Copyright: AtoomClub Amsterdam ( SKEPP design+build)
Copyright: Arjan Kuilman ( SKEPP design+build)
Copyright: Pieter-Bas Hoffman ( SKEPP design+build)
Copyright: AtoomClub Amsterdam ( SKEPP design+build)
Copyright: Arjan Kuilman ( SKEPP design+build)
Copyright: Pieter-Bas Hoffman ( SKEPP design+build)

AtoomClub: “Huurders willen korte contracten”

18 november 2016, 9:45
In samenwerking met SKEPP design+build publiceert Architectenweb binnen de themaperiode ‘Kantoren’ een serie interviews rond vernieuwende kantoorconcepten. In het zesde deel staat AtoomClub centraal. In gesprek met Arjan Kuilman, partner in AtoomClub, en een van de gebruikers van hun Amsterdamse vestiging, Pieter-Bas Hoffman.

Tekst Mattijs Kaak

Wat vormt de essentie van jullie concept?
Arjan Kuilman: "Elke huurder krijgt bij AtoomClub tegen een van te voren vastgestelde prijs een van te voren vastgesteld pakket services. Op basis van maandcontracten vindt een huurder bij ons een passende werkplek inclusief ondersteunende voorzieningen. Hij of zij stapt bij ons naar binnen, laptop en telefoon onder de arm, wij zorgen vervolgens voor de rest. Geen naheffingen, geen kosten voor bijvoorbeeld kopietjes of het extra gebruik van vergaderruimtes. Hij is welkom in de gemeenschappelijke ruimtes bij al onze vestigingen, ook bij onze partner oVVice op hun OV-locaties. De vastgestelde prijs is all-in, lunch en extra parkeerplaatsen zijn optioneel.”

“Wij werken met maandcontracten, geen dagcontracten. Daarmee slaan we in feite de hele ZZP-markt over. ZZP'ers werken immers een groot deel van de week bij hun opdrachtgevers, zij willen per dag kunnen beslissen. Wij geven er de voorkeur aan samen te werken met een wat vastere groep huurders. Die leren elkaar dan ook beter kennen, zeker in sociaal opzicht. Er wordt vrij regelmatig met elkaar koffie gedronken en geluncht. Op die manier voelt men zich bij ons prettig. Belangrijk voor hen, belangrijk voor ons.”

“Wij zijn verder een uitgesproken snelweglocatie. Een goede autobereikbaarheid met een fors parkeerterrein is voor het merendeel van onze huurders van essentieel belang. Veel van onze huurders zijn een deel van de week onderweg, voor de rest van de tijd kunnen zij bij ons probleemloos landen."

Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?
"Het no-nonsense ontzorgen. Onze huurders weten precies waar ze bij ons aan toe zijn. Ons voorzieningenpakket is uitgebreid. De prijs is navenant. Van te voren onderhandelen wij hierover met een potentiële huurder. Zijn we eenmaal akkoord, dan wordt het resultaat in het gebruik altijd als prettig ervaren. Geen naheffingen, geen gezeur. Een probleem wordt zonder omwegen simpelweg opgelost. Duidelijk. No-nonsense."

Zijn er sinds de start van jullie concept zaken veranderd?
"Jazeker, huurders huren voor hun eigen bedrijf minder vierkante meters. Zij hebben op die manier lagere huisvestigingslasten. Zij maken in toenemende mate gebruik van de gemeenschappelijke formele en informele overlegruimtes. Wij breiden daarom deze gemeenschappelijke ruimtes uit. Dit past bij de deeleconomie.”

“Het zogeheten plaatsonafhankelijk werken bieden we tegenwoordig heel laagdrempelig aan. Onze huurders kunnen voor tussenuren of voor overleggen eenvoudig inchecken op de nu al in totaal zeven locaties van AtoomClub en oVVice. Ook hebben wij het pakket aan voorzieningen teruggebracht tot een basispakket. Voorheen omarmden en faciliteerden wij allerlei initiatieven: een fitness, een kookclub of een fietsenplan, voornamelijk gericht op de werknemers. De bereidheid van de werkgevers om daarvoor te betalen blijkt echter nog beperkt. Wij hebben ons pakket daarom als het ware gestandaardiseerd naar met name die zaken, die werkgevers als waardevol zien.”

“Bij de start brachten wij onze huurders frequent bijeen. Wij organiseerden heel regelmatig een evenement. Wij constateerden dat de huurders die frequentie een beetje al te verplichtend vonden. Wij hebben in dat opzicht een stapje terug gedaan. Een borrel, een lunch, eens in de twee maanden een evenement. Wel zorgen wij voor een uitgebreide introductie van een nieuwe huurder en brengen wij partijen bijeen, waarvan wij vermoeden dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Dat werkt beter."

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
"Wij hebben nu drie vestigingen: Amsterdam, Utrecht en Amersfoort. Wij hebben aanvullend zo'n zes nieuwe steden op ons netvlies: Eindhoven, Zwolle, Groningen, Breda, Enschede en Rotterdam om maar eens wat te noemen. Wij willen zeker uitbreiden. Dit jaar nog één, daarna elk jaar minimaal twee erbij. Wij gaan daar waar de verhuisgeneigdheid van huurders vanwege leegstand groot blijkt te zijn. Bij onduidelijke groei of krimp van organisaties zijn wij een goede partner.”

“Over drie jaar willen wij, verspreid over het hele land, minimaal acht AtoomClubs in bezit en in exploitatie hebben. We beschikken dan over een maat die interessant is voor institutionele investeerders. Met of zonder management van onze kant."

Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?
"Er hebben in onze markt een aantal structurele veranderingen plaatsgevonden. Huurders willen zich niet langer meerjarig committeren, ze willen korte contracten. Daarnaast willen huurders voorzieningen delen: geen eigen receptie, geen eigen vergaderzalen. Op die manier willen ze besparen op hun huisvestingskosten.”

“Huurders willen ontzorgd worden. Niet overdreven. Sommige huurders willen the full package, andere huurders smeren hun broodjes zelf wel. Dat ligt zo'n beetje fifty-fifty. Een verhuurder moet in al deze opzichten flexibel kunnen zijn."

"We spreken tegenwoordig almaar over ‘moderne flexibele kantoorconcepten', maar uiteindelijk vormen die nog maar 3% van de hele Nederlandse kantorenmarkt. In de UK en de VS ligt dat percentage ruim boven de 10%. Die ontwikkeling zet ook bij ons zeker door. Er is ruimte voor meerdere concepten, een ieder kan hier op zijn eigen manier vorm aan geven."

Wat is hier je favoriete plek?
"Ik zit graag in deze ruimte. Een informele en toch professionele ruimte. Mooi design. Ik kan hier bellen, overleggen, werken met mijn laptop. De ruimte is ideaal om, ook bij meer formele onderhandelingen, het ijs wat te breken. Juist door de prettige en creatieve sfeer."

Een van de gebruikers van de Amsterdamse vestiging van AtoomClub is Pieter-Bas Hoffman, founder en managing director van ShirtbyHand.

Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?"
Pieter-Bas Hoffman: "ShirtbyHand zat in een eigen ruimte in Amsterdam-Noord. Lastig te bereiken voor werknemers en klanten. Dat kon anders."

Wat trok jullie aan in dit concept?
"In de eerste plaats dus de bereikbaarheid. We zitten hier vlakbij de A4. Elke dag gaan onze dames in drie of vier van onze autootjes op pad om overal in het land klanten 'de maat te nemen'. Dat verloopt van hieruit vlot. Klanten op hun beurt lopen makkelijk in en uit. De auto kunnen ze buiten altijd kwijt. Prima.”

“De kantoorsetting hier bevalt goed. Zakelijk en toch persoonlijk. We zijn begonnen met één ruimte, zijn uitgebreid naar twee ruimtes en denken nu na over een derde. Die mogelijkheid tot flexibiliteit past ons als een handschoen. We worden hier volgens afspraak verder volledig ontzorgd. Geen vlug vlug heen en weer gedraaf naar de Albert Heijn of het postkantoor. Geen zorgen over schone toiletten. De AtoomClub regelt alles, wij richten ons voor de volle 100% op onze shirts."

Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?
"Wij waren hier de eerste en konden de voor ons beste plek uitkiezen. In die begintijd kwamen we voor onze spullen tijdelijk extra opslagruimte tekort. Dat was hier in een handomdraai opgelost."

Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?
"Eerst en vooral de bereikbaarheid. Van fundamenteel belang voor onze manier van werken. Wij vinden dat hier. Verder de ontzorging. Het is heerlijk de aandacht te kunnen richten op de eigen zaken en de hele verdere rompslomp over te kunnen laten aan de AtoomClub."

Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?
"Twee jaar geleden, toen wij bij AtoomClub begonnen, zaten hier veel startende ondernemers. Dat gaf over en weer een sterke onderlinge band. Dat ligt nu wat anders. Het contact met de andere huurders is dan ook minder intensief. Een goede mix zou ideaal zijn. Denk aan de samenstelling van een shopping mall. Van alles wat."

Wat is hier je favoriete plek?
"Ik zit graag in de vide hierboven. Een algemene ruimte, lekker rustig en prettig om te werken."

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan