Copyright: Marcus Fernhout ( SKEPP design+build)
Copyright: Groothandelsgebouw ( SKEPP design+build)
Copyright: Arash Aazami ( SKEPP design+build)
Copyright: Marcus Fernhout ( SKEPP design+build)
Copyright: Groothandelsgebouw ( SKEPP design+build)
Copyright: Arash Aazami ( SKEPP design+build)

CIC: ‘Wij brengen kapitaal, bedrijven en mensen samen’

14 oktober 2016, 10:41
In samenwerking met SKEPP design+build publiceert Architectenweb binnen de themaperiode ‘Kantoren’ de komende weken een serie interviews rond vernieuwende kantoorconcepten. In het eerste deel staat CIC Rotterdam in het Groothandelsgebouw centraal. In gesprek met Marcus Fernhout, managing director van CIC Nederland, en een van de gebruikers van deze kantoorruimte, Arash Aazami.

Tekst Mattijs Kaak

Wat vormt de essentie van jullie concept?
Marcus Fernhout: “Ik beschouw CIC toch echt wel een beetje als 'The Founding Father' van het concept co-working. Eigenlijk is dit concept uit nood geboren. Onze oprichter Tim Rowe had op een prachtig ingerichte verdieping in een gebouw recht tegenover MIT in Boston een eigen start-up. Dat leek aanvankelijk uitermate veelbelovend, de hele zaak zakte echter in mekaar. Hij zat vast aan een huurcontract voor een nu lege verdieping.”

“Om financieel niet ten onder te gaan verhuurde hij stukjes van zijn ruimte aan afgestudeerde MIT'ers, die een eigen bedrijfje wilde beginnen. De verdieping was snel vol. Vanaf het begin werkte men hier gemeenschappelijk in eigen mini-kantoren en in open ruimtes. Coworking. Jonge start-ups stimuleerden en inspireerden elkaar over en weer. CIC speelde vanaf het begin dat proces een actieve rol.”

Cambridge Innovation Center, zoals het concept eerst nog heette, is bij de expansie naar andere steden afgekort tot CIC.

“Vandaag, 17 jaar later, herbergen wij in vijf locaties in Amerika 1.200 start-ups, 7.2 miljard dollar aan venture capital en 1/3 van 's werelds grootste innovatieve corporates zoals Google, Apple en Microsoft. Hier in Rotterdam bieden wij nu in navolging van CIC Amerika snelgroeiende, schaalbare ondernemingen een werkplek. Wij hebben hier een compromisloze ruimte, die wij voortdurend perfectioneren. De kwaliteit is super. Er is veel personeel en dat personeel is bezig het totale community-gebeuren te begeleiden. Wij verhuren natuurlijk ook stoelen en muren en internet, maar wij faciliteren vooral contacten. Wij linken venture capital, start-ups en talent.”

Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?
“Wij hebben een diepgaande interesse in wat mensen hier doen. Wij willen actief bijdragen in het succes van onze start-ups, in het succes van onze 'community'. Zoals gezegd brengen wij kapitaal, bedrijven en jonge talentvolle mensen samen. Venture café, de aan ons gelieerde stichting, organiseert daartoe jaarlijks een groot aantal evenementen. Elke donderdag houden zij binnen onze locaties een 'open bar', die bezocht wordt door pakweg 300 man. Idee ontmoet bedrijf ontmoet talent ontmoet kapitaal.”

“Een snelgroeiende start-up heeft natuurlijk behoefte aan een flexibele werkplek, aan IT, aan allerlei faciliteiten. Het vinden van steeds weer nieuwe, talentvolle werknemers is echter van essentieel belang. De kwaliteit van je bedrijf wordt immers bepaald door de kwaliteit van je mensen. Wij brengen partijen met elkaar in contact. Het niveau van onze huren is misschien wat hoger dan elders. Wij, en beter nog onze huurders, weten echter dat hier succes geboekt kan worden. Wij zetten ons daarvoor in.”

Zijn er sinds de start van jullie concept zaken veranderd?
“Zeker. Ons concept kenmerkt zich door een ononderbroken evolutie. Wij streven naar een steeds beter serviceniveau. Wij zijn heel kritisch bij het aannemen van nieuw personeel. Onze mensen zijn eerder afkomstig uit de wereld van de hotellerie dan uit die van het vastgoed. De inrichting van onze ruimte en de invulling van het concept zijn overigens voor 90% gelijk aan de ooit in Boston ontwikkelde opzet. Dat bleek en blijkt succesvol. Het DNA van Rotterdam zorgt hier ter plaatse voor de resterende 10%.”

Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
“Amerika kent vijf vestigingen. Rotterdam is het eerste internationale CIC. Wij zijn hier aan het uitbreiden. We beschikken nu over 4.500 vierkante meter, dat worden er 13.000, geschikt voor pakweg 550 bedrijven. Op het dak hebben we een bioscoop waar lezingen en conferenties gehouden kunnen worden. Beneden komt een bar. Daarnaast willen wij de komende 10 jaar wereldwijd zo'n 20 vestigingen buiten de VS opstarten. Internationale expansie. Bijvoorbeeld in München, Berlijn en zo verder.”

Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?
“De nieuwe kantoorconcepten schieten als paddenstoelen uit de grond. Daar is zeker een markt voor. Coworking slaat steeds meer aan. Voorlopig is er voor iedereen plek. Niet iedereen is voor elke vorm geschikt. Zoek het concept dat bij je past. Sommige mensen gedijen goed in een gemeenschappelijke werkruimte, anderen trekken zich liever terug op de eigen werkplek en in bijvoorbeeld meeting rooms. Diversiteit in de kantoorconcepten is goed.”

Wat is hier je favoriete plek?
“Dat stoeltje daar bij het raam. Ik vind het prettig om daar af en toe eventjes te gaan zitten. Aan de ene kant de community, aan de andere kant het prachtige uitzicht over het Centraal Station en het nieuwe Stationsplein.”

Een van de gebruikers van CIC Rotterdam is Arash Aazami met zijn bedrijf Kamangir/Beyond Boundaries, ontwikkelaars van lange termijn visies.

Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?
Arash Aazami: “Kamangir bestaat nog niet zo lang. Wij houden ons bezig met het ontwikkelen van visies voor de hele lange termijn op grote maatschappelijke problemen. Wij werkten aanvankelijk los vast vanuit mijn keuken en vanuit zo ongeveer elke coffee bar in Rotterdam.”

Wat trok jullie aan in dit concept?
“Ik was zelf al geïnteresseerd in het concept coworking. Bij mijn vorige onderneming beschikte ik over een extra ruimte van zo'n 500 vierkante meter. Ik wilde daar van tijd tot tijd een groep mensen bij elkaar brengen, steeds gericht op één specifiek onderwerp. Ik had een klus voor MIT in Boston en leerde daar het CIC concept in haar volle glorie kennen. In die richting dacht ik zelf ook. Ik voelde me er thuis. Vanaf de opening in Rotterdam zitten we dus hier.”

Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?
“We konden er zo in. We hebben weinig hardware nodig. In principe kunnen we overal werken. We zijn nu met drie mensen. We reizen veel, gemiddeld zit ik zelf hier zo'n twee dagen per week. Ik heb hier mijn vaste desk. Ideaal.”

Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?
“De brede oriëntatie. Je vindt hier niet alleen start-ups, maar ook scalers, corporates, venture capitalists, beleidsmakers. Zo houd je voeling met wat er gebeurt. Ik wijs mijn netwerk op de mogelijkheden van dit concept. Veel van hen komen hier nu ook. Zo ontstaat een hele vriendenclub van uiteenlopende samenstelling. Een community.”

“Verder is alles in orde. Het Groothandelsgebouw op zich is een klassiek monument, het uitzicht is bizar mooi, de trein stopt naast de deur, de voorzieningen zijn prima, er is voortdurend ontwikkeling en beweging. Mijn klanten vinden het hier interessant en komen graag naar mij toe. Dat alleen al scheelt mij geweldig veel tijd.”

Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?
“Natuurlijk zijn er vlekjes. Je hoort regelmatig een drilboor, er is verbouwingsherrie. Dat moet ook zo blijven. Dissonanten maken een muziekstuk interessant. Rafelrandjes prikkelen en dagen uit. Iets moet nooit echt 'af' zijn. Ontwikkeling is noodzakelijk.”

Wat is hier je favoriete plek?
“Ik zit graag te werken daar aan mijn eigen desk.”

Andere nieuwsberichten

Overeenkomst getekend voor woningbouwproject Xylino Almere

21 januari, 4:37

Houten gebouw met achttien zorgwoningen voor Milsbeek

21 januari, 2:36

TextielMuseum maakt nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch

20 januari, 3:50

Hedendaagse parkbruggen geënt op historie landgoed Windesheim

20 januari, 3:02

Amsterdam komt met tijdelijke regeling voor betaalbare woningbouw

21 januari, 5:08

Designbeurs Object Rotterdam verplaatst naar mei

21 januari, 11:52

Onderzoek: woningcorporatie wil verduurzamen maar weet niet hoe

21 januari, 10:01

Amsterdam Museum sluit deuren voor verbouwing

21 januari, 9:28

Zienswijze pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

20 januari, 5:36

Salone del Mobile Milaan vindt plaats in juni 2022

20 januari, 4:41
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan