Reimar von Meding
Copyright: KAW
Reimar von Meding
Copyright: KAW

En route: architect Reimar von Meding (KAW) reist zakelijk met de trein

19 juli 2017, 11:40
De manier waarop we ons door het (stedelijk) landschap bewegen is snel aan het veranderen. Deze zomer interviewt de redactie van Architectenweb daarom een aantal ontwerpers die hier hun eigen visie op of beleving bij hebben. In het eerste deel vertelt architect Reimar von Meding van KAW waarom hij al zijn zakelijke reizen naar opdrachtgevers nu met de trein aflegt en hoe hem dat bevalt.

Tot eind vorig jaar deed architect Reimar von Meding van KAW bijna al zijn zakelijke reizen nog met de auto, maar begin dit jaar is hij volledig overgestapt op de trein. “Ik liep al een tijd rond met het idee. Anderen hebben aan het begin van het jaar misschien de ambitie om meer te gaan sporten, ik ben hiermee begonnen. En het is me heel goed bevallen.”

Met al onze auto’s stoten we in Nederland een gigantische hoeveelheid CO2 uit, om nog maar te zwijgen over al het fijnstof dat autoverkeer genereert en de uitputting van fossiele brandstoffen die er het gevolg van is. “Met ons bureau zitten we middenin een herprofilering. Begin volgend jaar zullen we daarmee naar buiten komen. In dat proces zijn we onze ambitie steeds scherper en consistenter aan het omschrijven, maar het blijft soms ook nog abstract. Daarop heb ik gezegd: dan begin ik hier.”

“Het is eenvoudig om naar de auto te blijven grijpen”, vertelt Von Meding. Het reizen met de trein vergt even een omslag in denken, maar de overstap was eenvoudiger dan hij zelf had verwacht. Er wordt volgens hem vaak flauw gedaan over de vertragingen die treinen hebben, maar als hij het vergelijkt met de vertragingen die hij in de auto meemaakte, dan valt het hem allemaal reuze mee. “In de auto had ik bijna dagelijks flinke vertraging, in de trein is het sporadisch.”

Ja, de reis duurt van deur tot deur soms iets langer. “Maar in Nederland heb je het dan over maximaal 15 tot 30 minuten per reis. De tijd die ik in de trein kan werken, compenseert die extra reistijd ruimschoots.”

Eerste klasse
Om comfortabel met de trein te reizen heeft Von Meding ervoor gekozen eerste klasse te reizen. Ten opzichte van de tweede klasse heeft dat een aantal voordelen: gegarandeerd een zitplaats, ook een iets ruimere plek, en een laadpunt voor laptop en mobiele telefoon.

Von Meding plant zijn dag zo dat hij in de trein veel schrijfwerk kan doen. Hij ervaart nog wel enige schroom om te bellen. “Dan heb je toch het gevoel dat je anderen ermee lastig valt, hoewel die toch ook de keuze hebben om in een stiltecoupé te gaan zitten.”
De internetverbinding in de trein is wel slecht, constateert Von Meding, daarom gebruikt hij vaak zijn mobiele telefoon als hotspot. Alle bestanden staan bij KAW in de cloud en via een continue synchronisatie naar zijn laptop zijn de relevante bestanden ook altijd zonder internet te bewerken. Zodra de laptop van Von Meding weer op de wifi zit, worden de door hem aangebrachte wijzigingen automatisch geupload.

Bij het voor- en natransport leunt hij nu nog veel op de bus/tram/metro, maar hij wil daarnaast nu ook de OV-fiets gaan gebruiken. Privé heeft hij ook een abonnement genomen op een deelauto. “Maar die heb ik nog niet nodig gehad.”

Volledige bureau over op de trein?
Zijn collega’s wil Von Meding stimuleren dezelfde, duurzame stap te maken. “We zijn daar nu een plan voor aan het ontwikkelen en willen mensen niet dwingen, maar het zo aantrekkelijk mogelijk voor ze maken.” De regel die hij wil invoeren is dat eerst gekeken wordt of de bestemming met het openbaar vervoer bereikt kan worden, dat pas als dat niet lukt de auto genomen wordt.

“Bij de excursie die we binnenkort met het bureau naar Berlijn organiseren, geven we het goede voorbeeld door niet te vliegen maar met de trein te gaan”, vertelt Von Meding.

Voor de personen in het bureau zonder leaseauto heeft KAW per vestiging ook een gemeenschappelijke auto voor zakelijke ritjes. Op termijn moet dan een elektrische auto worden, vindt Von Meding. Een auto met significant bereik is nu nog aan de dure kant.
En eigenlijk nog beter zou zijn als bedrijven dergelijke auto’s onderling ook nog zouden delen. Von Meding: “collectieve oplossingen zijn altijd efficiënter.” Een inspirerend initiatief op dat punt vindt hij WeDriveSolar, waar elektrische auto’s binnen een buurten gedeeld worden.

Hoe reageren opdrachtgevers op zijn duurzame leefstijl? Onlangs werd Von Meding benaderd door een opdrachtgever die erover gehoord had en enthousiast wilde weten hoe hij dit precies deed. Dat is wat Von Meding wil bereiken: met elkaar de boel in beweging brengen en zowel efficiënter als duurzamer aanpakken. Daarbij geeft hijzelf graag het goede voorbeeld. 


Heb jij een voorliefde voor een bepaald vervoersmiddel of een eigen manier waarop je je door het (stedelijk) landschap beweegt, en zou je het leuk vinden om hierover geïnterviewd te worden? Geef je dan op voor de zomerserie 'En route' door een e-mail te sturen naar redactie@architectenweb.nl en wie weet figureer jij straks ook in deze serie.

Andere nieuwsberichten

Gouden A.A.P. 2020 voor Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West

Gisteren, 18:00

Depot Boijmans van Beuningen klaar voor 'zilveren opening'

Gisteren, 16:57

Nieuwe concertzaal in middeleeuwse Bijlokehospitaal Gent

Gisteren, 15:17

Winnaars ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal bekend

Gisteren, 13:30

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

Gisteren, 17:20

Waterschap gaat IJsselmeerdijk in Flevoland aanpakken

Gisteren, 12:40

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

23 september, 2:09

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

23 september, 9:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

23 september, 9:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

22 september, 4:00
Michiel van RaaijHoofdredacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan