Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders
Copyright: grafie Jannes Linders

Nieuwbouw voor school versmolten met Natlab

24 januari 2017, 14:14
Afgelopen najaar is het nieuwe onderkomen van het SintLucas College in Eindhoven in gebruik genomen. De (v)mbo-school heeft zijn intrek genomen in het getransformeerde Natlab en een aangrenzende nieuwbouw. Het ontwerp is gemaakt door cepezed, in samenwerking met Arup.

Het Natlab is het voormalig natuurkundig laboratorium van Philips op Strijp S, waar onder andere de cd en dvd zijn ontwikkeld. Er waren al enkele culturele instellingen gevestigd in het monumentale gebouw, nu heeft ook het SintLucas zich er gevestigd. Aan de achterzijde van het pand, op de plek van gesloopte bebouwing, is het nieuwbouwdeel van de onderwijsinstelling gerealiseerd.

De basisstructuur van het volume is gebaseerd op die van de oorspronkelijke bebouwing. Deze bestaat uit twee langgerekte bouwstroken met ieder twee lagen en een reeks paviljoens aan de noordwestkant. Aan de zuidzijde zijn beide stroken verbonden door een bouwblok waarin de culturele organisatie Plaza Futura is gevestigd. Met deze instelling werkt het SintLucas intensief samen.

In het ontwerp is alles gericht op het creëren van een creatieve ‘community’, meldt cepezed. Hierom is gekozen voor een ruimtelijke opzet met een aaneenschakeling van functies en een grote diversiteit aan ruimtes, waaronder theorie- en praktijklokalen, individuele studiecellen en docentenspreekkamers. De middenzone is geheel gericht op kruisbestuiving, ook met de buitenwereld.

Zo is in deze zone een commerciële straat opgenomen, met een rijk geoutilleerde printshop waar zowel de leerlingen als externe personen gebruik van kunnen maken. Ook de ontsluiting van zowel de oud- als nieuwbouw bevindt zich hier, aan de kop tegenover Plaza Futura. Recht erachter is het multifunctionele gebouwhart gesitueerd, dat dient als restaurant, expositieruimte, samenkonst- en opvoeringszaal.

Onder het motto ‘zien werken doet werken’, maar ook vanwege aspecten als daglichttoetreding en de ruimtelijke beleving, is veel aandacht besteed aan transparantie in het ontwerp. Een ander speerpunt is het creëren van een kleinschalig karakter en een gevoel van ‘thuis’ binnen de domeinen voor leerlingen.

Andere nieuwsberichten

Schoolgebouw met ruime vleugels rond een levendig hart

31 minuten geleden

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

‘Nederland schendt nog steeds klimaatafspraken’

Vandaag, 11:13

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan