Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit
Copyright: René de Wit

Studentencampus TU Delft officieel geopend

29 september 2017, 11:39
Donderdag is de Studentencampus Stieltjesweg TU Delft officieel geopend. In een herbestemd oud kantoorgebouw van Deltares en een nieuwe 75 meter hoge toren zijn ruim zevenhonderd woningen voor studenten gerealiseerd. Daarnaast kent het 30.000 vierkante meter grote complex in het hart van de TU-wijk een aantal ondersteunende functies waar andere studenten en medewerkers van de technische universiteit gebruik van kunnen maken.

Het ontwerp voor de transformatie en nieuwbouw is gemaakt door RoosRos Architecten. De toren biedt plek voor 525 zelfstandige woonunits. Het bestaande deel bevat 186 kamers met een eigen badkamer, verdeeld over twaalf groepswoningen met gedeelde woonkamer en keuken. In het gebouw zijn verder een supermarkt, koffiewinkel, wasserette, kapper en daghoreca aanwezig.

De gevel van de nieuwbouw -en een deel van de bestaande bouw- benadrukt het technische karakter van de TU, melden architecten Daan Font Freide en Henri Zwerus: “Over de gevel is een geabstraheerd patroon van de integraal van een sinus- en cosinusgrafiek te zien. Een verwijzing naar het werk van Johannes Stieltjes, de beroemde wiskundige waarnaar de Stieltjesweg vernoemd is. De hoogbouw is vanaf de snelweg, vanuit de trein en vanaf verschillende plekken in de omgeving goed te zien. Van veraf komt het spektakel van het gevelpatroon optimaal tot uiting.”

“De witte bekleding geeft de toren een licht karakter. De invulling met glas geeft de studenten vanaf bijna alle verdiepingen een uitzicht dat reikt tot Den Haag en Rotterdam. “Elke kleine cel bevat een studerend individu. Het alzijdig wonen, woningen aan iedere gevel, was een eis voor het ontwerp. Op enkele plekken is de gevel verticaal ingesneden, daar worden de verticale verkeerszones benadrukt. “Bij het gebruik van de (brand)trap tussen de verdiepingen en bij het uitkomen van de lift, creëert glas van vloer tot plafond een panoramisch uitzicht”, aldus Font Freide en Zwerus.

Robuuste betonnen portalen
Karakteristiek onderdeel van de uit 1950 stammende oudbouw is de lange entreeruimte met robuuste betonnen portalen. Om het ruimtelijk effect te versterken, is de vloer tussen de begane grond en de eerste verdieping verwijderd. Zo ontstond bovendien een drie lagen tellend atrium.

In dit atrium zijn gemeenschappelijke ruimtes als blauwe abstracte volumes ingestoken. Aan weerszijden van het atrium lopen gangen en op de plek van de voormalige kantoren zijn nu de kamers gepositioneerd. Iedere kamer heeft een eigen badkamer, maar keuken en woonkamer worden gedeeld.

Font Freide en Zwerus, die beiden in Delft studeerden (dat was ook een eis van de opdrachtgever), hebben hierop aangedrongen: “De typische studentenhuizen verdwijnen in veel nieuwbouwprojecten, maar daar is juist waar je het meest leert in je studententijd en waar je contacten voor je verdere loopbaan legt.”

De constructie van de nieuwbouwtoren is zo ontworpen, dat het met diverse bouwsystemen kon worden gerealiseerd én dat de appartementen eenvoudig kunnen worden samengevoegd tot grotere, reguliere woningen. Dit is mogelijk door niet alle wanden tussen de appartementen dragend uit te voeren.

Lichte wand
In een hoofdstramien van zeven meter passen twee appartementen. Door deze te scheiden met een lichte wand, kunnen in de toekomst eenvoudig twee appartementen tot één groot appartement gemaakt worden. Waar de bovenbouw een wandenstructuur heeft, is voor de onderste twee bouwlagen juist gekozen voor een kolomstructuur. Hierdoor zijn de commerciële en techniekruimten van de onderste twee bouwlagen flexibel indeelbaar.

De hoogbouw zal binnenkort afgemaakt worden met het plaatsen van logo van de TU. 

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

1 uur geleden

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

2 uur geleden

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

3 uur geleden

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

4 uur geleden

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Vandaag, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Vandaag, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan