Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer

Nieuwe onderkomen Van Eesteren Museum geopend

25 oktober 2017, 16:09
Aan de Amsterdamse Sloterplas, op de locatie die stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren daarvoor had bedacht, is afgelopen vrijdag een paviljoen geopend. Het sobere en lichte gebouw is ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten in opdracht van het Van Eesteren Museum.

Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren tekende in 1939 een boulevard aan de noordoever van de Sloterplas in Amsterdam, met aan beide uiteinden een paviljoen. In de jaren zestig werd Paviljoen Oostoever gebouwd. Op de andere beoogde locatie is nu eindelijk een tweede paviljoen gerealiseerd; het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe vaste onderkomen van het Van Eesteren Museum.

Paviljoen en omgeving
In het Van Eesteren Paviljoen heeft het museum ruimte voor tentoonstellingen, debatten, workshops en educatiemogelijkheden. Het gebouw is gesitueerd op het Bastion West, in het hart van de Westelijke Tuinsteden, die door Van Eesteren zijn bedacht. Het paviljoen biedt zicht op de Sloterplas, de boulevard en de Noorderhaven.

Het museum wilde een herkenbaar en zichtbaar nieuw onderkomen, dat evenwel niet alle aandacht op zichzelf vestigde. De nadruk moest liggen op het verhaal dat het Van Eesteren Museum wil vertellen, op het interieur en op de omgeving van het paviljoen.

Modernistisch
Korteknie Stuhlmacher Architecten hebben, geïnspireerd door paviljoenbouw uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, een sober houten gebouw met veel glas ontworpen. De constructie van het Van Eesteren Paviljoen is eenvoudig en duidelijk leesbaar, waarmee het aansluit bij het karakter van de architectuur in de omgeving. Door zijn donkere kleur maakt het op vanzelfsprekende wijze deel uit van de parkachtige omgeving.

De nadruk ligt op het interieur en het denken in ‘licht-lucht-ruimte’, dat ook de modernistische vormgeving van de Westelijke Tuinsteden kenmerkt, aldus het Van Eesteren Museum. De belangrijkste voorbeelden echter, zo vertellen de architecten, vonden ze in Scandinavië.

Met name noemen ze de paviljoens van architect Sverre Fehn. In hun ogen slaat het Scandinavische modernisme op een inspirerende manier een brug tussen het pragmatische Nederlandse modernisme en de stijl-, vorm- en materiaalvoorkeuren van de huidige tijd, zo leggen Rien Korteknie en Mechthild Stuhlmacher uit.

Houtbouw
De architecten hebben gekozen voor de toepassing van hout met “genereuze proporties”, leggen ze uit. “Dit is niet alleen gemotiveerd door de parkachtige omgeving, maar vooral ook door het sinds de jaren vijftig, zestig veranderde denken over duurzaamheid en prefabricatie.”

Het gebruik van een modern houtbouwsysteem is volgens hun het best antwoord op de vraag naar een eigentijdse bouwmethode. “De prefabricatiesystemen zorgen ervoor dat er snel, precies en met hernieuwbare grondstoffen kan worden gebouwd.”

Bovendien zorgt het gebruik van een prefabricatiesysteem voor een goede afwerking bij het beperkte budget en het ontbreken van specifieke houtbouwervaring bij de aannemer. Tegelijkertijd draagt het hout bij aan een aangenaam binnenklimaat, prettig licht en akoestisch comfort.

Andere nieuwsberichten

Studiospacious presenteert dynamisch woonensemble in Cuijk

2 uur geleden

KAAN Architecten presenteert bezoekerscentrum Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Gisteren, 17:13

HilberinkBosch voegt prominent woongebouw toe aan Bossche Paleiskwartier

Gisteren, 16:34

Compacte uitbreiding scholencomplex met ruimte voor groen

Gisteren, 15:04

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

2 uur geleden

CRa pleit voor een minister van Ruimte

3 uur geleden

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

Gisteren, 17:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

Gisteren, 16:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan