Rockwool geeft inzicht in sociale impact producten

3 november 2016, 12:03
De bouw- en vastgoedsector moet gebouwen gezonder maken. Dat is beter voor het welbevinden van gebouwgebruikers en voor de winstgevendheid van gebouweigenaren, stelt Dominique Goven, regional marketing manager Benelux, DACH countries & Middle East van Rockfon. Met een nieuw waardecreatiemodel geeft Rockwool inzicht in de sociale impact van haar producten. Rockfon is een dochteronderneming van Rockwool.

Goven doet zijn oproep naar aanleiding van de publicatie van het nieuwe MVO-jaarverslag van Rockwool, getiteld ‘Less Talk. More Action. Time to Act!’ Goven: “In het streven om gebouwen energiezuiniger te maken, is de invloed van gebouwen op de gezondheid en veiligheid van gebouwgebruikers – aspecten van wat we sociale duurzaamheid noemen – naar de achtergrond verdwenen. Dit terwijl gebouwen primair voorzien in zowel huisvestingsbehoeften van mensen als hun activiteiten.”

Hij vervolgt: “Ongezonde en onveilige gebouwen leiden tot arbeidsproductiviteitverlies en ziekteverzuim. Dat resulteert in een flinke schadepost voor organisaties, want 90 procent van de exploitatiekosten van gebouwen bestaat uit personeelskosten. Meer aandacht voor de sociale duurzaamheid van gebouwen is dus niet alleen beter voor gebouwgebruikers, maar ook voor de winstgevendheid van organisaties.”

Waardecreatiemodel
Om organisaties, bouwers en beleggers hierbij te ondersteunen, heeft Rockwool in een zogeheten waardecreatiemodel de bijdrage van haar producten aan de ‘sociale prestaties’ van een gebouw in kaart gebracht. Goven: “Het model is een cijfermatige weergave van de toegevoegde waarde van onze steenwolproducten op het gebied van geluids-, licht- en binnenluchtkwaliteit.”

“Deze gegevens zijn door onafhankelijke partijen berekend en getoetst”, zegt Goven. “Ze maken belanghebbenden bewust van de impact van onze producten op sociale prestaties. Daarbij geven ze inzicht in de potentie van steenwolproducten om die prestaties te verbeteren.”

Verhoging comfort
In het nieuwe MVO-jaarverslag zijn waardecreatiemodellen van alle Rockwool-producten opgenomen, waaronder de Rockfon-plafondpanelen. Uit dit model blijkt dat Rockfon-plafonds de akoestiek in een klaslokaal zodanig verbeteren dat de leerprestaties met 29 procent toenemen en irritatie door geluid met 10 procent afneemt. In een kantooromgeving resulteert het gebruik van het Rockfon-plafond in een arbeidsproductiviteitstijging van 6 procent en in een irritatieafname van 7 procent.

De plafonds dragen ook bij aan een betere lichtkwaliteit, blijkt uit het model. Hierdoor stijgt in een klaslokaal met een Rockfon-plafond de productiviteit met 8 procent en de leerprestaties met 5 procent. Kantoormedewerkers worden door de plafonds 8 procent productiever en vallen minder vaak uit (-3 procent), aldus de producent.

Getoetst
De cijfers zijn berekend samen met onafhankelijke consultancybureaus Ecofys (Utrecht), Geofoxx (Tilburg) en Sustainalize (Utrecht) op basis van (inter)nationale wetenschappelijke rapporten en berekeningsmethoden en gevalideerde productiegegevens. Deze data zijn getoetst door accountancyfirma Deloitte. Goven: “Hierdoor kunnen we onze belanghebbenden de zekerheid bieden dat de cijfers waarop zij hun beslissingen omtrent sociale duurzaamheid baseren, zeer betrouwbaar zijn.”

Het nieuwe MVO-rapport van Rockwool is te downloaden.

Andere nieuwsberichten

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Amsterdam schrijft eerste tender uit voor kavel in Sluisbuurt

23 oktober, 12:14

Antwerpse hogeschool verplaatst campus naar andere plek in centrum

23 oktober, 11:28

Architectenweb Podcast – Gesprek met Paul Ketelaars en Ellen van der Wal over het Vakwerkhuis

23 oktober, 9:15

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49

AD: tijdelijke Tweede Kamer niet coronaproof

22 oktober, 9:19

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

21 oktober, 3:52
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan