Copyright: WAX
Copyright: Synchroon
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: Synchroon
Copyright: WAX

Met plan Breda Botanique wint Synchroon tender Chassékazerne

8 december 2017, 17:44
Een mix van 60 huurwoningen en commerciële functies waaronder een restaurant met hotelsuites, bar en een conceptstore. Met in het hart van de rijksmonumentale kazerne een botanische kas als verbindend element tussen het Chassé Park en de binnenstad van Breda. Dat is de kern van het winnende plan dat ontwikkelaar Synchroon, samen met 1meter98 architecten en Delva Landscape Architects, maakte voor de herontwikkeling van de Chassékazerne tot Breda Botanique.

“Het plan Breda Botanique is een nieuwe en unieke toevoeging aan Breda met een meerwaarde op het aanbod van de stad: stedenbouwkundig en architectonisch, maar zeker ook als trekker qua functie, want de stad heeft nog geen botanische kas”, meldt Synchroon trots.  

Het publieke programma in het plan is georganiseerd rond een botanische kas in het hart van het monumentale gebouw. Restauratie-architect Bastiaan van de Kraats (1meter98) ontwerpt de nieuwe functies in de kazerne. Delva Landscape Architects ontwerpt de inrichting van de kas, net als de twee binnentuinen voor de bewoners. Naast het nieuwe programma blijft het stadsarchief en de archiefkelder gehuisvest in het gebouw.

Tender met twee rondes
De Gemeente Breda startte in december 2016 met de voorbereidingen voor de verkoop van het hoofdgebouw van de Chassékazerne. Het doel van deze tender was de verkoop van de Chassékazerne aan een marktpartij die risicodragend de herontwikkeling van de Chassékazerne kan realiseren. Daarbij moet de partij garanderen dat het rijksmonument in stand blijft en voor een lange periode succesvol kan functioneren.

In een eerste ronde dienden 11 marktpartijen/consortia een voorstel voor de herontwikkeling van de Chassékazerne in. De gemeente beoordeelde deze plannen op ruimtelijke-, programmatische- en monumentale visie, duurzaamheid, financiële bieding en robuustheid en realiteitsgehalte van de financiële onderbouwing. Vervolgens heeft de gemeentelijke selectiecommissie vier partijen geselecteerd voor deelname aan een tweede ronde. De definitieve aanbiedingen zijn beoordeeld op de vier criteria en het plan Breda Botanique van Synchroon behaalde de hoogste totaalscore. Het gebouw wordt nu nog voor het einde van dit jaar overgedragen aan Synchroon.

Placemaking
Synchroon wil voor de ontwikkeling van Breda Botanique op korte termijn starten met placemaking, om de toekomstige gebruikers en de stad kennis te laten maken met deze bijzondere plek. De ontwikkelaar denkt daarbij aan zaken als: kookworkshops door de toekomstige horecaconcepten, (foto-) tentoonstellingen en het betrekken van kinderen bij het botanische aspect van de toekomstige kas en binnentuinen.

“Het plan van Synchroon scoort hoog op alle door de gemeente gestelde eisen”, verklaart wethouder Alfred Arbouw. “Breda Botanique slaagt erin om, met respect voor de monumentale waarde van het gebouw en aansluitend op de stedenbouwkundige opzet van het Chassépark, nieuwe en aanvullende gebruiksmogelijkheden in te passen.”

Gewelfde plafonds terugbrengen
“Met een groot team hebben we maanden gewerkt aan dit plan”, vult Tobias Verhoeven, directeur van Synchroon, aan: “De Botanische Kas als ontmoetingsplek van de Kazerne staat centraal, op de plek waar in 1896 het cellencomplex was. Met Nico de Bont als aannemer gaan we de Kazerne restaureren en zelfs datgene wat verloren is gegaan gedeeltelijk weer terugbrengen. Zoals bijvoorbeeld de verstopte, gewelfde plafonds op de begane grond en de oorspronkelijke plafondbetimmeringen in de kap.”

Het plan heeft duurzaamheid hoog in het vaandel, onder andere door de inzet van zaken als waterinfiltratie in de binnentuinen, circulair materiaalgebruik, stadsverwarming en het gebruik van elektrische deelfietsen- en auto’s.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden A.A.P. 2023 bekend

18 maart, 9:00

Drijvende installatie van Kunlé Adeyemi in vijvers Nieuwe Instituut

17 maart, 2:02

Rembrandthuis heropent na verbouwing

17 maart, 11:36

Getrapt en uitwaaierend woongebouw is nieuw baken in centrum Lelystad

16 maart, 5:28

ING: kopers eerste huis historisch veel kwijt aan hypotheek

17 maart, 1:22

Bouwwereld reageert verdeeld op verkiezingswinst BBB

17 maart, 9:52

Ruim 450 tijdelijke studentenwoningen in oud Philips-hoofdkantoor

17 maart, 9:17

Minister: auto blijft belangrijk voor bereikbaarheid van Nederland

16 maart, 3:21

Conferentie over de wateropgaven in Nederland

16 maart, 12:30

NOHNIK gaat verder als Polyfern landscape architects

16 maart, 9:08
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan