Copyright: Scalehub ( SKEPP design+build)
Copyright: Thom van Wijk ( SKEPP design+build)
Copyright: David van der Meulen ( SKEPP design+build)
Copyright: Scalehub ( SKEPP design+build)
Copyright: Thom van Wijk ( SKEPP design+build)
Copyright: David van der Meulen ( SKEPP design+build)

Scalehub: “Ons trainingsprogramma is uniek”

9 december 2016, 9:27
In samenwerking met SKEPP design+build publiceert Architectenweb binnen de themaperiode ‘Kantoren’ een serie interviews rond vernieuwende kantoorconcepten. In het negende deel staat Scalehub centraal. In gesprek met Thom van Wijk, oprichter van Scalehub, en een van hun gebruikers in Amsterdam, David van der Meulen.

Tekst Mattijs Kaak

Wat vormt de essentie van jullie concept?
Thom van Wijk: "Wij zijn geen concept, wij zijn een organisme. Ik zal dat uitleggen. Na mijn studie Bedrijfskunde had ik een succesvolle carrière in het bedrijfsleven. Ik was daar uiteindelijk niet echt gelukkig. Ik kende een aantal jonge ondernemers, allemaal met andere plannen, maar wel met de wens op de een of andere manier samen op te trekken. Ik hielp mee om een geschikte werkomgeving te creëren. Dat werd Starthub aan de Overtoom in Amsterdam. Een plek van waaruit startende ondernemers hun eerste, soms wankele, passen konden en kunnen zetten op weg naar succes. Een inspirerende plek.”

“Veel start-ups kennen een vliegende start, ook daar aan de Overtoom, maar dan stokt hun ontwikkeling. Ze lopen tegen een soort loden plaat op. Het lukt hen niet om door te groeien. Dat heeft allerlei oorzaken: de Belastingdienst staat plotseling op de stoep, geschikt personeel is moeilijk te vinden, de oorspronkelijke propositie rammelt toch een beetje. En ga zo maar door. Het blijkt lastig van 'klein' letterlijk 'groter', laat staan 'groot' te worden.”

“Scalehub komt organisch voort uit Starthub. Wij bieden hier ondernemers die al een tijdje meedraaien de mogelijkheid door te groeien. Hoe doen we dat? Een drieslag: werkplekken, training, fundraising. De training is daarbij essentieel. In de eerste plaats gebeurt dat peer-to-peer. Onze huurders zitten over het algemeen in dezelfde fase van hun ontwikkeling, inspireren elkaar, helpen elkaar, delen elkaars zorgen en successen. In de tweede plaats geven wij in samenwerking met BrownCow trainingen. Wij bieden een programma aan waar ex-toppers uit het bedrijfsleven onze members de kneepjes van het vak bijbrengen.”

“Wat is er nodig om succes te hebben? Hoe zet je je bedrijf strak in de markt? Alle ins en outs. Onze 'grijze haren' hebben zelf alles meegemaakt, hebben de do's en don'ts aan den lijve ondervonden, hebben highs en lows gekend en zijn nu gemotiveerd hun ervaring op een nieuwe generatie over te dragen. Is een jonge ondernemer die leerfase door, dan kunnen wij hem of haar ten slotte zo nodig in contact brengen met allerhande kapitaalverschaffers."

Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?
"Een start-up die in zijn eentje worstelt is eenzaam. Dat doet pijn. Hier zit hij met vele anderen in hetzelfde schuitje. Dat heft die eenzaamheid op. Dat stimuleert. Daarnaast is op een meer concreet niveau de training onmiskenbaar ons sterkste punt. Wij zijn erg gelukkig met onze locatie en onze werkplekken, maar die zijn elders misschien ook nog wel te vinden. Ons trainingsprogramma is uniek.”

“Bij ons leer je hoe je je bedrijf echt een aantal stappen verder kunt brengen. Ondernemen is een vak. Dat vak krijg je hier onder de knie. Je leert van mensen, die geweest zijn waar jij nu bent. Waarom alles in je eentje doen? Op meerdere niveaus doe je dat bij ons samen met anderen. Anderen die weten waar ze het over hebben."

Zijn er sinds de start van jullie concept zaken veranderd?
"Natuurlijk. Van Starthub tot nu hier Scalehub zitten al onze ervaringen in deze nieuwe vestiging. Wij hebben veel fout gedaan, wij hebben veel goed gedaan. Daar hebben wij van geleerd en dat stoppen wij in deze nieuwe werkomgeving. Qua inrichting, qua opzet, qua aanpak zijn wij volwassener geworden. Wij geven leiding, maar leren ook. Elke dag brengen wij het geleerde in praktijk. Education permanente."

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
"Wij beginnen hier nu net aan de Wibautstraat. Wij willen zeker door: Utrecht, Eindhoven, Rotterdam. Daarna zien wij verder. We willen daar zijn waar een start-up en een scale-up scene is. Het is daarbij van belang trouw te blijven aan het oorspronkelijke idee. Een gebouw van 3.000 tot 4.000 vierkante meter, members met hooguit 15 medewerkers. Niet groter. De onderlinge verbondenheid moet kunnen blijven bestaan.”

“Bedrijven die letterlijk groot groeien, worden zelfstandige satellieten. Zij hebben voldoende aan zichzelf en dragen als zodanig niets meer bij aan de gemeenschap. Bedrijven die succesvol zijn, kunnen verder op eigen benen staan en moeten hier weg."

Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?
"De markt is nog maar klein. In Amsterdam 2-3%. Vergelijk dat met Berlijn of Londen. De 'nieuwe kantoorconcepten' zullen zeker in aantal en omvang doorgroeien. Wij hebben respect voor iedereen. Er is eigenlijk geen concurrentie. Elke huurder gaat zitten waar hij zich goed voelt."

Wat is hier je favoriete plek?
"Morgen komt de flextafel. Dat wordt mijn werkplek, midden in het sociale hart. Ik zit nu ook graag in de achterste unit. Een wijd en weids uitzicht alle kanten op."

Een van de gebruikers van de vestiging van Scalehub aan de Wibautstraat in Amsterdam is David van der Meulen, mede-oprichter van BrownCow.

Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?
David van der Meulen: "In 2014 zijn wij gestart met BrownCow. Wij zaten toentertijd met een aantal andere starters in een anti-kraakpand op het Gerard Douplein in Amsterdam. Op een gegeven moment kwam het water door het dak en door de vloer. Wij moesten hals over kop het zinkend schip verlaten.”

“We wilden bij elkaar blijven en huurden een pand aan de Overtoom. Veel te groot voor ons alleen en dus werd de plek als het ware vanzelf een werkplek voor een flinke groep startende ondernemers. Open, vrij, inspirerend. We verhuurden stoelen, boden gezelschap, deelden lief en leed. Onze eigen ontwikkeling stond niet stil en langzamerhand wilden wij een wat meer gestructureerde werkomgeving. Die vinden we hier: Scalehub aan de Wibautstraat.

Wat trok jullie aan in dit concept?
"Wij zijn de start-up fase voorbij. Daar hoort een andere omgeving bij. Dit is voor ons een logische stap. Het is hier wat serieuzer. Minder houtje-touwtje. Minder 'Berlijn'. Als bedrijf word je dan automatisch op een ander niveau serieus genomen. BrownCow biedt financiering en een 'MBA' voor post-start-up ondernemers aan. Wij vinden hier onze doelgroep en maken daar tegelijkertijd ook zelf deel van uit."

Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?
"Wij zijn mede-initiatiefnemer en dus hoorden wij bij de vroegste vogels. Wij konden kiezen. Het is vlug gegaan. Drie maanden geleden was het hier nog leeg en kaal. Nu nadert de inrichting zijn eindfase. Units zijn al in gebruik. Er moet nog wel het een en ander gebeuren. De keuken om maar eens wat te noemen. Het trappenhuis. Maar bijna af."

Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?
"De sfeer. Dat was en is op de Overtoom een succes. Dat gaat hier ook gebeuren. Zeker, het is misschien allemaal wat formeler, maar het open karakter blijft. De glazen wanden tussen de kantoren maken dat al mogelijk. Verder zit het natuurlijk in de manier waarop we hier met elkaar omgaan."

Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?
"Altijd. Wat je echter niet moet veranderen, wat je moet bewaken, is de gedachte waarom je dit bent gaan doen. We helpen bedrijven door te groeien. We doen dat op onze eigen manier en op onze eigen schaal. Het gaat ons a priori niet om het verhuren van werkplekken. Het gaat ons om schaalvergroting voor bedrijven die daar aan toe zijn. Stap voor stap. Hebben ze dat bereikt, dan trekken ze verder en maken ze plaats voor nieuwe scale-ups."

Wat is hier je favoriete plek?
"Mijn eigen plek achteraan op deze verdieping. Daar komt ons trainingslokaal. Je hebt naar allerlei kanten mooie doorkijkjes."

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan