Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode

Villa met een twist tussen nostalgische nieuwbouw

13 maart 2017, 16:38
Binnen het stedenbouwkundige kader van nostalgische architectuur heeft MVRDV een villa gerealiseerd met een eigentijdse twist. Casa Kwantes heeft aan de tuinzijde een volledig glazen gevel, die zich kromt rond een binnenplaats.

Het door MVRDV ontworpen Casa Kwantes, met een oppervlak van 480 m2, is gelegen op een voormalig ziekenhuisterrein in de regio Rotterdam. Uitgangspunt bij het project is de combinatie van privacy voor de bewoners met een licht en open interieur, binnen ene door de gemeente gegeven kader van jaren-dertig-architectuur.

Gesloten versus open
Aan de straatkant zorgt de gesloten buitengevel voor een minimale inkijk. De bakstenen gevel wordt hier enkel doorbroken door elementen in de stijl van de Amsterdamse School, aldus MVRDV: een raam in de vorm van een raster uit metselwerk en een gebogen inkeping naar de ingang van de villa.

De tuinzijde van de woning is op het zuiden georiënteerd en volledig open om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten vallen. Aan deze zijde heeft het architectenbureau het modernisme een draai gegeven en eigentijds gemaakt. De volledig glazen achtergevel kromt zich om de binnenplaats met een olijfboom.

Rond de binnenplaats
Na binnenkomt voert een kleine vestibule naar een dubbelhoge centrale hal. Die grenst op de begane grond aan de leefruimtes.  De woonkamer en de bibliotheek liggen langs de glazen gevel en bieden zicht op de binnenplaats en de tuin.

De vloeren van de leefruimtes lopen over in de binnenplaats; daardoor wordt de buitenruimte, met de olijfboom als centraal oriëntatiepunt, onderdeel van de woning. Aan de andere kant van de tuin bevindt zich een beschutte patio en barbecueplaats.

Verbinding
Keuken, pantry en toilet zijn gelegen langs de gesloten noordgevel en grotendeels verwerkt in een kastenwand. Op de bovenverdieping bevinden zich drie slaapkamers, badkamers, wasruimte en een extra gastenkamer. De kelder is ingericht voor technische installaties en extra opslagruimte.

Doordat de glazen gevel zich rond de binnenplaats krult, is er vanuit elke kamer, op zowel de begane als de verdieping, zicht naar de andere kamers in de villa. Op de bovenverdieping zorgt een ruim balkon langs de hele gevel ook voor een fysieke verbinding tussen alle bovengelegen vertrekken.

Zelfvoorzienend
Met een aardwarmtepomp, warmtewisselaar en zonnepanelen op het dak kan de woning geheel in eigen, bovendien duurzame, energie voorzien. Alle voorzieningen zijn elektrisch; de villa maakt geen gebruik van gas.

Door de oriëntatie op het zuiden ontvangen de leefruimtes zoveel mogelijk daglicht en zonnewarmte. Tegelijkertijd kragen de bovenliggende vloer en de dakrand deels uit boven de ramen zodat voor de woonvertrekken schaduw wordt gecreëerd, legt MVRDV uit. 

Andere nieuwsberichten

Vloeiende lijnen en afgeronde vormen voor woongebouw Ede

1 uur geleden

Groen licht voor nieuwe bediencentrale haven Scheveningen

Vandaag, 10:46

Hellingbaan verbindend element in getransformeerde Citroëngarage Noord

Gisteren, 14:43

Sabine Marcelis doet interventie in Barcelona Paviljoen

Gisteren, 14:08

Alternatieve reisgids voor 'treurplekken' in Nederland

Vandaag, 13:30

'Verhuizing marinierskazerne naar Vlissingen van de baan'

Vandaag, 09:11

Architectuurcentrum Rondeel viert 25-jarig jubileum

Gisteren, 16:10

EIB verwacht korte terugval in bouwsector

Gisteren, 10:28

Vlaamse architectuur vertaald naar andere stedelijke contexten

21 januari, 1:21

'Hergebruik producten en grondstoffen loopt wereldwijd terug'

21 januari, 10:08
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan