Copyright: De Nieuwe Boompjes. 01-10 Architecten
Copyright: Klantenhal. 01-10 Architecten
Copyright: De nieuwe entree Terwenakker. 01-10 Architecten
Copyright: De nieuwe entree Terwenakker. 01-10 Architecten
Copyright: Entreehal. 01-10 Architecten
Copyright: Monumentale trap. 01-10 Architecten
Copyright: Klantenhal. 01-10 Architecten
Copyright: Klantenhal. 01-10 Architecten
Copyright: Bronzen panelen. 01-10 Architecten
Copyright: Nieuwe entree, bronzen paneel. 01-10 Architecten
Copyright: Restaurant. 01-10 Architecten
Copyright: Ingang aan de Boompjes. 01-10 Architecten
Copyright: Detail gevel. 01-10 Architecten
Copyright: De nieuwe hoofdentree. 01-10 Architecten
Copyright: Het bakstenen gebouw aan de Maas. 01-10 Architecten
Copyright: Het bakstenen gebouw aan de Maas. 01-10 Architecten
Copyright: Doorsnede. 01-10 Architecten
Copyright: Situatie. 01-10 Architecten
Copyright: Oude situatie hal. via 01-10 Architecten
Copyright: Oude situatie klantenhal. Oude situatie hal. via 01-10 Architecten
Copyright: De Nieuwe Boompjes. 01-10 Architecten
Copyright: Klantenhal. 01-10 Architecten
Copyright: De nieuwe entree Terwenakker. 01-10 Architecten
Copyright: De nieuwe entree Terwenakker. 01-10 Architecten
Copyright: Entreehal. 01-10 Architecten
Copyright: Monumentale trap. 01-10 Architecten
Copyright: Klantenhal. 01-10 Architecten
Copyright: Klantenhal. 01-10 Architecten
Copyright: Bronzen panelen. 01-10 Architecten
Copyright: Nieuwe entree, bronzen paneel. 01-10 Architecten
Copyright: Restaurant. 01-10 Architecten
Copyright: Ingang aan de Boompjes. 01-10 Architecten
Copyright: Detail gevel. 01-10 Architecten
Copyright: De nieuwe hoofdentree. 01-10 Architecten
Copyright: Het bakstenen gebouw aan de Maas. 01-10 Architecten
Copyright: Het bakstenen gebouw aan de Maas. 01-10 Architecten
Copyright: Doorsnede. 01-10 Architecten
Copyright: Situatie. 01-10 Architecten
Copyright: Oude situatie hal. via 01-10 Architecten
Copyright: Oude situatie klantenhal. Oude situatie hal. via 01-10 Architecten

Multi-tenant kantoorpand in voormalige bank

19 december 2016, 16:14
Een voormalige vestiging van De Nederlandsche Bank in Rotterdam heeft een nieuw leven gekregen na restauratie en transformatie door 01-10 Architecten. Het pand, oorspronkelijk in gebruik genomen in 1955, biedt nu kantoorruimte voor meerdere huurders.

De oorspronkelijke ontwerptekeningen van architect Henri Zwiers voorzagen al in meerdere gebouwgebruikers, aldus 01-10 Architecten. Naast een filiaal van De Nederlandsche Bank was er in het pand ruimte voor de marechaussee, een dienstwoning en een verhuurkantoor.

De uitgebreide beveiligingsvereisten van de bank leidden tot een compartimentering van het gebouw en een groot aantal afzonderlijke stijgpunten. Bij een grootschalige verbouwing in de jaren '80 van de vorige eeuw is de bankfunctie verkleind, de compartimentering gewijzigd en zijn stijgpunten verwijderd of veranderd. Het pand werd een doolhof, stelt 01-10 Architecten.

Oorspronkelijk generieke architectuur
Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen – in lijn met de traditionele waarden van de toenmalige banken – in kloeke baksteenarchitectuur. Ondanks de diverse functies in het gebouw, was de architectuur generiek ontworpen.

De verticale geleding was functioneel ingegeven, wat in de recente transformatie beperkingen heeft betekend. Dat gold met name voor de begane grond, waarvan monumentenzorg niet toestond om de ramen te vergroten.

Het gebouw is uitgevoerd in een voor die tijd, aldus 01-10 Architecten, modern ter plaatse gestort betonnen casco. De houten bekisting heeft geleid tot een bijzondere textuur van de betonconstructie. Een generiek grit van slanke kolommen en balken dragen, samen met de hoogte van de hoofdverdiepingen, bij aan de kwaliteit van het interieur.

Skelet in het zicht
Het architectenbureau heeft de constructie weer achter wanden, betimmeringen en verlaagde plafonds vandaan gehaald. Het originele stucwerk van balken en kolommen bleek in dermate slechte toestand te verkeren, dat is gekozen voor het kaal spuiten in plaats van repareren en vernieuwen.

Om het skelet in het zicht te houden heeft 01-10 Architecten geen verlaagde plafonds onder de balken aangebracht. Die keuze betekende wel dat in een aantal gevallen luchtkanalen door balken heen moesten worden geleid.

Nieuwe hoofdentree
Een grote ingreep was de realisatie van een nieuwe hoofdentree aan de Terwenakker. Als deel van de eerdere gebiedsontwikkeling had het architectenbureau aan deze zijde een ondergrondse parkeergarage voor 650 auto’s ontworpen. Met de realisatie van die garage werd de Terwenakker de belangrijkste ontsluitingszijde.

Terwijl monumentenzorg ingrepen in de gevels niet toestond, werd over de nieuwe hoofdentree al in een vroeg stadium consensus bereikt, stellen de architecten. Het bureau heeft de entree met zorg geïntegreerd in de structuur en architectuur van het pand.

Daarbij heeft het een aantal historische elementen in het interieur van de nieuwe entreehal en de lifthal kunnen verwerken. Daartoe behoren bijvoorbeeld enkele bronzen panelen van de oorspronkelijke entreedeuren, die niet aan diefstal ten prooi waren gevallen.

Goede conditie
Cultuurhistorisch waardevolle elementen die zijn behouden en geïntegreerd in het nieuwe interieur zijn onder andere de oude entree aan de Boompjes, de monumentale trap, en de klantenhal en directieverblijven op de eerste verdieping. Ook de grote kluizen in de onderbouw zijn behouden.

De gevels van het gebouw verkeerden in dermate goede conditie, dat 01-10 Architecten zo min mogelijk heeft willen aanpassen. Bij de ramen is de enkelvoudige beglazing in de bestaande profielen – die eveneens nog goed waren – vervangen door isolerend renovatieglas. Voorzetramen aan de binnenzijde zijn gerenoveerd met het oog op akoestische en thermische eisen.

Op de begane grond en vierde verdieping is de buitengevel aan de binnenzijde geïsoleerd. Omdat metsel- en voegwerk nog in uitstekende conditie waren, hebben de architecten besloten het metselwerk niet te reinigen. De raamkaders uit travertijn zijn wel licht gereinigd.

“De beperkte ingrepen aan de gevels maken dat de verrassingen zich aan de binnenzijde voordoen”, stelt 01-10 Architecten. De Nieuwe Boompjes, zoals het pand is herdoopt, is “nieuw in een oud jasje.”

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

Gisteren, 17:40

Bogdan & Van Broeck ontwerpt brandweerkazerne met buurtsporthal in Anderlecht

Gisteren, 15:39

Helgasnelarchitecten schept rust en eenheid in schoolinterieurs

Gisteren, 12:28

BlueCity opent lab voor ontwikkeling biobased materialen en producten

Gisteren, 11:07

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

Gisteren, 13:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

Gisteren, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

24 november, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

24 november, 9:22
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan