Copyright: Eindhoven Airport / De Bever Architecten
Copyright: Eindhoven Airport / De Bever Architecten

Parkeergarage Eindhoven ingestort na bouwfout

25 september 2017, 10:10
De instorting van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport eind mei is veroorzaakt door een technische fout. De vloeren van de parkeergarage voldeden niet aan de norm en waren niet sterk genoeg. Onderzoeken in opdracht van Eindhoven Airport en bouwer BAM hebben dat uitgewezen.

Een deel van de parkeergarage zakte op zaterdag 27 mei ineen. Het is nog onduidelijk wat er met het gebouw gaat gebeuren, maakten beide partijen maandag bekend bij de presentatie van de beide onderzoeken. 

De vloeren van de parkeergarage zijn uitgevoerd als BubbleDeck-vloeren, meldt BAM. Deze bestaan uit geprefabriceerde breedplaatvloeren en zijn voorzien van gewichtsbesparende kunststof bollen. Na het plaatsen worden de breedplaatvloeren op de bouwplaats voorzien van een druklaag van gestort beton.

Hoge temperatuur
Uit de onderzoeken is naar voren gekomen dat de afschuifsterkte van het aansluitvlak van de breedplaten onvoldoende was om de trekkracht over te dragen. Als gevolg daarvan is de constructieve kwaliteit van de vloer verloren gegaan. De hoge temperatuur op de dag van instorting is een omstandigheid geweest, waarbij het gebrek tot uiting is gekomen.

Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping. In totaal zakte een deel met een oppervlakte van 900 vierkante meter op zaterdag 27 mei naar beneden. Er was niemand aan het werk en niemand raakte gewond.

Eindhoven Airport is blij dat de onderzoeken tot een eenduidige conclusie hebben geleid, zei directeur Joos Meijs maandag bij de presentatie. Het is nog niet bekend of het gebouw kan worden hersteld en afgebouwd of sloop en herbouw nodig is, zei hij.

Ook over de verantwoordelijkheid bestaat nog onduidelijkheid. "Met de onderzoeksresultaten in de hand zullen we met Eindhoven Airport om tafel gaan om de vervolgstappen te bepalen'', aldus BAM-directeur Jaap Hazeleger.

Aan de bel getrokken
De deskundigen die de instorting van de parkeergarage in Eindhoven onderzochten, hebben aan de bel getrokken omdat in Nederland mogelijk nog een aantal gebouwen staat met dezelfde constructie. D irectielid Simon Wijte van adviesbureau Hageman heeft dat maandag gezegd bij de presentatie van het onderzoek over Eindhoven Airport.

De situatie van de parkeergarage Eindhoven was bijzonder, maar onderzoekers sluiten niet uit dat dezelfde bouwwijze (zelfdichtend beton en een glad vloeroppervlak) ook op andere plekken is toegepast. Ze hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom gewaarschuwd. Ook de gemeente Eindhoven heeft bij het ministerie aan de bel getrokken.

Wijte kon geen aantal noemen. Bouwbedrijf BAM die de parkeergarage in Eindhoven bouwde heeft in de eigen portefeuille ongeveer 25 gebouwen die aandacht verdienen, zei directeur Hazeleger. Volgens hem is er geen reden tot bezorgdheid en geen aanleiding om te denken dat bestaande gebouwen kunnen bezwijken.

Het onderzoek naar de oorzaak van de instorting van een deel van de parkeergarage bij het Eindhovense vliegveld is uitgevoerd door zowel adviesbureau Hageman als door TNO. 

Ministerie: inventarisatie betonconstructies
Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) vraagt gemeenten om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructies als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico's bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.D

at zegt een woordvoerder in reactie op de waarschuwing van experts naar aanleiding van de gedeeltelijke instorting in Eindhoven. Het gaat om gebouwen waarbij de vloeren bestaan uit betonplaten uit de fabriek in combinatie met een laag beton die daar ter plekke op gestort wordt. Het risico bestaat dat de aansluiting tussen de twee lagen niet goed genoeg is.

Het ministerie vraagt verder aan het NEN, het instituut dat gaat over bouwnormen, om te beoordelen of de toelichting op de NEN-norm voor dit soort vloeren misschien duidelijker moet.

Bron: ANP / BAM

Andere nieuwsberichten

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

Gisteren, 13:39

Bouw woontoren Elements in Amstelkwartier van start

Gisteren, 10:49

Totaalvisie van MIX architectuur voor een woonbuurt tussen bos en duin

2 februari, 5:28

Bouw woonblok Palazzo in Den Bosch van start gegaan

2 februari, 2:41

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

Gisteren, 14:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

Gisteren, 09:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30

Boetes voor Amsterdamse huiseigenaren om schenden zelfwoonplicht

1 februari, 4:48

Triodos verstrekt leningen aan bedrijven met circulair en biobased verdienmodel

1 februari, 12:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan