Copyright: Baksteen en mal, Bricks of the Future. Academie van Bouwkunst Amsterdam
Copyright: Pretty Plastic Plant. Bureau Sla, Overtreders W
Copyright: Terrazzomonsters. bottle up
Copyright: Zospeum. Zospeum
Copyright: Impressie bamboe steigerstellages. HeyHeydeHaas
Copyright: Reflecting HOLON, Martens & Visser. Boudewijn Bollman
Herwonnen cellulose van de waterschappen en Studio Nienke Hoogvliet
Inspired By A Polar Bear Skin, Lindey Cafsia
Copyright: ReGen Villages, EFFEKT. Transnatural
Copyright: A Home Away From Home. Onix NL e.a.
Copyright: Dutch Design Awards. Dutch Design Week
Copyright: Baksteen en mal, Bricks of the Future. Academie van Bouwkunst Amsterdam
Copyright: Pretty Plastic Plant. Bureau Sla, Overtreders W
Copyright: Terrazzomonsters. bottle up
Copyright: Zospeum. Zospeum
Copyright: Impressie bamboe steigerstellages. HeyHeydeHaas
Copyright: Reflecting HOLON, Martens & Visser. Boudewijn Bollman
Herwonnen cellulose van de waterschappen en Studio Nienke Hoogvliet
Inspired By A Polar Bear Skin, Lindey Cafsia
Copyright: ReGen Villages, EFFEKT. Transnatural
Copyright: A Home Away From Home. Onix NL e.a.
Copyright: Dutch Design Awards. Dutch Design Week

Tien tips voor de Dutch Design Week

20 oktober 2016, 16:27
De jaarlijkse Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven gaat zaterdag 22 oktober van start. ‘The Making Of’ is het thema van de editie 2016. Architectenweb geeft tien tips voor het maken van een keuze.

Uiteraard gaan we naar de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. Naar de tentoonstelling van de Dutch Design Awards met alle genomineerden, waaronder dit jaar de glazen baksteen die is mede-ontwikkeld en toegepast door MVRDV, en het Biesbosch Museum van Marco Vermeulen.

En verder? Wat te kiezen uit de ruim 2.500 deelnemende ontwerpers op 100 locaties, verdeeld over de drie design-districten Strijp, Centraal en Oost? Architectenweb doet een bescheiden voorstel, in willekeurige volgorde.

1. Baksteen van de toekomst
Lichtere, holle, dunnere, slim gevormde stenen en stenen met toeslagstoffen als gerecycled glas kunnen met lager energieverbruik worden geproduceerd, dan tot nu toe het geval is. Daarnaast bieden ze nieuwe toepassingsmogelijkheden en verrassend expressieve verschijningsvormen, aldus de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Onder de titel ‘Bricks of the Future’ presenteert de academie tijdens de DDW de resultaten van een workshop in het kader van het internationaal Erasmus-onderwijsproject Crafting the Facade. Studenten hebben, onder leiding van de ontwerpers Baukje Trenning, Jochem Heijmans en Jurjen van der Horst, twintig verschillende bakstenen ontworpen, geproduceerd en gestapeld.

2. Prachtige plasticproductie
Bouwmateriaal en duurzaamheid vinden elkaar ook in de Pretty Plastic Plant van Bureau Sla en Overtreders W. Het fabriekje laat alle stappen van het recycling-proces – van plastic afval tot bruikbaar bouwmateriaal – zien. Er zijn machnies om te sorteren, te wassen, te malen en te spuiten.

Bureau Sla en Overtreders W bouwden vier showcases voor de Hogeschool van Amsterdam om de mogelijkheden van de Pretty Plastic Plant te demonstreren. Het project bestaat volledig uit afval: ook het frame is gemaakt van hergebruikt kunststof.

3. Glas in steen
De Pretty Plastic Plant maakt deel uit van de expositie ‘It’s Your World’ in het Klokgebouw. In dezelfde expositie is een project van de stichting bottle-up te zien. De stichting toont een oplossing voor de toename van glasafval door het groeiend toerisme op Zanzibar.

Het Afrikaanse eiland kan dit afval (nog) niet verwerken, waardoor veel in de natuur terecht komt. In samenwerking met Nederlandse ontwerpers en lokale ambachtslieden maakt bottle-up nieuwe producten uit het glasafval. Tijdens de DDW toont ze de nieuwe ‘bottle | brick’ en ‘Trending Terrazzo’.

4. Lichtdoorlatend beton
Nog een andere bouwsteen: lichtdoorlatend beton. Op zich is het idee niet nieuw, er bestaan al enige tijd producenten van translucent beton. Echter, de Zospeum-bouwblokken werken bovendien isolerend.

Verder is het materiaal constructief sterk en duurzaam, volgens de producent. Het laat licht door dankzij 30.000 optische vezels per vierkante meter. Van Delft Westerhof architecten, Hurks en Philips Lighting maken een tentoonstelling ontworpen op het Ketelhuisplein (Strijp S).

5. Bamboe steigerstellages
Als je dan toch naar het Ketelhuisplein gaat: ‘creatief buro’ HeyHeydeHaas gaat de grote, open ruimte omvormen tot een uitgestrekte hangplek. In de geest van het thema van dit jaar, ‘The Making Of’ bouwt het ontwerpbureau schier eindeloze bamboe steigers. De stellages verbinden vanuit een overdekt centrum de deelnemers met elkaar. Bezoekers kunnen door de wirwar van straatjes struinen.

6. Licht, kleur en beweging
Jetske Visser en Michiel Martens presenteren hun gezamenlijke project Reflecting HOLON. Voor dit werk hebben ze zich laten inspireren door het voortdurend bewegen in de natuur. Reflecting HOLON is een bewegende installatie speelt met het breken en reflecteren van licht en kleur.

7. Producten uit afvalwater
De Nederlandse waterschappen gaat mee in de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie. Ze zien afvalwater niet langer als louter een te zuiveren afvalproduct maar ook als een bron van duurzame energie en grondstoffen. Voor de DDW presenteren de waterschappen in samenwerking met Studio Nienke Hoogvliet producten, vervaardigd van cellulose dat uit afvalwater is herwonnen.

8. IJsbeerisolatie
Het project ‘Inspired By A Polar Bear Skin’ toont een alternatief voor de gangbare isolatiematerialen in de bouw, die voor de gezondheid schadelijke materialen kunnen bevatten. Lindey Cafsia heeft een isolatietype ontwikkeld, dat is gebaseerd op de thermische eigenschappen van de huid en vacht van een ijsbeer. Dit biomimicry-product verdwijnt bovendien niet in de spouw, maar fungeert als gevelbekleding.

9. Geo-engineering
De mens staat op het punt de omvangrijkste industrie tot nu toe te creëren: geo-engineering. Dit is de menselijke interventie om de natuurlijke omgeving te herstellen in geval van schade, en haar liefst oneindig in stand te houden.

Hoe gaan we om met problemen als extreme droogte, verwoestijning, overbevissing, zeespiegelstijging, vervuiling en afval? Het ontwerp-label Transnatural buigt zich over deze vragen in de expositie ‘Regeneration’.

10. A Home Away From Home
Om te onderzoeken hoe het beter kon inspelen op de grote instroom aan vluchtelingen, organiseerde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) samen met Rijksbouwmeester Floris Alkemade de open oproep A Home away from Home.

Uit een totaal van maar liefst 366 inzendingen koos een jury zes prijswinnende concepten, die nu kunnen worden vertaald naar een prtotype op ware grootte. Tijdens de DDW zijn twee prototypes in de categorie transformatie te zien in het Klokgebouw; drie eervolle vermeldingen worden met een maquette getoond in het Stadhuis van Eindhoven.

Andere nieuwsberichten

Kindcentrum in Hellevoetsluis met open vloeren en veel onderwijsruimte

Vandaag, 16:12

NEXT architects en Juurlink+Geluk presenteren woningbouwproject HOOF

Vandaag, 15:41

Architectuur van Bofill tussen monumentaal en intiem

Vandaag, 12:25

Boek belicht hedendaagse sloopwoede in Amsterdam

14 januari, 2:43

Oude Heineken Hoek aan Leidseplein in Amsterdam gesloopt

4 uur geleden

Johan Remkes gaat Nationaal Programma Groningen leiden

Vandaag, 14:33

'Rijk besteedt minder aan infrastructuur, in plaats van meer'

Vandaag, 11:42

'Gemeenten willen regels zonnepanelen in beschermd gebied versoepelen'

Vandaag, 09:37

Onderzoek: nog steeds veel kantoren onvoldoende duurzaam

14 januari, 9:59

EGM Architecten benoemt Arno van Schaik tot associate

14 januari, 9:26
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan