Copyright: Rijkswaterstaat
Copyright: Rijkswaterstaat

Lichtpoort, Windvogel en Glowing Nature – Studio Roosegaarde voegt lichtkunst toe aan Afsluitdijk

17 november 2017, 9:41
De Afsluitdijk wordt na 85 jaar grootschalig gerenoveerd. Rijkswaterstaat vroeg daarbij aan Studio Roosegaarde om de iconische waarde van dit monument van vooruitgangsdenken te versterken. Als antwoord hierop ontwierp de studio een reflecterend patroon op de heftorens: Lichtpoort. Tot eind januari zijn langs de dijk tijdelijk ook twee andere lichtkunstwerken te zien: Windvogel en Glowing Nature. 

“De Afsluitdijk staat voor een stuk Nederlandse lef en innovatie”, vertelt ontwerper Daan Roosegaarde. “We leven met het water, we vechten met het water, we zoeken een nieuwe harmonie. De Afsluitdijk is de Madonna hierin.” 

“Door een subtiele laag van licht en interactie eraan toe te voegen, versterken we de schoonheid van de dijk en ontstaan er nieuwe koppelingen tussen mens en landschap, duister en licht, poëzie en praktijk. De dijk als een 32 kilometer Zen-lijn in het water is een unieke ervaring die meer mensen zouden moeten zien.” 

Lichtpoort
Aan de westelijke entree tot de Afsluitdijk staan 60 heftorens naar ontwerp van architect Dirk Roosenburg. Deze torens stammen uit 1932 en zijn nu volledig gerenoveerd. Om de beleving hiervan ‘s avonds te versterken heeft Studio Roosegaarde de contouren hiervan voorzien van reflectoren, waardoor die oplichten zodra koplampen van auto’s hierop schijnen. 

“De nieuwe futuristische entree van de Afsluitdijk Lichtpoort brengt de architectuur van de heftorens terug tot de essentie”, verklaart Studio Roosegaarde. “Het licht van de koplampen wordt gereflecteerd door kleine prisma’s, waardoor de kenmerkende contouren van de gebouwen oplichten. Als er geen auto’s rijden lichten de gebouwen niet op. Deze manier van licht gebruiken verbruikt geen stroom en geeft het geen lichtvervuiling.” 

“De inspiratie om met retroreflectie te werken, ontstond door het lichtspel in de vleugels van vlinders te onderzoeken. Er ontstaat een dynamische entree, gevormd door een architectonisch oplichtend lijnenspel wat het monumentencomplex laat zweven alsof de automobilist door een sciencefictionfilm rijdt. Lichtpoort is een concreet voorbeeld voor hoe je de openbare ruimte op energie neutrale wijze kunt verlichten.” 

Naast dit permanente lichtkunstwerk zijn er tot 21 januari 2018 ook twee tijdelijke lichtkunstwerken te zien langs de Afsluitdijk. 

https://vimeo.com/242976670

Windvogel
Slimme vliegers met speciaal ontworpen lichtgevende lijnen die tot 100 kW kunnen opwekken, genoeg voor 200 huishoudens. De in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels zag deze energieopwekkende vliegers bij de Afsluitdijk helemaal zitten. Studio Roosegaarde heeft in een breed team van ontwerpers en ingenieurs dit idee nu werkelijkheid gemaakt. 

“De vlieger is zo ontwikkeld dat hij langdurig in de lucht kan blijven en de optimale wind zoekt”, verklaart Studio Roosegaarde. “Door gebruik te maken van deze wind, beweegt de vliegerlijn heen en weer en wekt hierdoor stroom op zoals een dynamo op een fiets stroom opwekt, welke opgeslagen wordt in een grondstation.” 

Voor de vlieger ontwikkelde Studio Roosegaarde een lichtgevende vliegerlijn uit glasvezels. Aan de horizontale Afsluitdijk voegen de vliegers speels gebogen, verticale lijnen toe.

https://vimeo.com/242971810

Glowing Nature
In de historische Kazemat bij Kornwerderzand heeft Studio Roosegaarde een lichtkunstwerk gerealiseerd met algen die bij aanraking licht afgeven. Daarvoor moeten deze micro-organismen wel onder precies de goede omstandigheden gehouden worden. “Een interactieve en mysterieuze ervaring”, zo omschrijft Studio Roosegaarde dit werk. 

https://vimeo.com/242973709

Alle ontwerpen zijn na zonsondergang gratis te bezichtigen op de Afsluitdijk. Glowing Nature en Windvogel zijn afhankelijk van de natuur, kijk daarom voor bezoek altijd op www.icoonafsluitdijk.nl voor actuele informatie hierover.

Andere nieuwsberichten

Duurzame bruggen voor Floriadeterrein als onderdeel ‘Bruggencampus’

42 minuten geleden

cepezed realiseert natuurinclusieve nieuwbouw op campus TU Delft

Gisteren, 17:56

Nieuw multifunctioneel complex langs A10 Zuidas

Gisteren, 16:29

Gmp wint competitie voor modernisering staatsbibliotheek in Berlijn

Gisteren, 15:47

Universiteit Utrecht steekt 800 miljoen in eigen gebouwen

2 uur geleden

Amsterdam wil fors meer wooncoöperaties

Gisteren, 09:48

'Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland'

Gisteren, 09:29

Grafisch ontwerper Wim Crouwel (90) overleden

20 september, 3:12

Nederlanders minder tevreden over hun woning

20 september, 9:44

110 miljoen dollar voor renovatie Central Park

19 september, 9:48
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan