Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn
Copyright: Studio Kustlijn

Studio Kustlijn wint prijsvraag Schalkwijk-Midden

23 februari 2017, 14:05
Studio Kustlijn heeft de ideeënprijsvraag Schalkwijk-Midden in Haarlem gewonnen. Het bureau won met een voorstel om ter plaatse van een leegstaande kantorenstrip een heuvelachtig landschap met woon- en werkvoorzieningen te realiseren. Dat heeft organisator van de prijsvraag BNSP bekendgemaakt.

De kantorenstrip Schalkwijk-Midden, die tussen vier naoorlogse wijken ligt, wordt getransformeerd tot een hoogstedelijk gebied met ruimte voor achthonderd tot duizend woningen en 750 arbeidsplaatsen. In het voorjaar van 2016 heeft ZUS samen met conceptbureau ’t Idee de opdracht gewonnen voor het creëren van een identiteit en het maken van het stedenbouwkundig en landschapsontwerp.

De bureaus wonnen de opdracht met een schetsontwerp voor een glooiend stedelijk landschap waarbij de bestaande en nieuwe bebouwing worden ingebed in een weelderig en kleurrijk bos. Op dit moment werkt ZUS het schetsontwerp uit tot een voorlopig ontwerp en een handboek stedenbouw. Bij de BNSP-prijsvraag is het schetsontwerp aangeleverd als inspiratiedocument.

De centrale vraag bij de door Jong BNSP georganiseerde ideeënprijsvraag luidde: hoe ziet het toekomstig woon-werklandschap Schalkwijk-Midden eruit? Volgens de jury heeft het Haagse Studio Kustlijn de opgave het best beantwoord, met een voorstel waarin de functies worden ingebed in een glooiend landschap. Niet alleen de ruimtes tussen de gebouwen zijn publiek toegankelijk, maar ook (deels) de groene daken van de gebouwen.

Drie lagen

Het concept Haarlemse Heuvels bestaat uit drie lagen, legt Studio Kustlijn uit. De bovenste laag is een glooiend landschap en vormt het park. Door het park worden wandel- en fietsroutes afgewisseld met duidelijk pleinen. De tweede laag is bebouwing met verschillende functies. Door een getrapte vorm en glooiend groendak wordt de bebouwing samengesmolten met het park.

De derde laag en het diepste punt van het landschap is het parkeren. Met diverse doorkijken en aantrekkelijke toegangen wordt de parkeergarage verbonden aan een dynamisch landschap, aldus Studio Kustlijn. Aan de randen van de pleinen is ruimte voor publieke functies in de vorm van onder meer horeca, workshopruimte, markten en festivals.

Qua bebouwing is gekozen voor verschillende typologieën. Het wonen is voornamelijk laag en meer in verbinding omliggende wegen. De lage bebouwing gaat zoveel mogelijk op in de groene omgeving. De kantoren zijn hoger en hebben uitzicht over het park. Alle bebouwing is opgezet is standaard beukmaten zodat deze toekomstbestendig en klaar voor een eventuele functiewijziging zijn.

Op de Amerikaweg waar langzaam verkeer rijdt staat de bebouwing parallel aan de straat, waardoor een uitstraling ontstaat van een boulevard. Op de Europaweg staat de bebouwing haaks op de route. Door de doorkijken tussen de bebouwing vangt het snellere verkeer een glimp op van het binnengebied.

‘Iconische waarde’

De jury roemt het ontwerp om de ‘iconische waarde’ en de breuk die het maakt met de huidige opzet van Schalkwijk-Midden. “Door het heuvelachtige plan ontstaat er een totaal nieuw soort omgeving, die met een geweldige kwaliteit het gebied volledig op de kaart zet”, zo laat de jury weten.

“Het wonen en werken vloeit samen in een nieuw duinachtig landschap. Een kwaliteit die een enorme intrinsieke kracht heeft voor het nieuwe programma, maar ook voor de omgeving een mooie bijdrage levert en de nieuwe trots van Schalkwijk kan worden.”  

Aan het winnende bureau is een geldbedrag van 2.000 euro overhandigd. Alle ingezonden plannen voor de prijsvraag zijn tot en met 17 maart te zien in het Haarlemse ABC Architectuurcentrum. 

Andere nieuwsberichten

Rijk keramisch verleden als 'verhaal' voor centrum Tegelen

14 mei, 1:32

Kraaijvanger Architects ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

14 mei, 11:48

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 4:00

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

12 mei, 3:31

Serie discussies over diversiteit en inclusiviteit in de architectuur

14 mei, 2:48

BNA-leden krijgen extra tijd om voorzitter voor te dragen

14 mei, 10:05

Europese Commissie: einde aan vervuiling en lawaai in 2050

14 mei, 9:23

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

12 mei, 5:12

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

12 mei, 9:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

11 mei, 5:24
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan