Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: OTH architecten
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: OTH architecten
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne
Copyright: Christiaan de Bruijne

Architecturale route door rijkskantoor Zwijndrecht

18 april 2017, 12:25
Het voormalige laboratorium van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Zwijndrecht biedt sinds enige tijd onderdak aan drie rijksdiensten. OTH architecten heeft het kruip-door-sluip-doorkarakter van het gebouw opgelost met de introductie van een verbindende ‘route architecturale’.

De NVWA, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (iSZW) zijn de gezamenlijke gebruikers van het verbouwde laboratorium in Zwijndrecht. Een groot deel van de voormalige laboratoriumomgeving is getransformeerd naar een activiteit-gerelateerde werkomgeving, met eigen en gedeelde gebieden voor de drie diensten.

OTH heeft de opgave, na het winnen van de competitie, samen met Bouwbedrijf Pennings en Terberg Totaal Installaties als Design & Build uitgewerkt. Daarbij moest een antwoord worden gevonden op de ruimtelijke complexiteit van het gebouw, dat stamt uit 2003 en is ontworpen door Ton Venhoeven.

Verbindende route
De veelvormigheid, niveauverschillen en het feit dat het gebouw in de loop der jaren was dichtgeslibd, bemoeilijkten voor gebruikers de oriëntatie. Als oplossing is nu een doorlopende route gecreëerd; die verbindt via de verschillende atria en een slinger van trappen de verschillende verdiepingen met elkaar.

De entree op de begane grond is zo direct verbonden met het multifunctionele werkcafé (begane grond en eerste verdieping), centrale ankerpunten (tweede en derde verdieping) en het vergadercentrum (vierde verdieping).

Eigen en gedeelde plekken
Het werkcafé en het vergadercentrum worden door de drie diensten gezamenlijk gebruikt. Het centraal in het gebouw gelegen werkcafé functioneert met name als een organisatie-overstijgende ontmoetingsplek door de inrichting met verschillende lounge-, werk-, overleg- en eetplekken.

In de werkomgeving heeft elke rijksdienst een eigen gebied, legt OTH uit, met het oog op het functioneren van interne processen. Echter, tussen de diensten bestaan geen fysieke scheidingen, zodat samenwerking en kennisdeling optimaal kunnen plaatsvinden. Daarnaast schept dit de flexibiliteit voor inkrimpen en uitbreiden van de werkvlekken.

Kaders
De ‘filmische ervaring’ die Venhoeven met het gebouw en het interieur voor ogen stond, heeft OTH gerespecteerd. Het architectenbureau heeft getracht de blik van de gebruiker, Venhoeven indachtig, te kaderen en het architectonisch concept van het gebouw te versterken, maar tegelijkertijd meer openheid en lucht te realiseren.

De nieuwe route door het gebouw noemt het bureau een ‘route architecturale’, waarbij stalen kaders de toegangen tot de verdiepingen accentueren. Interessante uitzichten richting de omgeving worden sterker dan voorheen ingekaderd. De route architecturale eindigt met een wijds uitzicht op de omgeving vanuit de foyer van het vergadercentrum.

Daglicht
Daglicht neemt in het ontwerp van OTH een zeer belangrijke plek in. Ruimtes door het rijkskantoor lopen altijd richting het licht en het uitzicht, wat de oriëntatie ondersteunt. Daglicht dringt tot diep in het gebouw dankzij doorbraken in de atriumgevels en de toepassing van lichte materialen. Daglicht heeft ook in belangrijke mate de ordening van functies en verhoudingen van ruimtes bepaald.

Doordat natuurlijk licht een voorname plaats inneemt in het ontwerp, heeft het architectenbureau terughoudend kunnen omgaan met kleur en materiaal. Met bijvoorbeeld kleuraccenten, bijzondere materialen en grafische uitingen zijn plekken als overlegplekken en ankerpunten verbijzonderd.

Identiteit
Een terughoudend kleurgebruik zorgt voor een rustig beeld bij de veelvormigheid van de architectuur. Grafische patronen – gestikt op gestoffeerde wanden en opgenomen in vloerafwerking en in folies op de glaswanden – zijn afgeleid van de vormgeving van het gebouw en van het rivierenlandschap rond Zwijndrecht.

De Indentiteitsuitingen in het rijksgebouw te Zwijndrecht zijn bewust toegespitst op het gebouw en de omgeving en niet op de individuele gebruikers, legt OTH uit. Door hiervoor te kiezen blijven het gebouw en de inrichting flexibel inzetbaar; dat was één van de belangrijkste uitgangspunten.  

Andere nieuwsberichten

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

Gisteren, 14:56

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

Gisteren, 14:56

Bouw sluitstuk Newport Nesselande van start

Gisteren, 11:24

Stadsbestuur Rotterdam keurt masterplan Feyenoord City goed

17 oktober, 5:22

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

Gisteren, 15:27

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

Gisteren, 09:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

17 oktober, 2:58

Smal huis van Erwin Wurm te zien in Oude Kerk Delft

17 oktober, 11:33

Renovatie Binnenhof definitief jaar uitgesteld

17 oktober, 9:40

Kerkgebouw voor twee genootschappen in Leidsche Rijn

16 oktober, 4:33
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt