Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Rasmus Daniel Taun
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: Lengtedoorsnede. MAD architects
Copyright: Dwarsdoorsnede. MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: Begane grond. MAD architects
Copyright: Eerste verdieping. MAD architects
Copyright: Tweede verdieping. MAD architects
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Rasmus Daniel Taun
Copyright: Fuji Koji
Copyright: Fuji Koji
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: Lengtedoorsnede. MAD architects
Copyright: Dwarsdoorsnede. MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: MAD architects
Copyright: Begane grond. MAD architects
Copyright: Eerste verdieping. MAD architects
Copyright: Tweede verdieping. MAD architects

MAD bouwt woonhuis uit tot kleuterschool

25 augustus 2016, 15:20
Kentaro en Tamaki Nara hadden hun ouderlijk huis in Okazaki ingericht als kleuterschool. Toen de ruimte te beperkt werd, heeft MAD architects het huis vergroot door een ruimere jas over de bestaande constructie te plaatsen.

De kleuterschool Clover House is gevestigd in het kleine Japanse stadje Okazaki. Het ouderlijk huis waarin Kentaro en Tamaki Nara de school hadden ingericht werd al snel te klein; bovendien voldeed het gebouw niet aan de educatieve doelen die de Nara’s zich stelden.

MAD kreeg van de familie de opdracht het ouderlijk huis, met een oppervlak van 150 m2, te verbouwen tot een volwaardig schoolgebouw. Daarbij moest het gebouw voor de kinderen als een thuis blijven voelen. Het is MADs eerste project in Japan.

Constructie rond constructie
Net als de omliggende gebouwen was het Clover House gerealiseerd als een standaard prefab huis. Om de bouwkosten te drukken, besloot MAD de bestaande houten constructie te behouden en op te nemen in het nieuwe ontwerp.

Het Chinese architectenbureau heeft een nieuwe constructie en (hagelwitte) huid gecreëerd, die over het originele skelet heen zijn geplaatst. De originele constructie is herkenbaar in alle schoolruimtes – deel van het gebouw is nog altijd woonhuis – als een verwijzing naar de geschiedenis van het Clover House.

Ook het puntdak is – in vorm – behouden, zodat de Nara’s het gebouw ook als hun woonhuis blijven herkennen. Daarnaast draagt de vorm bij aan een dynamisch interieur. De open en omsloten ruimtes zijn eenvoudig aanpasbaar aan de verschillende lesactiviteiten.

Speelse elementen
De nieuwe driedimensionale houten constructie biedt een veel organischer en dynamischer vorm dan het oorspronkelijke prefab huis, aldus MAD, en past beter bij een kleuterschool. “We wilden een speelse architectuur creëren, die de kinderen zich blijven herinneren als ze volwassen worden”, zegt MAD-oprichter en architect Ma Yansong.

De ramen hebben verschillende geometrische vormen, die de kleuters herkennen. Als bijdrage aan het speelse karakter is Clover House voorts voorzien van een glijbaan vanaf de tweede verdieping, eindigend in de buitenspeelruimte. Als buitenruimte is er ook een omsloten tuin.

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Gisteren, 12:25

‘Nederland schendt nog steeds klimaatafspraken’

3 uur geleden

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan