Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & partners architecten
Copyright: Reitsema & partners architecten

Gezondheidscentrum in oude kerk Borne in gebruik genomen

18 januari 2018, 14:47
Deze maand hebben twintig zorgverleners hun intrek genomen in gezondheidscentrum De Poort van Borne. Naar ontwerp van Reitsema & partners architecten zijn de gebruikers ondergebracht in een nieuwe constructie binnen de voormalige Theresiakerk. Centraal in de kerk bevindt zich een binnenplein dat op de eerste verdieping eindigt in een multifunctioneel podium.

Twee jaar geleden kocht projectontwikkelaar Erik Mijnhardt de uit 1935 stammende Theresiakerk van het bisdom om het gebouw een nieuwe maatschappelijke en publieke functie te geven en op die manier zijn waarde voor het dorp te behouden. In De Poort van Borne zijn onder meer huisartsen, logopedisten, psychologen en masseurs onder één dak gebracht.

Het is niet de eerste keer dat een kerk werd herbestemd tot gezondheidscentrum. Om inspiratie op te doen bezocht het bouwteam meerdere gelijksoortige projecten. "In veel gezondheidscentra is de voormalige kerk niet of nauwelijks te beleven en domineert de nieuwbouw. Wij hebben echter bij de verbouwing nadrukkelijk ingezet op het behoud van de bestaande ruimtelijke kenmerken”, licht architect Theo Reitsema toe.

Het plein vormt een buffer tussen binnen en buiten waaraan over drie verdiepingen de praktijken zich presenteren. Hier kunnen bezoekers bij het oude doopvont wachten op hun afspraak of een recept ophalen bij de service-apotheek.

Doordat de oude gewelven niet zijn geïsoleerd, kunnen de gebruikers de kerk in neogotische stijl volop ervaren. Tegelijkertijd zorgt het niet-klimatiseren van het plein voor een grote energiebesparing.

Relatief nieuw
De nieuwe praktijkruimtes zijn juist hoogwaardig geïsoleerd. Ze zijn opgebouwd uit lichtgewicht, gewapend polystyreenwanden voorzien van spuitbeton. Hoewel het systeem al 35 jaar wordt toegepast in vele delen van de wereld, is het in Nederland relatief nieuw.

“De opdrachtgever en de projectleider droegen het - voor ons onbekende - bouwsysteem aan”, vertelt Reitsema. “Het bleek ideaal voor deze verbouwing te zijn. De polystyreenwanden kunnen op maat worden gemaakt, waardoor zelfs aansluitingen op details goed zijn gelukt. Dankzij het systeem hebben we de architectuur kunnen maken die we voor ogen hadden.”

De nieuwe binnengevels aan het plein sluiten aan op de bestaande ruimtelijke ritmiek van de kerk. Door ze wit te stuken, wilde Reitsema een rustig beeld en een tijdloze uitstraling creëren - en de aandacht niet te veel afleiden van de kerkarchitectuur. Een en ander wordt versterkt door de gietvloer en de licht messingkleurige kozijnen.

Ontwikkelaar Erik Mijnhardt: “Wij hebben bewust gekozen voor een hoogwaardige afwerking, zowel in materiaalkeuze als in detaillering. Hiermee doen we recht aan de oorspronkelijke architectuur, maar ook aan de nieuwe functie van de kerk.”

Zonder hoofdaannemer
De verbouwing is in twee jaar zonder hoofdaannemer uitgevoerd. Elke leverancier en onderaannemer werkte rechtstreeks voor de opdrachtgever. Hierdoor kon het bouwteam in een laat stadium nog invloed uitoefen op bepaalde keuzes.  

“Omdat de herbestemming een complexe opgave was, was een goede communicatie tussen de diverse partijen essentieel. Dankzij de korte communicatielijnen waren we instaat de beoogde kwaliteit te realiseren”, aldus Cor Engberink van Key2 Bouwmanagement (dat verantwoordelijk was voor het projectmanagement). 

Andere nieuwsberichten

Gmp wint competitie voor modernisering staatsbibliotheek in Berlijn

33 minuten geleden

Happel Cornelisse Verhoeven Architecten – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2019

50 minuten geleden

Tijdelijk schoolgebouw met permanente uitstraling

1 uur geleden

Politiebureau als 'uitkijkpost' naast een park

20 september, 2:47

Amsterdam wil fors meer wooncoöperaties

Vandaag, 09:48

'Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland'

Vandaag, 09:29

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

20 september, 3:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

20 september, 9:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48

'Steden en ov-sector komen met deltaplan spoor'

19 september, 9:31
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan