Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: Oostgevel. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede detail. Atelier Kempe Thill
Copyright: Plattegrond 2e verdieping. Atelier Kempe Thill
Copyright: Situatie. Atelier Kempe Thill
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: Oostgevel. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede. Atelier Kempe Thill
Copyright: Doorsnede detail. Atelier Kempe Thill
Copyright: Plattegrond 2e verdieping. Atelier Kempe Thill
Copyright: Situatie. Atelier Kempe Thill

Wintertuinen bepalen aanzicht woonblok

9 januari 2017, 14:05
Bij de Porte de Montmartre in Parijs is afgelopen december een woonblok met vijftig sociale huurappartementen, ontworpen door Atelier Kempe Thill en Fres architects, opgeleverd. De rondom toegepaste wintertuinen nemen een centrale plek in het ontwerp in.

Het wooncomplex is gerealiseerd in een gebied met voormalige industriële gebouwen en appartementengebouwen uit de jaren zestig van de vorige eeuw, gelegen langs de Périphérique. Parijs transformeert het gebied naar een hedendaagse woonomgeving.

Historisch naar hedendaags
Dat het gebied is gelegen in het centrum van Parijs, met haar belangrijke historie, hebben Atelier Kempe Thill en Fres architects als belangrijke inspiratiebron genomen. Daarbij hebben de architecten met name de negentiende-eeuwse stedenbouw als uitgangspunt genomen.

Met deze context hebben de architecten zich afgevraagd wat hier het geschiktste actuele thema voor stedelijke huisvesting zou zijn. Welke typologie biedt “die substantiële en coherente kwaliteiten, dat het de basis zou kunnen vormen voor een prototype voor de 21ste eeuw”, aldus legt Atelier Kempe Thill de benaderingswijze uit.

Concept
De architecten zijn uitgekomen op een consequent toegepaste wintertuin als conceptuele basis voor het project. Een wintertuin vervult, naast de recreatieve, meerdere functies. Hij vormt een klimaatbuffer in winter en zomer, hij zorgt voor demping van verkeersgeluid, en ruimtelijk biedt de wintertuin zowel een uitbreiding van de leefruimte als een vergroting van de privacy.

“De wintertuin kan tevens worden gezien als een hedendaagse interpretatie van de kenmerkende balkons langs de gevels van veel Hausmann-appartementengebouwen”, voegt Atelier Kempe Thill toe. Het appartementencomplex bij Porte de Montmartre is rondom voorzien van wintertuinen met glazen schuifpuien.

Twee compacte blokken
Om dit – architectonisch en economisch – mogelijk te maken, is het complex uitgevoerd in twee compacte blokken, gescheiden door een gedeelde binnentuin. Over de gehele lengte van het complex is een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd.

In de plint van beide gebouwen zijn gezamenlijke en publieke faciliteiten gesitueerd; naast een fietsenstalling en conciërgeruimte bevinden zich op de begane grond een moeder-kindcentrum en een tandartsenpraktijk. Vanuit de binnentuin zijn beide appartementenblokken ontsloten.

De vijftig appartementen liggen op de eerste tot en met de vijfde verdieping van beide blokken, georganiseerd rond een centrale kern. Nagenoeg alle appartementen zijn georiënteerd op de hoeken en hebben uitzicht naar twee zijden. De hoeken zijn vrijgehouden van kolommen, wat – samen met de overhoekse wintertuinen – een ruimtelijk effect geeft, zowel van binnenuit als van buitenaf gezien.

Andere nieuwsberichten

Studio Rianknop presenteert zelfbouwwoning Amsterdam-Noord

Gisteren, 12:26

Heijmans en AM gaan woningen bouwen in Feyenoord City

Gisteren, 10:56

Eerste woongebouw Rijnhaven in Alphen aan den Rijn klaar

4 maart, 4:52

BAM Bouw en Techniek realiseert politiebureau Zeeburgereiland

4 maart, 4:24

Woonwijk uit jaren zeventig verwarmd met behulp van waterstof

Gisteren, 10:03

'Lokale conflicten over duurzame plannen moeilijk te voorkomen'

Gisteren, 09:32

Provincies zijn verdeeld over nieuwe kerncentrale

4 maart, 3:57

Meer laadpunten in parkeergarages

4 maart, 2:35

Provincie en gemeenten steken tot 330 miljoen in Noord-Brabant

4 maart, 9:59

Mobiliteitsalliantie wil jaarlijks drie miljard euro van regering

4 maart, 9:18
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan