Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Begane grond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Dak
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Doorsnede
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Begane grond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Dak
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Doorsnede
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten

Vijftien loftwoningen in een bitterzoutloods

6 september 2017, 15:18
Op initiatief van Bokkers van der Veen Architecten is een monumentale bitterzoutloods in Ede herbestemd tot woonproject. Na een terughoudende renovatie biedt het voormalig industrieel pand vijftien verschillende loftwoningen met een rijkdom aan karakteristieke details.

De bitterzoutloods stamt uit 1926 en maakt deel uit van het voormalige Enka-fabriekscomplex. Het gebouw, ontworpen door J.M. van den Bosch, kenmerkt zich door de twee tachtig meter lange baksteengevels met sober uitgevoerde details. Aan de lengtegevels bevinden zich opgetilde perrons met rolpoorten en luifels.

Bokkers van der Veen Architecten zag de potentie van het oud-industriële gebouw en zette voor de ontwikkelcombinatie van AM en a.s.r. de mogelijkheden van herbestemming uiteen. Eind 2013 kreeg het architectenbureau de opdracht voor transformatie van de rijksmonumentale bitterzoutloods tot woonproject.

Inspectieladders en kogelgaten
De renovatie van het pand is terughoudend uitgevoerd, om het industriële verleden zoveel mogelijk in het eindresultaat te laten meespreken. Elementen als de inspectieladders en metalen profielen aan de gevel zijn waar mogelijk bewaard en het originele voegwerk is behouden. Zelfs granaat- en kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog zijn gespaard, vertelt het architectenbureau.

Het langwerpige volume is onderverdeeld in vijftien traveeën van 5,35 meter. Het architectenbureau heeft de woningscheidende wanden iets opzij geplaatst ten opzichte van de vakwerken, waardoor nu in elke woning een monumentaal gewelfjuk zichtbaar is.

Tijdens het historisch kleuronderzoek door Judith Bohan Interieur Restauratie kwam de kleurstelling van grijze aluminiumverf met felrode accenten naar voren. Voor die tijd een moderne kleurstelling, aldus Bokkers van der Veen. Deze kleuren zijn als uitgangspunt genomen bij de renovatie.

Eigentijdse toevoegingen en eisen
De toegangen tot de woningen bevinden zich op de perrons aan de zuidgevel; ze worden gemarkeerd door de oude perrondeuren. De perrons aan de noordgevel grenzen met een verhoogd terras aan de tuin.

Het industriële karakter heeft het architectenbureau versterkt door nieuwe toevoegingen als haakse, stalen steektrappen tussen maaiveld en perrons en grote glazen puien met aluminiumkozijnen achter de rolpoorten. Met hun eigentijdse en minimalistische vormgeving dringen de trappen en puien zich niet op in het totaalbeeld.

De woningen zijn als losse, geïsoleerde dozen in de voormalige loods geplaatst. Zo heeft Bokkers van der Veen kunnen voldoen aan de huidige eisen met betrekking tot comfort en energieverbruik, zonder de karakteristieke architectuur aan te tasten. Een lichtstraat  en een ruim zeven meter hoge vide met trap zorgen voor voldoende lichtinval; ook de grote verdiepingshoogten dragen daaraan bij.

Onderscheidend
In de loop der decennia is de bitterzoutloods op een aantal plekken aangepast. Zo zijn delen van de perrons verwijderd en met geveldoorbraken toegang tot de loods op maaiveldniveau gemaakt. De architecten hebben deze veranderingen gehandhaafd, omdat ze bijdroegen aan onderscheidende ruimtelijke kwaliteiten aan enkele woningen.

Bij de koop van de woningen hoorde een persoonlijk ontwerp- en begeleidingstraject. Daardoor zijn vijftien verschillende interieurs ontstaan. “Binnen de sterke basis was genoeg ruimte voor variatie”, zegt architect Joep van der Veen. “Met onze hulp heeft elke koper zijn ideale woning kunnen realiseren.”

De woningen variëren in hun bruto vloeroppervlak van 121 tot 143 m2, verdeeld over twee verdiepingen. In totaal beslaat het woonproject 2.409 m2

Andere nieuwsberichten

Assistentiewoningen in landelijke omgeving van Heist-op-den-Berg

55 minuten geleden

Groen en klimaatadaptief woningbouwplan voor Westwijk Vlaardingen

1 uur geleden

Guus Beumer vertrekt bij Het Nieuwe Instituut

4 uur geleden

Lichtkunst verbindt nieuw spoorviaduct met historie van Assen

Vandaag, 12:47

Den Haag steekt 65 miljoen euro in fietsmaatregelen

Vandaag, 09:42

'Investeringen van beleggers in huurwoningen naar record'

Gisteren, 16:36

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

Gisteren, 09:27

Adviescollege: stel invoering nieuw energielabel voor huizen uit

1 december, 1:29

'Nieuw onderkomen Tweede Kamer makkelijk coronaproof te maken'

1 december, 9:41

Bouw markante woontoren Highnote in Almere dichterbij

30 november, 5:33
Robert MuisRedacteur
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan