Copyright: The Curve ( SKEPP design+build)
Copyright: David van der Boon en Didier Mulkens ( SKEPP design+build)
Copyright: Daniël Koudijs ( SKEPP design+build)
Copyright: The Curve ( SKEPP design+build)
Copyright: David van der Boon en Didier Mulkens ( SKEPP design+build)
Copyright: Daniël Koudijs ( SKEPP design+build)

Unitz: “Een hoog opleverniveau”

23 december 2016, 10:32
In samenwerking met SKEPP design+build publiceert Architectenweb binnen de themaperiode ‘Kantoren’ een serie interviews rond vernieuwende kantoorconcepten. In het elfde en laatste deel staat Unitz centraal. In gesprek met David van der Boon, commercieel beheerder bij Kroonenberg Groep, en met Didier Mulkens, makelaar bij Van Gool/Elburg Vastgoedspecialisten, in gebouw The Curve in Amsterdam Noord. Daarna komt ook een van de gebruikers van Unitz aan het woord.

Tekst Mattijs Kaak

Wat vormt de essentie van jullie concept?
Daniël van der Boon en/of Didier Mulkens: "Wij verhuren zelfstandige, hoogwaardige en flexibele kantoorruimtes. Een huurder beschikt bij Unitz exclusief over een eigen kantoor. De gemeenschappelijke ruimten, waaronder een van alle gemakken voorziene keuken, worden met elkaar gedeeld. Het opleveringsniveau is zeer hoog. Elke huurder betrekt op de eerste dag van zijn verblijf een strakke, nieuwe kantoorruimte.”

“Dat is ook de reden dat de units voor minimaal een termijn van één à twee jaar verhuurd worden. Soms opteert men voor korter, maar als de huur al na een paar maanden beëindigd zou worden, moet zo'n kantoor als 'gebruikte ruimte' volgens onze maatstaven toch compleet vernieuwd worden. Die vorm van flexibiliteit bieden wij dus niet. Dit vormt geen probleem. Onze huurders hebben over het algemeen een wat langere scope. Het betreft hier immers min of meer gevestigde bedrijven, die weten waar ze in de toekomst met hun bedrijf heen gaan. Startups vormen niet onze primaire doelgroep."

Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?
"Toch in de eerste plaats de zelfstandige unit met een eigen voordeur. Een huurder heeft een autonome ruimte, maar kan zich toch ook onderdeel voelen van een groter geheel. In een gebouw van ons zitten vaak verwante bedrijven. Veelal zakelijke dienstverleners: accountants, advocaten, financiële adviseurs, maar ook creatieve bedrijven, zoals een modellenbureau, webdesigners en recruiters. De meeste van die bedrijven zijn al wat verder in hun ontwikkeling en dat geeft onderling een band.”

“Huurders ontmoeten elkaar bij de koffie in de keuken. Afhankelijk van de locatie is er een bar, een leestafel, een gezamenlijke lunchruimte, een zitje en/of een vergaderruimte. Wederzijdse kruisbestuiving komt wel degelijk voor, maar is geen doel op zich. De zelfstandigheid staat voorop. Een sterk punt van ons concept zijn de locaties. Wij hebben één vestiging in Rotterdam, verder zitten wij met negen vestigingen in Amsterdam, allemaal binnen de ring met centrumlocaties als Leidsestraat, Vijzelgracht, Rokin en Ferdinand Bolstraat, maar ook zijn we te vinden in Noord, Oud-Zuid en aan het Gelderlandplein. Verrassende, graag gezochte werkplekken."

Zijn er sinds de start van jullie concept zaken veranderd?
"Wij zijn begonnen als probleemoplossend concept. Van oorsprong is Kroonenberg Groep primair een belegger in retailvastgoed. Nog niet zo lang geleden was er boven winkels vaak sprake van leegstand. Het opdelen van een verdieping in kleine kantoorunits bleek een oplossing en een gouden greep. Inmiddels is de vraag groter dan het aanbod. Als zich nu ergens een geschikte ruimte voordoet, is er binnen het bedrijf geen aarzeling daar units te vestigen. De investering vormt geen belemmering, want de ruimte is doorgaans snel gevuld.”

“Consistent is de hoge kwaliteit van oplevering. Een bedrijf beschikt met een Unitz-kantoor echt over een visitekaartje. Consistent is ook de wat langere contractduur van gemiddeld twee jaar. We zijn uiteraard bereid een contract te beëindigen, als een huurder groeit en binnen ons concept een grotere ruimte wenst. We hebben gemerkt dat veel bedrijven voor de lange termijn bij ons willen blijven huren, de geboden kwaliteit zorgt daarvoor. Starten in een unit voor twee personen, vervolgens een grotere ruimte of meerdere units, tenslotte een verdieping. Die flexibiliteit bieden we wel degelijk."

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
"We zijn in de eerste plaats een belegger in retailvastgoed. Als er binnen onze portefeuille geschikte gebouwen of verdiepingen beschikbaar komen, bekijken we de mogelijkheid hier het Unitz-concept toe te passen, we gaan niet actief op zoek naar lege kantoorgebouwen om het concept uit te breiden. We sluiten een aantrekkelijke aankoop niet uit, maar zijn er veeleer op gericht het bestaande bestand te consolideren of van binnenuit uit te breiden."

Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?
"De nieuwe kantoorconcepten vormen zeker een blijvend fenomeen. De vraag is sterk toegenomen. Heel wat jonge mensen starten tegenwoordig een eigen onderneming en zoeken een kleine kantoorruimte, bedrijven van buiten de stad willen hier ter stede een soort van pied-à-terre en ook grote corporates vinden het prettig in zo'n nieuw kantoorconcept profijt te trekken van de aanwezige bedrijvigheid. Er is veel keus, voor elk zeker wat wils."

Wat is hier je favoriete plek?
"We zitten nu hier te praten in The Curve in Amsterdam Noord. In dit gebouw zitten op dit moment toch wel de allermooiste units. Als je ergens boven zit, is het uitzicht fenomenaal: industrieel Noord, het water van het IJ, verderop het centrum van Amsterdam."

Een van de gebruikers van de vestiging van Unitz in The Curve is Daniël Koudijs, marktanalist bij Baken Adviesgroep.

Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?
Daniël Koudijs: "We zijn begonnen op de Prinsengracht, hier in Amsterdam. Eigenlijk in een woning, in een kantoortje alias woonruimte, gewoon aan de eettafel. Daar groeiden we uit. Tijdelijk hebben we vervolgens tegenover Nemo aan de Prins Hendrikkade in onderhuur in een kantoorgebouw gezeten. De hoofdhuurder had meer ruimte nodig en wij moesten verhuizen. Omdat ons bedrijf zelf ook flink aan het groeien was, waren wij overigens ook wel toe aan een nieuwe werkplek."

Wat trok jullie aan in dit concept?
"We wilden graag naar Noord. Het is hier up-and-coming. We zijn een jonge, dynamische en innovatieve organisatie. Wij voelen ons hier thuis. We vielen uiteindelijk voor dit gebouw. The Curve is natuurlijk een echte eyecatcher. Gasten komen hier graag. Het concept van Unitz past ons goed. We hebben een mooie, zelfstandige ruimte en delen het gebouw straks, als het helemaal verhuurd is, toch ook met een heel stel andere, over het algemeen kleinschalige, bedrijven. We kunnen hier rustig werken, maar delen ook een gevoel van gemeenschappelijkheid. We zijn in feite wat verder in onze ontwikkeling en voelen ons niet meer op ons gemak in de echte start-up scene."

Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?
"Wij waren hier de eerste huurder. Wij hebben even op de begane grond gezeten. Nu is onze eigen unit klaar. De verhuizing verliep razendsnel. We werken voornamelijk digitaal, dus we hoefden niet te sjouwen met dozen papier. De ruimte werd kant en klaar opgeleverd, we zorgen enkel voor onze eigen inrichting. De kapstok in de gifgroene kleur van ons logo bijvoorbeeld werd vandaag geleverd en is inmiddels opgehangen."

Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?
"De snelheid van het internet is nog een aandachtspunt en dan functioneer je tegenwoordig als bedrijf natuurlijk niet. Vanaf 1 januari wordt er door Kroonenberg Groep glasvezel gefaciliteerd. Dan verloopt alles wat vlotter."

Wat is hier je favoriete plek?
"Onze eigen unit bevalt prima. Het heeft een hoog plafond en enorme ramen. Licht en een gevoel van ruimte bepalen de sfeer. Dat is erg prettig. De unit op zich heeft een industriële uitstraling. Op dit moment zijn we met vijf mensen, waarvan één parttime werkt. Daarnaast hebben wij ook enthousiaste en leergierige studenten in ons team. Wij hebben hier met elkaar een prima plek om goed te werken."

Andere nieuwsberichten

Octavia Hill biedt 124 sociale huurwoningen in het hart van Hyde Park Hoofddorp

Gisteren, 17:13

Papieren koffiecupje gepresenteerd in 'krantenkiosk' door Studio Ossidiana

Gisteren, 16:10

Orange en Felixx presenteren ontwerp voor woonbuurt op oud kloosterterrein

Gisteren, 15:39

Rijksmonumentaal Jachtslot Mookerheide heropend na restauratie door 1meter98

Gisteren, 12:20

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

Gisteren, 14:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

Gisteren, 13:36

DNB: verduurzaming woningen blijft achter, maar geld geen probleem

Gisteren, 10:01

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

19 april, 1:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

19 april, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

19 april, 10:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan