Xaveer Geyter Architecten wint EPO competition

21 december 2004, 9:17
Xaveer Geyter Architecten wint de eerste prijs van de European Patent Office competition, een project voor een kantoorgebouw in Den Haag van meer dan 70.000m²..

Project informatie
Deze nieuwe fase in de ontwikkeling van de Europees Patenten Office (EPO) site in Rijswijk met een nieuw kantoorgebouw van 70 000 m² is een scharniermoment om de relatie tussen de site en zijn omgeving te reorganiseren. Op dit moment kan die relatie eerder omschreven worden als anoniem en banaal, zowel in de aanleg van de site zelf als in de architectuur van de verschillende gebouwen. Zo wordt de zuidzijde van de EPO site begrenst door een gesloten parkeergaragemuur terwijl de EPO plaza niet echt een representatieve entree creëert. De EPO gebouwen op de site hebben geen sterke samenhang en het geheel heeft zeker geen dynamische uitstraling naar de omgeving toe. Het creëren van een sterker beeld naar de autoweg, of naar de omgeving in het algemeen en een betere samenhang tussen de verschillende gebouwen vormen dan ook de basisuitgangpunten voor ons ontwerp. Tergelijkertijd is die hele zuidzijde pas heel recent gebouwd en de kwalitatieve groenaanleg op het dak ervan wordt uitermate geapprecieerd door de werknemers van EPO. Bouwen in het zuidelijke deel van de site zou dus betekenen dat recente investeringen en deze groenaanleg moeten verdwijnen. Een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is het statuut van het EPO II gebouw, in ons ontwerp kan dat gebouw blijven functioneren tijdens het bouwen van het nieuwe gebouw zodat er tijdelijk geen andere kantoren moeten gehuurd worden voor de werknemers in dit gebouw.

Concept site
Ons project stelt voor de zuidzijde van de site bijna onaangeroerd te laten en om al het programma te concentreren aan de entrée zijde van de plaza in de vorm van een toegangsgebouw. Dit nieuwe hybriede gebouw bestaat uit een verticaal gedeelte met grote openingen naar de Vervaartlaan toe en een horizontaal gedeelte langsheen en onder een nieuwe plaza. Het verticale gebouw bevat de bureauruimten, het horizontale bevat het congrescentrum en de multi-functionele ruimte, parkeerplaatsen, opslagruimten en regelt tevens alle verbindingen tussen de verschillende gebouwen. De hoofdtoegang van het gehele EPOcomplex blijft in het Hinge gebouw dat wordt bereikt via een verhoogde en nieuw aangelegde plaza die toegankelijk is door de openingen in het nieuwe bureaugebouw. Vanuit de Hinge zijn er dan verschillende binnenverbindingen naar de nieuwe bureau’s. Deze nieuwe compostie geeft EPO een sterk beeld en een nieuwe uitnodigende en prestigieuze voorgevel. Terzelfdertijd laat het een maximale verdere ontwikkeling van de site toe en kan het functioneren als een katalysator voor nieuwe meer dense ontwikkelingen aan de Vervaartlaan.

Landmark
Het 97 m hoge gebouw is ontworpen met een Janusgezicht. De voorgevel aan de Veraartlaan ziet eruit als een conglomeraat van verschillende torens die bovenaan verbonden zijn en onderaan een geaccidenteerd profiel hebben van trappen, hellingen,...De gevels van de verschillende torenvolumes zijn variaties van eenzelfde gevelsysteem, de verschillen worden bereikt door verschillende glaskleuren, verschillende graden van transparantie en variaties van gridlijnen. De gevel langs de plazazijde is een groot oppervlak met drie grote openingen erin en die een diepte krijgt door een supperpositie van verschillende lagen; een serie van verticale glazen vinnen aan de buitenzijde creeert een intense lichtreflectie die zichtbaar is vanaf de autosnelweg. Achter die vinnen bevindt zich een dubbele klimaatgevel die zon en geluidsproblemen oplost en die individuele natuurlijke verluchting toelaat. Een derde laag wordt samengesteld door een regelmatige bureauverdeling onderbroken door een serie van onregelmatige en driedimensionale vergaderruimten.

foto's en tekst : Xaveer Geyter Architecten

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Vandaag, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Vandaag, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Vandaag, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Vandaag, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Vandaag, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Vandaag, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Vandaag, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan