Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Gert-Jan Vlekke
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentehuis, Verdilaan
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Lucas van der Wee
Gemeentekantoor, Laan van de Glazen Stad
Copyright: Gert-Jan Vlekke

Twee transparante gebouwen voor gemeente Westland

5 oktober 2017, 15:19
Het nieuwe gemeentehuis en gemeentekantoor Westland, beide gelegen in Naaldwijk, zijn vorige week officieel geopend. Ruimtelijkheid, transparantie en duurzaamheid behoren tot de kenmerken van het architectonisch en het interieurontwerp door cepezed en cepezedinterieur.

Het gemeentehuis van Westland functioneert als publieks- en bestuurscentrum en bevindt zich aan de Verdilaan. Het ambtenarenapparaat is gehuisvest in het gemeentekantoor, dat ligt aan de Laan van de Glazen Stad. De panden hebben een bvo van respectievelijk 5.400 m2 en 5.600 m2

De kas als metafoor
Bij beide nieuwbouwpanden, die gezamenlijk zijn gerealiseerd, heeft cepezed ‘de kas’ als metafoor genomen voor de architectuur. “De kas neemt in de gemeente Westland zowel ruimtelijk, cultureel als economisch immers een belangrijke plaats in”, verklaart het bureau. “De glazen gevel omhult alles wat binnen leeft en groeit en zorgt ervoor dat de processen sneller en makkelijker verlopen.”

Op beide locaties draagt een transparante gevel bij aan de beleving van het gebouw en het welzijn van de medewerkers en bezoekers. Daarnaast onderstreept de transparantie het democratische karakter van het gemeentehuis. Kenmerkend voor zowel de kas als het nieuwe gemeentehuis- en kantoor is ook de herhaling in de gevel. Deze ritmiek geeft de panden een rustig en ingetogen aanzicht.

Flexibel en duurzaam
Het gemeentehuis en –kantoor zijn zo ontworpen dat de verschillende logistieke stromen logisch en eenvoudig kunnen verlopen, zonder elkaar te hinderen. Beide gebouwen bieden ook in hoge mate flexibiliteit aan de gebruiker, onder meer door de grote kolomvrije vloervelden. Het installatieontwerp is afgestemd op deze ruimtelijke flexibiliteit, bijvoorbeeld dankzij de toepassing van klimaatplafonds.

De gebouwen zijn CO2-neutraal, aldus cepezed. Techniek- en materiaaltoepassingen als drievoudig glas, ledverlichting en schakeling van licht en ventilatie op basis van aanwezigheidsgraad beperken de energievraag. De benodigde energie wordt grotendeels duurzaam verkregen met ruim 1.120 m2 pv-panelen. Phase Change Materials zijn ingezet voor de buffering van warmte en koude.

Ook de methodiek van IFD-bouwen (industrieel, flexibel en demontabel bouwen) heeft bijgedragen aan de duurzaamheid, legt cepezed uit. Hiermee zijn de panden onder meer met een minimum aan materialen en zo schoon en efficiënt mogelijk gerealiseerd. Ook de mogelijkheden tot recycling en hergebruik van componenten staan centraal.

Gemeentehuis
Het gemeentehuis aan de Verdilaan is gerealiseerd als een rechthoekig volume. Aan de achterzijde van het pand zijn, verdeeld over drie verdiepingen, publieke spreekkamers, de restaurantkeuken, kantoren en het historisch archief met bijbehorende leeszaal gesitueerd. Voor deze kantoorbeuk ligt, aan de straatzijde, een groot en transparant atrium. Hierin liggen aan de ene zijde de publieksontvangst, aan de andere zijde de representatieve ontvangst en het restaurant.

Middenin het atrium strekt zich een ruim gedimensioneerd ‘bestuursmeubel’ met afgeronde kopse kanten uit. Het biedt plaats aan onder meer de commissiekamers, het vergadercentrum, de raadzaal, de B&W-kamer en de fractiekamers. De meeste ruimtes zijn multifunctioneel bruikbaar; mobiele wanden zorgen voor aanpasbaarheid.

Glas en hout

Het bestuursmeubel heeft extra hoge verdiepingen en een schil van glas en houten lamellen. De glazen gevel van het atrium zorgt voor direct zicht vanaf de straat op de bestuursfuncties, terwijl de houten lamellen een mate van beschutting geven. De lamellen verlenen het meubel bovendien een opvallende, waardige aanblik.

Het gebruik van glas en hout verwijst ook naar de kassen van het Westland, aldus cepezed. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de plantenbedden op het omliggende terrein. Het meubilair is uitgevoerd in de kleuren van het gemeentelogo.

Gemeentekantoor
Het gemeentekantoor aan de Laan van de Glazen Stad oogt zakelijk aan de buitenzijde en is ruimtelijk, uitnodigend en representatief aan de binnenzijde. Het gebouw bestaat uit twee kantoorbeuken met daartussen een hoog en licht atrium. Het atrium, ingericht met veel groen, biedt plek aan de receptie en het restaurant. Het heeft een sterke zichtrelatie met het entreeplein.

Loopbruggen in het atrium verbinden de verdiepingen; ze nemen de vorm aan van ronde eilandjes in de open ruimte.  Op de eilanden bevinden zich zitjes en koffiehoeken. Zo hebben ze een drieledige functie: ze zijn onderdeel van de verkeersroutes tussen de kantoorbeuken, dragen belangrijk bij aan de ruimtelijke diversiteit en fungeren als de plekken van informele ontmoetingen.

Gevarieerd werken
De vrij indeelbare kantoorbeuken bieden een gevarieerde werkomgeving. Op de begane grond liggen algemene functies als project-, vergader- en instructieruimten, de expeditie en technische ruimten. Op de verdiepingen liggen verschillende typen werkplekken, gegroepeerd tot zones van ‘rust, ruis en rumoer’. Een ‘brainstormlounge’ op de derde verdieping heeft een aansluitende buitenruimte.

Net als in het andere pand zijn de kleuren voor interieurelementen afgeleid van het gemeentelogo. Ter versterking van de identiteit hebben de architecten bovendien in diverse ruimtes wandgrote prints met Westlandse taferelen toegepast.

DBFMO
Beide nieuwbouwpanden zijn gezamenlijk gerealiseerd binnen een DBFMO-contract door consortium De Groene Schakel. Dat bestaat uit Boele en Van Eesteren, Homij Techmische Installaties, PCH Dienstengroep en Kondor Wessels Projecten. Buro Lubbers landschapsarchitectuur & stedenbouw was betrokken als landschapsarchitect.

Andere nieuwsberichten

Rijk keramisch verleden als 'verhaal' voor centrum Tegelen

14 mei, 1:32

Kraaijvanger Architects ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

14 mei, 11:48

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 4:00

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

12 mei, 3:31

Serie discussies over diversiteit en inclusiviteit in de architectuur

14 mei, 2:48

BNA-leden krijgen extra tijd om voorzitter voor te dragen

14 mei, 10:05

Europese Commissie: einde aan vervuiling en lawaai in 2050

14 mei, 9:23

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

12 mei, 5:12

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

12 mei, 9:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

11 mei, 5:24
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan