de matzwarte gevelvlakken en het gebruik van staal en hout sluit daarbij aan.

De donkere rand is integraal onderdeel van de constructie. Om de historisch houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen twee meter naar binnen geplaatst. Waar nodig vangt het stalen randkader de overstekken van het constructieve plateau op.

De momentvaste constructieknopen en de afwezigheid van stabiliteitswanden resulteren in een vrij indeelbare plattegrond. De overgedimensioneerde constructie en de stevige knopen maken een intensief gebruik van het dak mogelijk. “De constructie is de architectuur en vormt daarmee een krachtige toevoeging aan de Piushaven”, aldus de architecten.

Publiek-privaat
Het paviljoen is op een bijzondere manier tot stand gekomen. In een publiek-private samenwerking tussen gemeente, ontwikkelaar en aannemer zijn twee losse ontwerp- en bouwtrajecten tot een enkel object samengebracht. Het verhoogde dek is ontwikkeld door de gemeente, het restaurant RAK door een private ontwikkelaar.

Andere nieuwsberichten

Publiekruimten in Museum Arnhem voorzien van kenmerkende Modijefsky-mix

1 uur geleden

Universiteit van Wageningen heeft een nieuw gebouw voor dialoog

Vandaag, 12:59

Honderd ontwerpers geselecteerd voor deelname reuzenmaquette Nederland

Vandaag, 09:04

Volumes distributiecentrum opgeknipt om monotonie te doorbreken

12 augustus, 11:23

Steeds meer inwoners verlaten de Randstad

Vandaag, 10:14

ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

12 augustus, 12:08

Stedelijk Museum koopt drie werken uit serie Materialsm van DRIFT

12 augustus, 9:14

Onderzoek: sommige vuilnisbelten zijn grote methaanuitstoters

11 augustus, 9:26

Rijk gaat bij ‘weigerende’ gemeenten bestemming aanpassen voor azc

10 augustus, 9:47

RTL Z: gemeenten nemen maatregelen tegen vastgoedbeleggers

9 augustus, 9:28
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan