Copyright: Hennie Raaymakers/DAPh
Copyright: Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: Jan Paul Mioulet/DAPh
Copyright: Hennie Raaymakers/DAPh
Copyright: Hennie Raaymakers/DAPh
Copyright: Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: Thea van den Heuvel/DAPh
Copyright: Jan Paul Mioulet/DAPh
Copyright: Hennie Raaymakers/DAPh

Gevel 2018: Create, Renovate & Transform

2 januari, 8:45
Architect Winy Maas van MVRDV opent dinsdag 23 januari met een keynote de tweejaarlijkse vakbeurs Gevel 2018. Volgens Maas zullen gevels hun traditionele verschijningsvorm verliezen. Maas geeft hiermee het startschot voor de driedaagse beurs waar de gebouwschil centraal staat. De beurs is opgebouwd rond de thema’s Create, Renovate en Transform. Gevel 2018 wordt op 23, 24 en 25 januari 2018 gehouden in Rotterdam Ahoy.

De bouwbranche staat de komende decennia voor drie grote uitdagingen, stelt Martijn Carlier namens Jaarbeurs, dat Gevel 2018 organiseert: “We hebben te maken met de verduurzaming van de gebouwenvoorraad, de vraag om meer woningen en de ambitie van dit kabinet om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dit alles tegen de achtergrond van internationaal afgesproken milieudoelstellingen.”

Al deze thema’s zien we volgens Carlier terug op de beurs: “De gevel evolueert mee op nieuwe maatschappelijke uitgangspunten, daarnaast denderen de technologische ontwikkelingen voort. Gevel 2018 als staalkaart voor nieuwe trends en als eyeopener voor nieuwe technologie. Met de beste toeleveranciers en een uitgebreider inhoudelijk programma dan ooit tevoren.”

Gevel 2018 in cijfers
De beurs is een optelsom van innovaties, presentaties en workshops.
- 140 exposanten
- 3 theatersInternationaal matchmakingprogramma
- 5 workshops
- 44 sessies, meer dan 60 sprekers
- 5 speciale (academische) innovatie-exposities

Dinsdag: metselwerk
De beurs combineert een goed gevulde vloer met 140 deelnemers met een uitgebreid lezingenprogramma. Elke dag kent bovendien zijn eigen invalshoek. De eerste beursdag staat in het teken van het ‘nu’, met ruime aandacht voor het in Nederland nog altijd zeer geliefde metselwerk als gevelbekledingsmateriaal.

In de Metselwerk Marathon bespreken verschillende architecten hun recente projecten en gaan zij in op de vraag hoe nieuwe bouwmethoden en producten ons denken over de gevel beïnvloeden. Ook zijn er expertsessies over technische aspecten, zoals het slimmer omgaan met dilataties en de problematiek rond de verwerking van steenstrippen.

Woensdag: Rotterdam en daken
Op de tweede beursdag staat architectuurstad Rotterdam centraal. Hoe maken we de stad weerbaar en veerkrachtig? Wat zijn de gevolgen voor de gebouwde omgeving? Arnoud Molenaar, Chief Resilience Officer van de Gemeente Rotterdam, trapt af met deze vragen. Wat doen we met leegstaande kantoren en winkels? De Maasstad maakt er werk van en zet kantoren- en winkelloodsen in om ondernemende ontwikkelaars daarbij te ondersteunen. Hier liggen kansen voor ontwikkelaars en architecten.

En dan is er nog het dak, de vijfde gevel. Rotterdam heeft een enorm oppervlak aan platte daken, die zich uitstekend lenen voor meervoudig gebruik. Bijvoorbeeld om energie op te wekken, extra (groene) leefruimte te scheppen en water te bergen.

Esther Wienese, auteur van het onlangs verschenen Rotterdamse Dakenboek, en Paul van Roosmalen, projectmanager multifunctionele daken bij de gemeente Rotterdam, zullen uitgebreid stilstaan bij het Rotterdamse initiatief om in korte tijd één vierkante kilometer dak aan te pakken.

Donderdag: circulaire economie
Donderdag gaat het over de circulaire economie. De opgave om circulair te bouwen heeft directe implicaties voor het ontwerpproces en de wijze van samenwerking in het bouwteam. Aan de hand van twee recente, circulaire projecten vertellen Hans Hammink (de Architekten Cie., paviljoen Circl) en Charlotte Ernst (stedenbouwkundige en ontwikkelaar, Hof van Cartesius) hoe de houding van de opdrachtgever, architect en de andere leden van het bouwteam verandert om tot een hoogwaardig circulair gebouw te komen.

Stingo Huurdeman van brancheorganisatie VMRG licht toe hoe de branche in drie stappen toewerkt naar een volledig circulair systeem voor de gevelbouw en wordt hierin aangevuld door sprekers van architectenbureau cepezed en gevelbouwer De Groot & Visser. In weer een andere sessie wordt het grondstoffenpaspoort en het initiatief Madaster toegelicht.

Experiment, innovatie en prototypes
Gevel 2018 kent een keur aan innovatieve producten. Bijvoorbeeld op het gebied van in de gevel geïntegreerde energieopwekking. Verschillende Nederlandse bedrijven zijn actief met building integrated photovoltaics (BIPV) concepten: slimme gevels die de energie van de zon benutten, zonder dat hiervoor aparte zonnepanelen worden geplaatst. Acht van hen zijn terug te vinden op de stand van BIPV Nederland.

De prototypes Experimenteel Beton zijn een vaste waarde op de Gevel-beurs. Het zal niemand verbazen dat deze experimenten tegenwoordig vaak draaien om de techniek van het 3D-betonprinten, waar de ontwikkelingen razendsnel gaan. Minstens zo interessant zijn de prototypes in het Lighthouse-programma van 4TU.Bouw, de samenwerkende technische universiteiten. Bijvoorbeeld een project om 3D-printen te benutten voor het reproduceren van ornamenten in restauraties of het toepassen van geopolymeren.

Archiprix presenteert op Gevel 2018 de acht winnende inzendingen voor deze prestigieuze, internationale ontwerpprijs voor architectuurstudenten. De winnaars zijn onlangs geselecteerd uit bijna vierhonderd inzendingen. De ontwerpopleidingen selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan Archiprix.

Op woensdag 24 januari daagt de gemeente Amsterdam studenten en startups uit om via een Dutch Construction Hackathon met nieuwe oplossingen te komen om de overlast van geluid van weggebruik door auto’s, scooters en andere motorvoertuigen voor mensen die aan een hoofdweg wonen en werken te beperken. De belangrijkste vraag is: zijn er toepassingen en processen te bedenken die de daadwerkelijke overlast, de overlastbeleving en negatieve gezondheidseffecten van geluid en luchtverontreiniging in het stedelijk gebied verkleinen?

Aansprekende toepassingen en voorbeeldprojecten vindt de bezoeker in het Projectentheater. Hier wordt besproken hoe samenwerking tussen industrie en opdrachtgevers kan leiden tot verrassende oplossingen. Onder andere Kingspan Unidek, Colt International, Metaglas en Vandersanden presenteren hier opvallende projecten.

Meer informatie over Gevel 2018: www.gevel-online.nl

Andere nieuwsberichten

Gerecycled kunststof wordt geprint directiekantoor IMd

Gisteren, 14:31

Heuvellandschap vormt inspiratie voor bankcomplex UNStudio

Gisteren, 14:22

Nederlandse draai aan Russische plattenbau

17 december, 4:46

Verloting: boek Lautner A-Z

17 december, 4:10

Rotterdam maakt stad klaar voor dubbele vergrijzing

Gisteren, 12:37

Ontwerpwedstrijd rond de luxe van de toekomst

Gisteren, 11:22

Bevolking blijft groeien, meer alleenwonenden

Gisteren, 09:43

Opdracht voor BAM in centrum Londen

17 december, 10:12

Programmareeks over antropoceen in Pakhuis de Zwijger

14 december, 4:01

Maastricht bouwt vijfhonderd tijdelijke woningen

14 december, 2:29
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan