Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff
Copyright: Roos Aldershoff

Stadhuis Harderwijk gemoderniseerd en verduurzaamd

27 november 2017, 10:27
De gemeente Harderwijk gaf ZENBER de opdracht om het stadhuis te renoveren. Tegelijkertijd kon het architectenbureau het gebouw omvormen tot de centrale ontmoetingsplek die het tegenwoordig moet zijn: een ‘Huis van de Stad’.

De rol van het stadhuis verandert door maatschappelijke ontwikkelingen en toenemende digitalisering, legt ZENBER uit. Het wordt een ontmoetingsplekplek die steeds meer uiteenlopende functies biedt voor verschillende doelgroepen. Daarnaast blijft de mogelijkheid tot een optimale dienstverlening en contact met inwoners centraal staan.

Ontmoetingsplein
Als centraal ontmoetingspunt heeft het architectenbureau in de publiekshal op de begane grond een aantrekkelijke ‘plaza’ gecreëerd. Hier komen verschillende functies en maatschappelijke partners bij elkaar, zoals de balies van de stadswinkel, een werkcafé, de bibliotheek en het Sociaal Domein.

De ‘plaza’ moet fungeren als de toegankelijke en levendige plek voor de samenleving. Bepaalde delen van deze publieke ruimte zijn multifunctioneel inzetbaar voor tentoonstellingen – bijvoorbeeld van het Stadsmuseum – en bijeenkomsten. Met het nieuwe interieur wil Harderwijk de service en het gastheerschap versterken.

Werken in vlekken
Op de eerste en tweede verdieping zijn de werkomgevingen gepositioneerd. Door middel van een vide zijn die verbonden met de publiekshal.

De werkomgevingen zijn ingericht volgens vlekken rondom vrijstaande units. Een vlek, legt ZENBER uit, is een plaats waar bepaalde medwerkers, domeinen en faciliteiten bij elkaar in de buurt zitten. Een hoofdroute verbindt de verschillende vlekken. Centraal in de vlekken liggen ‘huiskamers’ waar medewerkers de dag kunnen starten en collega’s kunnen samenkomen.

Plekken voor het werken in stilte liggen aan de uiteinden van het gebouw. De plekken voor communiceren en samenwerken zijn gepositioneerd nabij het vergadercentrum, de hoofdtrappen en de liften, zodat ze goed te bereiken zijn vanaf de verschillende verdiepingen.

Identiteit
Harderwijk heeft een rijke historie als Hanzestad, wat in de binnenstad nog zichtbaar is. De visserij en lakennijverheid waren belangrijke inkomstenbronnen.

Om die geschiedenis zichtbaar te maken in de nieuwe werkomgeving heeft ZENBER voor het stadhuis vilten room dividers ontworpen, die zijn geïnspireerd op de vissersknopen. Daarnaast heeft het bureau grafische dessins voor glasfolies ontworpen, die zijn geïnspireerd op de markante rijksmonumenten van Harderwijk.

Verduurzaming

De renovatie heeft ook een forse verduurzamingsstap betekend voor het gebouw, dat oorspronkelijk stamt uit 1982. Het energielabel is door de renovatie verhoogd van E naar A+.

Dit heeft ZENBER bereikt door onder meer extra isolatie, nieuwe installatietechniek, drievoudig glas in nieuwe kozijnen en de keuze voor volledige verlichting met leds. Op de daken van het vernieuwde Huis van de Stad is circa 1.000 m2 aan zonnepanelen geplaatst

In de buitengevel zijn glaspartijen tot de vloer geplaatst om een relatie te creëren met de nieuwe wijk Waterfront. De entreepartij is vernieuwd. Het bestaande meubilair is zoveel mogelijk hergebruikt en gerevitaliseerd, aldus ZENBER. 

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan