Rutger Schuur
Copyright: Dennis A-Tjak
Rutger Schuur
Copyright: Dennis A-Tjak

Rutger Schuur (ABN AMRO) nieuwe voorzitter van Dutch Green Building Council

24 november 2017, 8:19
Rutger Schuur (43), directeur Commercial Banking Clients bij ABN AMRO wordt per 1 december 2017 de nieuwe voorzitter van het bestuur van Dutch Green Building Council. Hij volgt daarmee Daan van Vliet op, die ruim twee jaar deze positie bekleedde bij deze netwerkorganisatie voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Schuur gaat zich de komende jaren hard maken voor de verdere verduurzaming van de bestaande bouw.

“Het is een eer om voorzitter te zijn van deze toonaangevende partij in Nederland op het vlak van het verduurzamen van vastgoed”, reageert Rutger Schuur op zijn aanstelling. “Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is al langer een grote uitdaging voor me. Vastgoed is nu nog verantwoordelijk voor 40% van de totale CO2-uitstoot in Nederland."

"De transitie naar duurzaam vastgoed is inmiddels in volle gang. De bouw- en vastgoedsector kunnen samen veel impact maken om deze uitstoot te beperken, door vastgoed te verduurzamen. Vanuit ABN AMRO is duurzaam vastgoed al jaren een speerpunt en ik kijk ernaar uit om ook bij Dutch Green Building Council ermee aan de slag te gaan.”

Rutger Schuur begon zijn loopbaan in 1999 als trainee bij ABN AMRO. Sindsdien bekleedde hij diverse managementfuncties aan met de name de zakelijke kant van de bank. In 2014 werd hij bij Commercial Banking verantwoordelijk voor het bedienen van alle zakelijke klanten in de vastgoed- en publieke sector. In maart 2017 werd Rutger benoemd tot directeur Commercial Banking Clients voor de sectoren real estate, bouw, zorg, overheid en onderwijs.

Cruciale jaren voor de boeg
De verduurzaming in de gebouwde omgeving is langzaam begonnen, heeft Schuur gemerkt, maar voltrekt zich steeds sneller en sneller. De noodzaak om vanuit vastgoed de CO2-uitstoot te reduceren is inmiddels onbetwist. De maatschappelijke en politieke aandacht groeit. Ook eindgebruikers gaan meer eisen stellen aan hun woon- en werkomgeving.

Rutger Schuur ziet voor Dutch Green Building Council de komende jaren een belangrijke rol weggelegd. “Het draagvlak om vastgoed te verduurzamen is groot, evenals de impact die we samen kunnen maken. Als er ooit een kans was om grote stappen voorwaarts te maken, dan is het nu wel.”

Extra aandacht voor verduurzamen van bestaande bouw

Volgens Schuur is de verduurzaming van de gebouwde omgeving een verantwoordelijkheid van alle spelers in de keten. “Niemand kan het alleen, dus we moeten het samen doen.”

Rutger Schuur zal de komende jaren het accent leggen op het verduurzamen van de bestaande gebouwenvoorraad. “Hier ligt de grote uitdaging, want dit zijn de minst duurzame gebouwen. Van alle huidige gebouwen staat driekwart er over vijftig jaar nog, dus die moeten we verduurzamen.”

De nieuwe voorzitter borduurt daarmee voort op de koers die enkele jaren geleden is ingezet onder leiding van voorganger Daan van Vliet. Toen is gestart met de ontwikkeling van het Deltaplan Duurzame Renovatie om de verduurzaming van de bestaande bouw te versnellen.

Deltaplan Duurzame Renovatie
Daan van Vliet: “Ik heb de afgelopen jaren met heel veel plezier leiding gegeven aan Dutch Green Building Council. Het Deltaplan Duurzame Renovatie moet het draaiboek worden voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Ik ben ervan overtuigd dat Rutger hier met veel energie op door zal bouwen en wens hem daar alle succes mee.”

De directeur van Dutch Green Building Council, Annemarie van Doorn, kijkt uit naar de samenwerking met de nieuwe voorzitter en bedankt Daan van Vliet voor zijn inzet in de afgelopen jaren: “Daan is een enorm betrokken voorzitter geweest en heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het Deltaplan Duurzame Renovatie."

"Ik heb veel van hem geleerd, zakelijk gezien maar ook over mijzelf. Daan kennende zal hij Dutch Green Building Council zeker niet helemaal los laten en ons waar mogelijk blijven helpen bij onze missie.”

Andere nieuwsberichten

Houten Makers’ KUbe van BIG is “onderwijs gestold in een gebouwde vorm”

4 uur geleden

Den Haag deelt ontwikkelvisie voor gebied rond centraal station

Vandaag, 14:50

DGBC publiceert whitepaper circulair ontwerpen op CO2-uitstoot

Vandaag, 13:49

NOAHH presenteert opgeleverde Villa Vaartjes in Almere Oosterwold

Vandaag, 13:19

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Vandaag, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan