2017 themajaar Mondriaan tot Dutch Design

25 oktober 2016, 11:41
Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat het tijdschrift De Stijl werd opgericht door Theo van Doesburg. In verschillende plaatsen in Nederland wordt de (vernieuwing van de) vormgeving in de afgelopen eeuw gememoreerd. Maandag zijn de plannen voor het themajaar Mondriaan tot Dutch Design gepresenteerd.

Nog bekender dan het tijdschrift is de kunstbeweging De Stijl, die naar het in 1917 opgerichte blad is vernoemd. Naast Van Doesburg maakten onder andere Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan en Bart van der Leck deel uit van deze vernieuwende groep kunstenaars, architecten en ontwerpers.

De drang tot vernieuwing is nooit verdwenen uit het Nederlandse ontwerplandschap, getuige het succes van bijvoorbeeld Dutch Design in de afgelopen jaar. Om de jaren van wereldwijde vernieuwing in architectuur en design te vieren, staat 2017 in het teken van het thema ‘Mondriaan tot Dutch design’.

Het hele jaar door worden tal van tentoonstellingen en evenementen georganiseerd om Nederland op de kaart te zetten als internationale cultuurbestemming, meldt de organisatie achter het themajaar. In verschillende plaatsen, van Eelde tot Oisterwijk, wordt meegedaan aan de manifestatie.

World Design Event
Vooral in Brabant, waar zich de designhoofdstad van Nederland Eindhoven bevindt, wordt stilgestaan bij het themajaar. In de Lichtstad zelf vindt onder meer het World Design Event plaats, dat parallel aan de Dutch Design Week van 2017 wordt gehouden.

In de zomer starten vijfhonderd vrijwilligers op het Ketelhuisplein (Strijp-S) met de bouw van het stadhuis van de toekomst. Dit ‘People’s Pavilion’ doet tijdens WDE dienst als epicentrum van waaruit (inter)nationale ontwerpers, innovatieve ondernemers en stadbewoners actuele en toekomstige vraagstukken onderzoeken.

Het evenement wordt ingeleid met een designtop. Onder het thema ‘It’s Your World’ komen aansluitend onderwerpen aan bod als voedsel, de (digitale) openbare ruimte en de positie van robots in de samenleving. De eerste editie van het vierjaarlijkse evenement moet samen met de designweek 400.000 bezoekers trekken.

Geboortesteden
In de geboortesteden van de belangrijkste De Stijl-kunstenaars worden ook verschillende activiteiten georganiseerd. In Utrecht (waar Van Doesburg en Rietveld werden geboren) en Amersfoort (hier zag Mondriaan het levenslicht) vinden exposities plaats, worden een fietsroute en wandeling uitgezet en wordt het toneelstuk ‘Bep, dochter van Rietveld) opgevoerd.

Het geboortehuis van Mondriaan wordt op dit moment gerenoveerd, maar heropent op 7 maart met een multimediale presentatie waarin de bezoeker wordt meegenomen in het leven en de gedachtenwereld van Mondriaan. Veel beelden en geluid en weinig tekst tonen niet alleen de kunstenaar en denker die in Parijs en New York werkte, maar ook de mens.

In Kröller-Müller in Otterlo laten ze 400 tekeningen en 42 schilderijen van Bart van der Leck zien en pluizen ze op dit moment de brieven na die hij en verzamelaarster Hélène Kröller-Müller uitwisselden. Twee kunsthistorici onderzoeken de invloed die zij had op hem. Van der Leck, die onder meer het kleurontwerp voor haar jachtslot Sint Hubertus uitdacht, kreeg immers een jaarlijkse toelage van Helene Kröller-Müller.

Andere nieuwsberichten

Video's: genomineerden Abe Bonnema Architectuurprijs 2021

26 november, 3:55

EGM brengt Ronald McDonald Huiskamer onder in zwevende 'kiezelstenen'

26 november, 2:22

Vernieuwing woonzorgterrein Den Ooiman gaat van start

26 november, 11:58

Villa als modernistische uitbreiding van een historisch pachtershuis

25 november, 5:33

Afaina de Jong ontwerpt tijdelijke installatie op plek Sexyland

26 november, 10:38

Een op veertig woningen staat leeg, vaak niet langer dan een jaar

26 november, 9:33

Plan B: toeslag voor reizigers om doortrekken NZ-lijn te financieren

25 november, 11:37

Atradius: veel wanbetaling in de bouw

25 november, 10:26

Hypotheker: verduurzamen woningen steeds populairder

24 november, 10:00

Veenenbos en bosch viert 26-jarig jubileum

23 november, 10:59
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan