Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos
Copyright: Urbanos

Urbanos maakt beter stedelijk leven concreet

8 november 2016, 15:33
Onderwerp van de UN Habitat III-conferentie, die vorige maand plaats vond in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito, was de toekomst van verstedelijking. Het was ook de plaats en het moment voor de lancering van de Human Cities Coalition, die zich richt op verbetering van het leven in steden. Als concreet voorbeeld daarvan heeft het Nederlandse bureau Urbanos een straat in Quito onder handen genomen.

De Human Cities Coalition (HCC) is een publiek-private samenwerking, geïnitieerd door Akzo Nobel. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en de Nederlandse overheid willen in samenwerking bijdragen aan verbetering van het leven in steden. Voor de introductie van de HCC was de UN Habitat III-conferentie de uitgelezen plek.

Ter gelegenheid van de introductie heeft Urbanos een ‘showcase’ voor de HCC gerealiseerd. Daarbij wilde het bureau het onderwerp van de conferentie concretiseren voor de inwoners van de stad. “Dus geen tentoonstelling over de Human Cities-projecten, maar een stuk stad echte veranderen”, legt Urbanos uit.

Blijvende interventies
Met een daadwerkelijke interventie gaf het bureau de conferentiegasten een reden om de stad in te gaan; tegelijkertijd toonde het de inwoners waarover achter de deuren van de conferentie werd gesproken. Daarnaast wilde het bureau dat de conferentie de stad iets waardevols zou nalaten.

Het bureau bezocht samen met Inge Kok van de HCC een aantal malen Quito om een goede locatie te vinden, bewoners te bevragen en te betrekken en de gemeente te enthousiasmeren voor het plan. Verder werden vergunningen geregeld en bedrijven voor de uitvoering van het plan gezocht.

Bewonerswensen
De Calle Jorge Wahington, nabij de locatie van de conferentie, werd de locatie voor de interventie. De bewoners klaagden over de uitlaatgassen van het verkeer, de beperkte ruimte om te spelen en elkaar te ontmoeten, het gebrek aan groen en vooral de onveiligheid. Op basis van deze wensen heeft Urbanos een concept gemaakt om de straat te veranderen en vervolgens binnen de HCC gezocht naar bedrijven die aan oplossingen konden bijdragen.

Door een straat af te sluiten en te beschilderen met een bladerpatroon – geïnspireerd op de planten in deze voormalige tuinstad – is een plein gecreëerd. Er ontstond veel ruimte voor zitten en groen; spontaan traden er bands op. “De eerste dag ontweek iedereen het plein”, vertelt Urbanos. “Maar aan het einde van de week zaten de banken vol. De gemeente heeft besloten het plein permanent te maken.”

Groen en ruimte
Door ruimte te maken voor groen is de staat voorzien van 30 bomen en 200 m2 aan bloemen, wat heeft gezorgd voor een compleet andere sfeer. De ruimtelijke kwaliteit is ook verbeterd door een lelijke muur te voorzien van een verticale tuin. Onderhoud is de verantwoordelijkheid van de omwonenden in samenwerking met de net opgerichte Urban Farming School.

Verder zijn er verschillende verblijf- en speelplekken gecreëerd en is een aantal parkeerplekken veranderd in miniparkjes. Doordat er meer plekken zijn om buiten te zitten is het straatleven actiever en daarmee de veiligheid vergroot. Daarnaast is de veiligheid verbeterd door straatverlichting te vervangen door leds.

Het monumentale cultureel centrum Benjamin Carrion is bijzonder uitgelicht. Voor het cultureel centrum zijn fietsparkeerplekken gemaakt om ook het fietsen te stimuleren. Verkeersveiligheid in de straat is eveneens verbeterd.

Fabrica Ciudad
Het cultureel centrum is de thuisbasis van Fabrica Ciudad. Deze ‘stadsambassade’ van het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger vormt een netwerk van lokale stadsmakers. Tijdens de conferentieweek organiseerde de Fabrica Ciudad een breed programma om lokale en internationale stadsmakers te verbinden en de straat de activeren.De opening van de ‘Ruta de la Experiencia’ werd, samen met de buurtbewoners, groots gevierd.

“Veel veranderingen waren misschien niet direct zichtbaar, maar hadden wel een groot effect”, aldus Urbanos. Graffiti is verwijderd, huizen en hekken zijn geschilderd, buurtbewoners geloofden weer in hun buurt en namen de verzorging van groen en openbare ruimtes op zich.

Resultaat
Vandalisme en criminaliteit zijn nog steeds groot in de buurt en bepaalde interventies zijn vernield of gestolen, constateert het bureau. Anderzijds is er een flink aantal positieve resultaten geboekt. Zo durfde de gemeente eerder de straat niet af te sluiten, maar na dit experiment gaat ze dit definitief doen om meer ruimte voor de mensen te maken.

De gemeente kreeg meteen aanvragen vanuit andere wijken, waar bewoners hun buurt willen veranderen. Quito wil de aanpak en de ideeën ook toepassen in andere straten en buurten, nu Urbanos heeft laten zien dat de behoefte groot is en met beperkte middelen veel kan worden bereikt. Het project heeft zowel bewoners als de gemeente geïnspireerd.

De showcase in Quito betekende de start van de Human Cities Coalition. De coalitie onderneemt nu projecten in Jakarta en Manilla om het leven in sloppenwijken te verbeteren.

Andere nieuwsberichten

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

Gisteren, 16:16

Door OMA ontworpen tijdelijke winkel Tiffany & Co in Parijs geopend

Gisteren, 15:30

LEVS en WE architecten presenteren opgeleverd project ZuidHaven

Gisteren, 11:23

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

28 juni, 3:10

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

Gisteren, 14:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Gisteren, 09:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

Gisteren, 09:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan