Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie
Copyright: Paula Romein fotografie

Nieuwbouw als een doos in het weiland

10 juli 2017, 16:36
HD Architectuur heeft de nieuwbouw voor BluePrint Automation (BPA) even symbolisch als functioneel vormgegeven als een verpakkingsdoos. Op specifieke plekken opent het volume zich naar de omgeving.

Als gevolg van de groei die BPA, producent van verpakkingssystemen, de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, had de onderneming behoefte aan een groter bedrijfsgebouw. Locatie voor de nieuwbouw is het voormalige fabrieksterrein van Den Oudsten in Woerden.

Het perceel ligt aan de rand van de stad, langs de Steinhagenseweg en de Carrosserieweg. De kavel is de overgang tussen stedelijke (bedrijfs)bebouwing en het open landschap. In overleg met de gemeente zijn de contouren bepaald voor een goede landschappelijke inpassing van het grote bedrijfspand.

Als gebaar naar het landschap, legt HD Architectuur uit, is het gebouw ten opzichte van de naastgelegen bebouwing naar achteren geplaatst. Basis van het gebouwontwerp vormt het grid van 5x5 meter, dat de gehele structuur bij de montage van de verpakkingslijnen indeelt. Vanuit dit grid is een constructief stramien van 20x20 meter ontstaan.

Functioneel
Het gebouw meet 160x60 meter. Bij de basisindeling is uitgegaan van een kantoorstrook met achterliggende bedrijfshal. Het pand is op de kavel gesitueerd vanuit de optimale logistiek, met de hoofdontsluiting via de Carrosserieweg naar de achterzijde van de kaveling. Hier bevindt zich zowel de bevoorrading als de uitvoer van de systemen.

De kantoorstrook is georiënteerd op het noordoosten, zodat medewerkers kunnen profiteren van daglicht zonder hinder te ondervinden van direct zonlicht en opwarming. Het kantoorgedeelte heeft, aldus HD Architectuur, “een relatie met het open groene landschap” en vormt “een representatief front op deze zichtlocatie aan de Steinhagenseweg.”

Het architectenbureau heeft als buffer aan de zuidzijde magazijn-, fabricage- en opslagfuncties ontworpen. Op de verdieping ligt aan deze zonzijde juist de kantine met open terras. Hierachter is de montagehal als een grote ruimte gesitueerd, die daglicht krijgt via noorderlichtkappen op het dak.

Verticale geledingen met accenten
De wens voor een enkel volume, waarin zowel kantoor als hal zouden zijn opgenomen, heeft HD Architectuur vertaald naar een symbolisch ontwerp: een functionele verpakkingsdoos. Over de lengte wordt het gebouw visueel opgedeeld middels een verticale geleding. Dit heeft de architect bereikt door open en gesloten stroken als penanten.

De verticale geleding is om de hoek van de Steinhagenseweg en de Carrosserieweg doorgezet, wat het gebouw de gewenste tweezijdige oriëntatie geeft. In de lange voorgevel is de geleding onderbroken door het venster van de kantine en overlegruimtes, tevens een vlak voor het bedrijfslogo.

De kwalitatief gelijkwaardige zijgevel heeft een verbijzondering gekregen in de vorm van een betonnen kader rond het terras van de kantine. Eenzelfde betonnen kader accentueert de hoofdentree. De gevel is voorts uitgevoerd in glas en een bekleding met stalen trapeziumprofiel. De industriële uitstraling van de gevelbekleding heeft de architect gecombineerd met een warme champagne-aardetint.

Opdeelbaar en uitbreidbaar
Met het oog op aanpasbaarheid in de toekomst biedt de vormgeving van het gebouw mogelijkheden tot uitbreiding. Ook is het pand programmatisch en esthetisch voorbereid om het in maximaal vier gebouwdelen met elk een eigen hoofdentree op te splitsen.

De zijgevels kennen een onderverdeling met translucente daglichtstroken, waarmee banen van circa 20 meter zijn ontstaan Bij een uitbreiding kan dit ritme worden doorgezet, legt HD Architectuur uit. Het kantoor blijft aan de voorzijde van het gebouw, waardoor geen wijzigingen aan deze gevel nodig zijn. 

Andere nieuwsberichten

Woongebouw Woldringlocatie in Groningen opgeleverd

Vandaag, 14:15

Lichtgevende dovenetels langs de Traverse Heeswijk-Dinther

Vandaag, 09:46

Mastenbroek presenteert actieplan om stikstofuitstoot te verlagen

Gisteren, 16:20

Johann Eckartz wint Euregionale Architectuur Prijs 2019

Gisteren, 14:42

Laurien Keller partner bij BNLA architecten

Vandaag, 14:57

'Verdrievoudiging openbare toiletten gewenst'

Vandaag, 10:29

'Grote kosten voor gemeenten door PFAS-beleid'

Gisteren, 09:37

Video: masterclass Ben van Berkel in Haarlem

15 november, 3:06

'Huidige PFAS-meting geeft onbetrouwbaar beeld'

15 november, 9:58

Foto's Chinese spektakelarchitectuur gebundeld in boek

14 november, 4:27
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan