Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio
Copyright: DP6 architectuurstudio

Woningen en kantoor DUWO in oud faculteitsgebouw

5 mei 2017, 10:51
In de voormalige TU-faculteit Physica en Elektrotechniek in Delft zijn 47 woningen voor internationale studenten en het kantoor van studentenhuisvester DUWO ondergebracht. DP6 architectuurstudio heeft het rijksmonumentale pand aan de Kanaalweg geschikt gemaakt voor diens nieuwe functie. Het interieur is zoveel mogelijk in de oude luister hersteld.

 Het uit 1903 stammend gebouw, ontworpen door Jacobus van Lokhorst, is oorspronkelijk gebouwd als laboratorium van de faculteit Physica en Elektrotechniek. De sfeer in het gebouw werd bepaald door karakteristieke elementen als de glas-in-loodramen en de gewelfde plafonds. Door de jaren heen heeft het pand verschillende aanpassingen ondergaan.

DP6 heeft de latere toevoegingen zoveel mogelijk verwijderd om de neogotische grandeur van het pand in ere te herstellen. Zo zijn wanden verwijderd, waardoor er grotere ruimtes zijn ontstaan en werden de verlaagde plafonds weggehaald, zodat de originele troggewelven weer zichtbaar werden. Verder zijn de originele terrazzo vloeren van hun latere vloerbedekking ontdaan.   

Op verschillende plekken in het gebouw zijn doorbraken en scheidingen gemaakt, afgewerkt met stalen kozijnen. Het binnenklimaat is verbeterd door alle binnenramen van de gevelkozijnen te vervangen door geïsoleerde beglazing. Daarnaast is er gekozen voor het zogenaamde BaOpt-systeem: door de lichte overdruk zijn voorzetramen voor de glas-in-loodramen overbodig.

De studentenwoningen zijn met een energielabel B gerealiseerd, meldt DP6. Dat gebeurde door onder meer binnen de zeer krappe spouw van de dubbele ramen elektrisch bestuurbare zonwering op te nemen en 175m2 PV-panelen op het platte dak te plaatsen.

Uitzicht

De woningen van het zogeheten PdD House bevinden zich aan de zijde van het Schiekanaal en hebben alle uitzicht op deze waterweg. De kantoren van DUWO en een informatiebalie voor internationale studenten zijn grotendeels aan de achterzijde gesitueerd, aan een nieuw plein dat de verschillende omliggende gebouwen met elkaar verbindt.

De bestaande, rijk gedecoreerde villawoning die onderdeel is van het complex is tevens herbestemd als kantoorruimte. In het gebouw zijn twee collegezalen, waarvan een in oude luister is hersteld en een is herbestemd als ruimte voor vergaderingen, tentoonstellingen en recepties.

Aan het exterieur is zeer terughoudend ingegrepen om een maximale aansluiting met de historische stedelijke omgeving te behouden, aldus DP6. Aan de westgevel zijn drie bestaande ramen naar beneden uitgezaagd om een tweede hoofdentree te creëren voor de publieksingang van DUWO en een latere, voornamelijk niet-monumentale uitbreiding aan de zuidkant is verwijderd; de ‘wond’ van deze ingreep is bekleed met cortenstaal.

Andere nieuwsberichten

Barcode Architects transformeert deel van Berlijnse brouwerij

Gisteren, 17:49

Architectuurcentra opereren in coronatijd: AIR Rotterdam

Gisteren, 16:06

Architectenbureau verbouwt cinema tot eigen kantoor

Gisteren, 14:47

Brouwerij Eylenbosch krijgt herbestemming naar ontwerp OSK-AR

Gisteren, 10:25

Boek toont mooie en lelijke kanten postmoderne architectuur

Gisteren, 14:06

Ondernemers komen met nieuw plan voor uitbreiding Kuip

Gisteren, 09:43

Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 van start

8 april, 9:23

Het is zo'n drie decibel stiller in Nederland

7 april, 1:50

ABN AMRO voorziet daling huizenprijzen door coronacrisis

7 april, 11:13

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

6 april, 3:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan