Het oorspronkelijke gebouw van het Stedelijk (A.W. Weissmann, 1895) en de door Benthem Crouwel Architects ontworpen nieuwbouw (2012)
Copyright: John Lewis Marshall
Doorsnede van het museum in de nieuwe situatie
Copyright: Stedelijk Museum Amsterdam / OMA
Het oorspronkelijke gebouw van het Stedelijk (A.W. Weissmann, 1895) en de door Benthem Crouwel Architects ontworpen nieuwbouw (2012)
Copyright: John Lewis Marshall
Doorsnede van het museum in de nieuwe situatie
Copyright: Stedelijk Museum Amsterdam / OMA

Stedelijk Museum opent nieuwe collectieopstelling in december

13 september 2017, 15:58
Op 16 december opent het Stedelijk Museum Amsterdam diens nieuwe collectieopstelling. Het door OMA ontworpen Stedelijk Base vormt het sluitstuk van de herindeling van het museum. Ongeveer 750 kunstwerken uit de collectie worden in een ‘circuit’ door de in 2012 geopende vleugel gepresenteerd.

De nieuwe opstelling zal zeker vijf jaar te zien zijn, meldt het Stedelijk woensdag. In de 750 werken, die zijn gegroepeerd rond de iconen van de collectie, worden de ontwikkelingen in de kunst vanaf het eind van de negentiende eeuw tot nu getoond. Nieuw voor het Stedelijk is de mix van disciplines; alle soorten beeldende kunst worden gemengd met vormgeving.

De opstelling beslaat alle zalen van de nieuwe vleugel, en begint in de benedenverdieping met de kunsten voor 1980. De roltrap brengt bezoekers van -1 naar +1, waar de kunsten van na 1980 te zien zijn. OMA ontwierp voor de benedenverdieping een open circuit met vrijstaande wanden, met displays die speciaal voor het Stedelijk ontwikkeld zijn.

“Door de komst van internet vergaren we informatie op een andere manier; we browsen, zien veel beelden in één keer, leggen zelf verbanden en maken combinaties”, zegt museumdirecteur Beatrix Ruf. “Dat komt ook in Stedelijk Base tot uiting: in het geweldige concept van OMA is het mogelijk om je vrij te bewegen door de ruimte, verrassende combinaties te zien en zelf verbanden te leggen.”

De 1.100 vierkante meter grote zaal van de benedenverdieping wordt ingezet om de verschillende verhalenlijnen uit de collectie te laten zien. Het ontwerp voorziet in is een open parcours waarin bezoekers hun eigen route kunnen kiezen.

De ruimte wordt gearticuleerd door losstaande wanden, die het mogelijk maken diverse relaties tussen de kunstwerken te laten zien. De traditionele museumervaring is van opeenvolgende zalen is veranderd in een haast stedelijke ervaring, waarin na elke hoek een nieuwe ontdekking staat te wachten, aldus het Stedelijk.

Stedelijk Turns
De begane grond van het museum is omgedoopt tot Stedelijk Turns. Hier worden delen van de collectie gepresenteerd vanuit nieuwe perspectieven en actuele thema’s. Op deze manier wil het museum meer verhalen naar boven halen, verborgen geschiedenissen tonen en de getoonde werken in een ander daglicht stellen.

“Stedelijk Turns zit vol met experiment en fungeert als een laboratorium, dat zowel het heden als het perspectief op het verleden voortdurend voedt en verandert”, zo laat het museum weten. Sinds eind vorig jaar is dit onderdeel van het Stedelijk al stapsgewijs in gang gezet. Stedelijk Turns wordt begeleid door een digitaal platform, dat fungeert als online catalogus en magazine.

De grote tijdelijke tentoonstellingen blijven onder de noemer Stedelijk Now op hun vertrouwde plek, de eerste verdieping van de oudbouw. In november van dit jaar zal die gehele bovenverdieping gewijd worden aan kunst uit de jaren negentig en 2000 uit een schenking van Thomas Borgmann, en in april 2018 opent het grote overzicht van Ettore Sottsass.

De drie onderdelen van het museum liggen in elkaars verlengde en zorgen volgens directeur Ruf voor een helderder indeling van het gebouw, meer collectie op zaal, meer verhalen en actuele perspectieven.  

Entreegebied herschikt
Het Stedelijk Museum heeft tevens diens entreegebied herschikt. Op 22 september vindt de officiële opening plaats van dit gebied, dat samen met de oorspronkelijke architect van de nieuwbouw, Benthem Crouwel Architects, is ontworpen.

De entree moet meer dan voorheen een ontmoetingsplek worden, met een open en vrij toegankelijk plein, met meer zitruimte, gelegenheid voor koffie en een betere toegang tot de winkel en de bibliotheek. De informatievoorziening is verbeterd met grote digitale schermen in de hal, waar op termijn ook kunst te zien zal zijn.

De opening van de nieuwe collectie is ruim een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Vorig jaar werd gezegd dat de opening zou plaatsvinden in mei van dit jaar, maar de ontwikkeling van een nieuw displaysysteem in de vaste collectie bleek zo ingewikkeld dat de opening moest worden uitgesteld. 

Andere nieuwsberichten

Het Timmermansoog: Castex

28 minuten geleden

Tijdelijk kunstenaarsdorp op NDSM-werf krijgt vorm

Gisteren, 17:20

Sjoerd Soeters stopt als supervisor Zaanstad

Gisteren, 15:58

Volledige recycling van Vrachtgebouw 18 op Schiphol

Gisteren, 14:45

BNA: architecten zijn wat minder positief

Gisteren, 15:19

'Nog veel onveilige fietsroutes naar school'

Gisteren, 11:12

Aanplant tien miljoen bomen van start

Gisteren, 09:30

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan