Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST
Copyright: Rasmus Hjortshøj – COAST

COBE transformeert graansilo tot woongebouw

24 augustus 2017, 15:06
Als een zilvergrijs monolithisch object verrijst The Silo in het noordelijk havengebied van Kopenhagen. Het Deense architectenbureau COBE heeft een voormalige graansilo getransformeerd tot een appartementengebouw, met behoud van het rauw industriële karakter.

Met de oplevering van The Silo is een centraal project in de herontwikkeling van Nordhavn in Kopenhagen afgerond. Het zeventien verdiepingen tellende gebouw biedt ruimte aan 38 onderling verschillende appartementen en een aantal publieke functies.

Huid van hoekig staal
De architecten hebben de geest van het voormalige industriële gebouw zoveel mogelijk willen behouden, “zowel wat betreft het monolithische exterieur als het majestueuze betonnen interieur”, zegt Dan Stubbergaard, oprichter en creatief directeur van COBE. Daarom heeft het bureau het gebouw “een nieuwe jas omgehangen.” Het interieur heeft COBE zo ruw mogelijk gelaten.

De oorspronkelijke betonnen façade van de silo is voorzien van een gefacetteerde huid bij wijze van klimatologische schil. Daarbij heeft het architectenbureau gekozen voor gegalvaniseerd staal. Het materiaal zal in de loop der jaren verweren en zo het rauwe karakter van de haven en het industriële verleden voelbaar maakt. De balkons doen mee in het regelmatige-onregelmatige spel van hoekige vormen.

Bijzondere appartementen
Uitgangspunt voor het architectenbureau was om het gebouw te transformeren van binnenuit: het interieur van de voormalige silo kenmerkte zich door een grote ruimtelijke verscheidenheid. Dit volgde uit de verschillende functies met betrekking tot opslag en verwerking van graan. Het heeft COBE de mogelijkheid gegeven om 38 unieke appartementen te realiseren.

De woningen verschillen in grootte van 106 m2 tot 401 m2, verdeeld over een of meer woonlagen. Plafondhoogtes reiken tot zeven meter. Een aantal appartementen zijn in ruw beton gelaten. Alle woningen bieden een panoramisch zicht op de stad of de kustlijn van Oresund door de verdiepingshoge ramen, waarvan de aan de buitenzijde van de bestaande betonnen muren zijn geplaatst.

De laagste en hoogste verdiepingen van The Silo zijn publiek toegankelijk. De top van het gebouw bestaat uit een doos van spiegelend glas. Hierin is een restaurant gesitueerd dat de gasten rondom uitzicht biedt op de omgeving. Overdag weerspiegelt de glasgevel de lucht, ’s nachts lichten de bovenste verdiepingen op als een lantaarn. De begane grond biedt plaats aan een flexibele evenementenruimte.

Herontwikkeling
Met de combinatie van woon- en publieke functies wil COBE er voor zorgen dat het gebouw de hele dag levendig is en dat The Silo naast een woongebouw ook een bestemming in Kopenhagen is, aldus Stubbergaard. En “een stedelijk baken voor de nieuwe ontwikkeling van Nordhavn.”

Het ontwerp voor de transformatie heeft COBE gemaakt in opdracht van Klaus Kastbjerg en NRE Denmark – de laatste trad ook als aannemer van het project op. Balslev and Wessberg was betrokken als ingenieursbureau. De openbare ruimte bij The Silo is eveneens ontworpen door COBE. 

Andere nieuwsberichten

Nederlands-IJslands ontwerpteam wint competitie centrale bibliotheek Reykjavik

Vandaag, 15:03

Bouw woontoren De Vrijheid in Bajeskwartier Amsterdam gestart

Vandaag, 12:00

Multifunctionele ontwikkeling van Superimpose Architecture in China opgeleverd

Vandaag, 11:38

Voorstel voor sociale woningbouw boven ruimtes voor makers in M4H

Vandaag, 10:45

Eerste ingestorte stenen gewelf Notre-Dame hersteld

2 uur geleden

De Jonge: nog te veel fouten met energielabels van gebouwen

Vandaag, 12:26

Utrecht wil bewoners gedwongen van gas af

Vandaag, 09:45

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met hoog energielabel

30 november, 10:17

Kabinet wil twee nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

30 november, 9:40

Haagse Woonprijs 2022 toegekend aan Leyhof

29 november, 3:29
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan