Xaveer Geyter Architecten wint EPO competition

21 december 2004, 9:17
Xaveer Geyter Architecten wint de eerste prijs van de European Patent Office competition, een project voor een kantoorgebouw in Den Haag van meer dan 70.000m²..

Project informatie
Deze nieuwe fase in de ontwikkeling van de Europees Patenten Office (EPO) site in Rijswijk met een nieuw kantoorgebouw van 70 000 m² is een scharniermoment om de relatie tussen de site en zijn omgeving te reorganiseren. Op dit moment kan die relatie eerder omschreven worden als anoniem en banaal, zowel in de aanleg van de site zelf als in de architectuur van de verschillende gebouwen. Zo wordt de zuidzijde van de EPO site begrenst door een gesloten parkeergaragemuur terwijl de EPO plaza niet echt een representatieve entree creëert. De EPO gebouwen op de site hebben geen sterke samenhang en het geheel heeft zeker geen dynamische uitstraling naar de omgeving toe. Het creëren van een sterker beeld naar de autoweg, of naar de omgeving in het algemeen en een betere samenhang tussen de verschillende gebouwen vormen dan ook de basisuitgangpunten voor ons ontwerp. Tergelijkertijd is die hele zuidzijde pas heel recent gebouwd en de kwalitatieve groenaanleg op het dak ervan wordt uitermate geapprecieerd door de werknemers van EPO. Bouwen in het zuidelijke deel van de site zou dus betekenen dat recente investeringen en deze groenaanleg moeten verdwijnen. Een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is het statuut van het EPO II gebouw, in ons ontwerp kan dat gebouw blijven functioneren tijdens het bouwen van het nieuwe gebouw zodat er tijdelijk geen andere kantoren moeten gehuurd worden voor de werknemers in dit gebouw.

Concept site
Ons project stelt voor de zuidzijde van de site bijna onaangeroerd te laten en om al het programma te concentreren aan de entrée zijde van de plaza in de vorm van een toegangsgebouw. Dit nieuwe hybriede gebouw bestaat uit een verticaal gedeelte met grote openingen naar de Vervaartlaan toe en een horizontaal gedeelte langsheen en onder een nieuwe plaza. Het verticale gebouw bevat de bureauruimten, het horizontale bevat het congrescentrum en de multi-functionele ruimte, parkeerplaatsen, opslagruimten en regelt tevens alle verbindingen tussen de verschillende gebouwen. De hoofdtoegang van het gehele EPOcomplex blijft in het Hinge gebouw dat wordt bereikt via een verhoogde en nieuw aangelegde plaza die toegankelijk is door de openingen in het nieuwe bureaugebouw. Vanuit de Hinge zijn er dan verschillende binnenverbindingen naar de nieuwe bureau’s. Deze nieuwe compostie geeft EPO een sterk beeld en een nieuwe uitnodigende en prestigieuze voorgevel. Terzelfdertijd laat het een maximale verdere ontwikkeling van de site toe en kan het functioneren als een katalysator voor nieuwe meer dense ontwikkelingen aan de Vervaartlaan.

Landmark
Het 97 m hoge gebouw is ontworpen met een Janusgezicht. De voorgevel aan de Veraartlaan ziet eruit als een conglomeraat van verschillende torens die bovenaan verbonden zijn en onderaan een geaccidenteerd profiel hebben van trappen, hellingen,...De gevels van de verschillende torenvolumes zijn variaties van eenzelfde gevelsysteem, de verschillen worden bereikt door verschillende glaskleuren, verschillende graden van transparantie en variaties van gridlijnen. De gevel langs de plazazijde is een groot oppervlak met drie grote openingen erin en die een diepte krijgt door een supperpositie van verschillende lagen; een serie van verticale glazen vinnen aan de buitenzijde creeert een intense lichtreflectie die zichtbaar is vanaf de autosnelweg. Achter die vinnen bevindt zich een dubbele klimaatgevel die zon en geluidsproblemen oplost en die individuele natuurlijke verluchting toelaat. Een derde laag wordt samengesteld door een regelmatige bureauverdeling onderbroken door een serie van onregelmatige en driedimensionale vergaderruimten.

foto's en tekst : Xaveer Geyter Architecten

Andere nieuwsberichten

Studio Modijefsky ontwerpt rijk interieur voor café-restaurant Polly Goudvisch

Gisteren, 15:30

Avond over 'Nieuwe vormentaal in houtarchitectuur’ in Pakhuis De Zwijger

1 juni, 2:19

Heldere uitstraling voor herontwikkeld kantoorpand in centrum Utrecht

1 juni, 12:27

EVA architecten ontwerpt demontabel houten kantoorpand

31 mei, 3:44

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

Gisteren, 14:06

Woningplatform ziet interesse voor schaars huuraanbod stijgen

1 juni, 9:40

Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

30 mei, 10:51

Boek brengt brutalistische gebouwen in Nederland in kaart

25 mei, 3:56

VDL Groep wil De Meeuw volledig overnemen

25 mei, 2:06

Noord-Holland vraagt 1,2 miljard voor landelijk gebied

24 mei, 3:24
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan